V Bijeljini, kraju na severozahodu Bosne in Hercegovine, se nahaja Etno Vas Stanišići, kotiček sveta, kjer se čas obrne v preteklost, k naravi in preprostosti nekdanjega načina življenja.

Etno vas je leta 2003 zasnoval Boris Stanišić, ki je sredi ravnine zgradil pristno gorsko vasico. Napolnil jo je s spomini na konec 19. in začetek 20. stoletja in tako ujel avtentičen pogled na kulturo življenja v tistih časih.

Vasica je razdeljena na dva dela. Enega sestavljajo lesene hiške, ki jih povezuje tlakovana kamnita pot, med njimi teče potok, razkriva pa se vam tudi pogled na jezeri. Nekatere hiške so urejene v prave bivalne prostore, kjer lahko v skoraj pozabljenem slogu tudi prenočite.

VANDRAJ priporoča // Etno vas Stanšići: 2 nočitvi za 2 osebi že za 92 evrov!

V vasi poleg avtentičnih hišk s prikupnim pohištvom najdete še mlin, vodnjak, sirarno, kovačnico in skedenj. Tu lahko spoznate tudi različna orodja, ki jih danes le še malokdo uporablja v vsakdanjem življenju, si ogledate narodno nošo in se nadihate svežega zraka.

Drugi del vasice predstavlja srednjeveško kamnito arhitekturo, ki je pravzaprav zbirka replik z bogato zgodovino. To je prostor za duhovno sprostitev. Obe strani povezuje kamnit most s lepim razgledom, kjer nastanejo tudi ene lepših fotografij. Most je pravzaprav replika sarajevskega mostu Kozja čuprija. V bližini samostanske hiše na jezeru se nahaja še amfiteater s 380 sedeži, ki je namenjen za kulturne prireditve pod milim nebom.

V vasici lahko torej tudi prenočite, če vam lesene hiške niso dovolj, oziroma si zaželite povratka v sodobni svet, pa sta v naselju tudi dva hotela. Poleg etno muzeja, restavracij in športnih terenov, v vasici stoji tudi wellness in SPA center, kjer najdete bazen, savne, parne kopeli in kozmetični ter masažni salon.

Foto: Etno selo Stanišići/Facebook

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.