Na slovenskih smučiščih zadovoljni z iztekajočo se sezono

Glede na trenutni obisk so smučišča letos dosegla približno 15-odstotno rast

V Smučarskem centru Cerkno so imeli doslej 29 odstotkov večji obisk kot v istem obdobju lanske sezone, čeprav so obratovali nekaj dni manj. »Z letošnjo zimsko sezono smo zelo zadovoljni, ne nazadnje je naše smučišče obiskalo približno 82.000 smučarjev,« je sporočil vodja trženja in prodaje v družbi Hotel Cerkno Uroš Žajdela. Družba Hotel Cerkno, ki je imela doslej zelo dobro zasedene vse nastanitvene zmogljivosti, pričakuje, da bo smučišče Cerkno v tej sezoni obratovalo do 26. marca.

Skoraj povsod dosegajo rast

Rast obiska dosegajo tudi upravljavci žičnic na Mariborskem in Areškem Pohorju, javno podjetje Marprom, kjer so z zimsko sezono prav tako zadovoljni. Poleg 2000 sezonskih vozovnic so doslej prodali približno 60.000 dnevnih in večdnevnih, kar je približno 30 odstotkov več kot lani. Več kot lani so doslej našteli tudi skupnih smučarskih dni. V Marpromu načrtujejo, da bi na areškem delu Pohorja smučarska sezona trajala do konca marca, na mariborskem delu pa jo bodo zaradi razmeroma toplega vremena najverjetneje morali končati že prej.

S sezono so razmeroma zadovoljni tudi na Kopah, kjer so doslej pripeljali več kot 65.000 smučarjev. To je 22 odstotkov več kot v istem obdobju lanske sezone. Kot je sporočil direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž, so predvsem zadovoljni s povečanim obiskom, ki je rezultat dostopnih cen vozovnic z malico. Ob tem je sicer smučišče v celotni sezoni dodatno zasneževalo, saj naravnega snega ni bilo vseskozi zadosti, celotno smučišče pa so odprli razmeroma pozno, šele 19. januarja. Na Kopah računajo, da bodo sezono končali v nedeljo, 2. aprila.

Približno desetino večji obisk kot v istem obdobju lani imajo na Krvavcu. Do vključno 9. marca so v 93 obratovalnih dneh prepeljali okoli 150.000 obiskovalcev. V družbi RTC Krvavec so z obiskom zadovoljni in sezono ocenjujejo kot solidno. Kot pravi Luka Vrančič iz RTC Krvavec, jih veseli, da se število obiskovalcev ne zmanjšuje, a dodaja, da jih je še vedno manj kot v doslej najboljših zimskih sezonah. Na Krvavcu glede na trenutne razmere načrtujejo, da bodo naprave v tej sezoni obratovale do velikonočnega ponedeljka, to je do 17. aprila.

Na Voglu za zdaj odtenek slabše

Nekoliko manj so s sezono zadovoljni na Voglu. Kot so pojasnili, so do vključno 8. marca obratovali 86 smučarskih dni, kar je pet dni oziroma en odstotek manj kot v lanski zimski sezoni. Prepeljali so dobrih 53.600 smučarjev, kar je štiri odstotke manj kot v primerljivem obdobju lanske sezone.

Vzrok za manjši obisk so predvsem pozne snežne padavine v januarju in razmeroma muhasto vreme v februarju, pravijo v družbo Žičnice Vogel Bohinj, kjer letošnjo sezono ocenjujejo kot primerljivo z lansko, saj upajo, da bodo tudi marca rezultati primerljivi z lanskimi. »Glede na izkušnje in z dobro mero optimizma načrtujemo konec sezone z začetkom velikonočnih praznikov,« napovedujejo v družbi Žičnice Vogel Bohinj.

Tudi v Kranjski Gori poudarjajo, da je smučišče vso sezono od lanskega 2. decembra zaradi izredno majhne količine naravnega snega obratovalo izključno na umetnem snegu, zaradi česar so bili obratovalni stroški izredno visoki. Z zasneževanjem so Žičnice Kranjska Gora do vključno 9. marca imele 97 obratovalnih dni in prepeljale 179.850 smučarjev, kar je slabih pet odstotkov več kot v lanski celotni sezoni, ki so jo končali 28. marca. Letošnjo sezono bodo zagotovo obratovali do nedelje, 19. marca, so napovedali v družbi RTC Žičnice Kranjska Gora.

Na Kaninu do sredine maja

Na Rogli dosegajo šestodstotno rast obiska v primerjavi z istim obdobjem lanske sezone. V letošnji so od 3. decembra lani do vključno 8. marca letos v 96 dneh našteli dobrih 164.300 smučarjev. Z letošnjo zimsko sezono so za zdaj na Rogli zadovoljni, v prihodnjih tednih si še naprej obetajo lepo vreme in dober obisk. Smučarsko sezono bodo predvidoma končali 9. aprila, so sporočili iz družbe Unior, program turizem.

Na najviše ležečem slovenskem smučišču na Kaninu, kjer so sezono zagnali 23. decembra lani, so z dosedanjim obiskom zelo zadovoljni. Konec sezone v dogovoru z upravitelji italijanskega dela Kanina Sella Nevea načrtujejo za sredino maja.

Članek je bil objavljen v Delovem Tripu

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.