Palau: Takšna kazen zdaj čaka turiste, ki bodo spakirali sončne kreme

Palau, majhna otoška država v zahodnem Tihem oceanu, je zdaj tudi uradno uvedla prepoved prodaje in uporabe sončnih krem s toksičnimi sestavinami, ki uničujejo korale.

Palau je majhna otoška država med Avstralijo in Japonsko na zahodu Tihega oceana, ki leži približno 500 kilometrov vzhodno od Filipinov. Otoška država s približno 250 otoki in 21 tisoč prebivalci je ena najmlajših in najmanj naseljenih držav na svetu.

Priljubljenost ima svojo ceno za korale

Palau je s tem tednom uvedel strogo prepoved prodaje in uporabo krem, ki vsebujejo za korale škodljive sestavine, vključno z oksibenzonom. Palau je s tem postala prva država, ki je s sprejetjem strogih ukrepov za zaščito okolja uvedla tovrstno prepoved.

Otočje z več sto otočki je med najbolj priljubljenimi potapljaškimi destinacijami na svetu. Oblasti so se za ukrepe odločile, ker imata priljubljenost in množičen obisk tudi svojo ceno. Priljubljena laguna Rock Islands na Palau je sicer uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine. Znanstveniki opozarjajo, da kemikalije, ki jih vsebujejo nekatere sončne kreme in drugi izdelki za nego kože, zelo škodujejo življenju v morju, še posebej so strupene za koralne grebene.

Palau nad kršitelje s 1000 dolarjev visokimi kaznimi!

Sončne kreme, ki jih bodo na to otoško državo prinesli turisti, bodo zaplenili, kršitelje pa kaznovali s približno 1000 dolarjev denarne kazni.

Prepovedali tudi komercialen ribolov

Ob tem je na arhipelagu, ki je del Mikronezije, začela veljati tudi prepoved komercialnega ribolova. Komercialni ribolov bo prepovedan na območju, ki meri približno 500.000 kvadratnih kilometrov.

A ne bodo se ustavili le pri kremah in omejitvi ribolova. Namesto plastenk za vodo, slamic in plastičnih kozarcev bodo spodbujali uporabo steklenih, oziroma takšnih za večkratno uporabo.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Nasveti iz prve roke, kako raziskati Oman s šotorom in najetim terencem

Vandraj lahko sledite tudi na INSTAGRAMU!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.