Pobegni pred poletno vročino v gorski svet Dolomitov

Kaj če bi letos poleti zavili v italijanske Dolomite? Veličastnem ambient gorskega sveta za motorista, ki si da duška na lepo speljanih cestah, za ljubitelja pohodništva, gora in dolin, kolesarskega navdušenca in navsezadnje potepuha. Dolomiti imajo to značilnost, da obiskovalcem ob pogledu na lepote vrhov, planot, jezer in vsega ostalega, jemljejo dih. Njihova lepota je uradno obeležena tudi od leta 2009, ko so bili Dolomiti zaradi izjemne lepote in svojevrstnih geomorfoloških in geoloških  značilnost, sprejeti med redke naravne znamenitosti na seznam Unesca.

Zagotovo o Dolomitih večkrat slišimo pozimi,  ko predstavljajo pravo poslastico za vse željne smučarskih strmin. Doline in prelaze povezuje stotine kilometrov prog in žičnic. A v resnici Dolomite poleti obišče še več ljudi, saj predstavljajo raj za tiste, ki si radi oči in telo spočijete v gorskem svetu. Dolomiti se lahko namreč pohvalijo z 21. vrhovi, ki so višji od 3000 metrov. To je kraj, kjer se med seboj prepletajo različne kulture, med katerimi prevladujejo avstrijska, italijanska, francoska in kultura Ladin.

Že po videzu se Dolomiti razlikujejo od običajnih gora. Visoki, v nebo segajoči skalni masivi,  navpične stene  tudi 1000 m, so raj za alpiniste. Dolomiti so znani po številnih feratah, ki so pol plezalne poti, namenjene alpinistom ali bolj izkušenim planincem. Za malo manj kondicijsko sposobne je mnogo lahkih urejenih poti, sprehajalnih poti, težje in večdnevne ture pa so primerne za bolj zahtevne obiskovalce. Geološka posebnost so  lepi primeri “fosiliziranih atolov” (Catinaccio), ki nam razkrivajo dejstvo, da je bil pred davnimi časi na območju Dolomitov morski koralni greben. Dolomiti so eden najlepših geoloških parkov, saj omogočajo natančen pogled v geološko preteklost našega planeta.

Edinstvene ferate in police

V Dolomitih so poznane mnoge izjemne ferate, ki so pogosto razlog mnogih za obisk teh gora. Obstaja veliko vodnikov po urejenih in manj urejenih pohodnih poteh, feratah ter plezalnih smereh. Poznavalci trdijo, da so najlepše ferate v gorski skupini Brenta, kjer so značilni ostri vršaci. Območje med jezerom Lago di Garda in skupino Adamello ter Presanella velja za najlepše področje z gorskimi policami na svetu. Posledično čudovitih polic pa so lepe ferate, ki se vijejo po tem področju. Na splošno velja Brenta za eno najlepših dolomitskih skupin. Skupino Brenta, kot tudi vse ostale dolomitske špice, odlikujejo strme stene, trdna skala, visoki vrtoglavi stolpi, od ostalih pa se loči po večjem številu polic. In ravno te gorske police so njena posebnost, ki privabljajo še toliko več obiskovalcev. Tamkajšnje police so tako pravilne in zglajene, kot bi jih ustvarila človeška roka.

Prikupna mesteca v Dolomitih

Dolomitov pa ne zaznamujejo samo izjemni razgledi med visokimi vrhovi, temveč tudi prikupna mesta z bogato dediščino in lepo urejenimi jedri. Na pol poti med Verono in Innsbruckom, v dolini na sredini italijanskega dela Alp, se nahaja Bolzano. To je glavno mesto Južne Tirolske, ki je dvojezično. Tam ne boste našli le starih dvorcev, temveč še starejšega Ötzija. Mumija je namreč stara več kot 5300 let. Našega prednika lahko poiščete v arheološkem muzeju, kjer vas bodo poučili tudi kako je Ötzi živel, s čim se je prehranjeval in zakaj je umrl. Sicer pa Bolzano navdušuje z elegantnimi uličicami, pestro nakupovalno in pa gastronomsko ponudbo. Nahaja se v bližini priljubljenega Kronplatza.

V Dolomitih res ne more biti dolgčas. Čez dan naokrog, večer pa se sprostite in kaj dobrega pojejte. Izbirate lahko v pisani paleti gorskih hotelov, ki jih ponujamo na Megabonu že za 169 € za tri nočitve za dve osebi.

dolomiti

dolomiti_shutterstock_291135272-1024x683

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.