Ne boste verjeli, koliko turistov je lansko leto obiskalo evropska mesta

Turizem je v visokem razmahu in številke, ki jih beležimo v povezavi z njim, segajo v nebo. Porast obiskovalcev pa v zadnjih letih predvsem občutijo evropska mesta.

Internet nam je svet položil na dlan, ugodni letalski prevozniki pa so sprožili pravo turistično revolucijo. Danes tako potuje več ljudi kot kdaj koli prej, nadvse polna pa so seveda tudi evropska mesta.

Turizem tako postaja precejšen okoljski problem, prizadeva pa tudi lokalce, katerim turisti so že popolnoma okupirali evropska mesta. Spodaj preverite, katera mesta imajo največje težave s prevelikimi množicami turistov.

Amsterdam

O gneči v Amsterdamu smo že pisali, pa tudi klepetali s tamkajšnjimi prebivalci. Turizem v severnih Benetkah namreč postaja ogromen problem. Zaradi njega so bile pristojne organizacije celo prisiljene iz mesta odstraniti nekaj znamenitosti. Amsterdam sodi namreč med evropska mesta z največjo gostoto turistov. Za lažjo predstavo, mesto z malce manj kot milijonom prebivalcev je lansko leto obiskalo 18 milijonov turistov.

Praga

Tudi Prago so preplavili turisti. Mesto, kjer prebiva 1,3 milijona ljudi, je lani obiskalo kar 8 milijonov turistov. Ker so znamenitosti tu precej razporejene po mestu, so tako najbolj trpeli turistični predeli, kot so Karlov most, pa glavni trg z astronomsko uro itd. Gneča je takšna, da je sproščen potep po mestu postal popolnoma nemogoč.

Barcelona

Ena najbolj priljubljenih turističnih postojank je tudi Barcelona, kjer prebiva 1,6 milijona prebivalcev. V lanskem letu je katalonsko prestolnico ob morju obiskalo kar 30 milijonov turistov z vsega sveta. Domačini so že precej naveličani gneče ljudi, zaradi nje pa so morali spremeniti tudi mestno infrastrukturo.

Ljubljana

Tudi v Ljubljani je moč opaziti velik porast turističnih obiskovalcev. Mesto kar poka po šivih, a zaenkrat smo na številke lahko le ponosni. Lansko leto je namreč Slovenijo obiskalo slabih 6 milijonov turistov, ki so tu pustili kar nekaj denarja, ki omogoča razvoj infrastrukture.

Foto: Unsplash

Vir: BBC

Preverite še: Slovenki Evi se je uresničila srednješolska želja, ko je postala stevardesa

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.