Mal na zrak: Na izlet v Trubarjeve kraje in v dolenjsko podzemlje

Kam na izlet? Tokrat vas ekipa Mal na zrak pelje na Dolenjsko!

NA HITRO:
Regija:
Dolenjska

Oddaljenost od Ljubljane: 25 km / pol ure vožnje
Najlepši razgled: Tabor
Nujno obiščite: Županova jama, Tabor, Kobilji Curek, 
Cena izleta: manj kot 10 evrov

Vam je pozimi mrzlo in poleti vroče? Potem predlagamo obisk podzemlja. V jamah je običajna temperatura 7° Celzija, kar te pozimi prijetno zaščiti pred mrazom, poleti pa pred vročino. Veliko ljudi pozna v Sloveniji le Škocjanske in Postojnsko jamo, a naš podzemni svet je veliko večji kot si mislimo. Poznamo več kot 2000 jam, le peščica katerih pa je odprtih za turiste. Med njimi je tudi čudovita Županova jama, zagotovo premalo obiskan biser v bližini Grosuplja. Obisk lahko opravite v manjši skupini – če se vas nabere pet, bo vsak izmed vas odštel 8 evrov za voden ogled. Jama je zelo lepo osvetljena in izvrstni vodiči povedo veliko zanimivosti. V sedmih dvoranah, do katerih lahko dostopamo, vidimo nešteto prelepih kapnikov, zaves in stebrov. Pravljični svet je, kot namiguje že ime, odkril župan sosednjega kraja. V slabih stotih letih od prvega odkritja, so našli še nekaj dvoran in jamo oblikovali tako, da jo lahko prehodi vsak, ki ima le kanček kondicije. V njej pa so snemali celo kultna filma Vinnetou in tretji del Kekca.

Ko pridete iz jame, si vzemite še dobro uro in se sprehodite do Tabora nad Cerovim, ki je oddaljen dober kilometer. Urejena pot je zelo priljubljena med lokalci, ki pohajkujejo vse do Tabora. Za obisk znotraj obzidja, se lahko dogovorite z lokalnim turističnim društvom, ki je že pred časom poskrbelo, da je protiturški tabor idilično urejen.

V okolici je ogromno gozdov, ki ponujajo še dodatne možnosti za rekreacijo, če pa imate čas, se zapeljite do Rašice in se ustavite na domači kmetiji očeta slovenske književnosti, Primoža Trubarja. Trubarjeva domačija je umeščena ob romantičen zavoj reke Rašice, ki poganja mlin in žago ob hiši. Kratek obisk lahko dobro pokaže, koliko truda, skrivanja in dela je bilo potrebnega, da danes lahko pišemo in beremo v slovenščini.

Okoli Velikih Lašč lahko obiščete še slap s posebnim imenom Kobilji Curek, ki je od ceste oddaljen nekaj deset minut hoje. Nam se je sprehod izmuznil, zaradi ravno zapadlega snega, ki pa vam v prihajajočih toplejših mesecih ne bo delal težav.

Skratka, naučili smo se, da je za dober izlet kdaj treba pogledati tudi navzdol, kjer se  včasih skrivajo še lepše stvari kot na površju.  Seveda pa pazite, da v jamo vstopite čez vhod in ne skozi strop, kot je to storil župan, ko je odkril Županovo, hkrati pa ne kot Žan, ki je po stopnicah raje šel po riti, kot po nogah.

Ne bit bedak, pejt mal na zrak !

Vandraj insider: “Na letališču v Valenciji, ko sem čakal na letalo za Mallorco, sem spoznal svojo ženo …”

Foto: Mal na zrak

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.