Prvi šolski dan po svetu: Tradicije na začetku šolskega leta

Mesec september po vsem svetu označuje začetek novega šolskega leta. Kljub temu, da je izobrazba univerzalna, se načini, kako se otroci vračajo v šolo, razlikujejo.

1. Nemčija – Lepenka polna sladkarij

V Nemčiji je tradicija, da prvošolci na prvi šolski dan prinesejo pisano lepenko polno sladkarij. To je simbol začetka novega izobraževalnega leta, hkrati pa tudi znak, da je otrok dovolj zrel za novo pot.

2. Japonska – čiščenje

Pred začetkom pouka japonski učenci čistijo svoje učilnice. Ta praksa spodbuja skupinsko odgovornost in pripomore k ustvarjanju čistega in urejenega učnega okolja. Navada se nadaljuje vsak dan do konca šole, saj učenci ob koncu vsakega dneva poskrbijo, da je učilnica pripravljena za naslednji dan.

3. Indija – Saraswati Puja

V Indiji na prvi dan šole praznujejo Saraswati Pujo. To je molitveni obred, posvečen boginji znanja in umetnosti. Učenci prinesejo svoje šolske knjige in instrumente, da jih blagoslovijo.

4. Južna Koreja – Tradicionalna oblačila

Na prvi šolski dan v Južni Koreji so prvošolci pogosto oblečeni v tradicionalna oblačila Hanbok in nosijo posebne torbe, imenovane Bojagi, ki simbolizirajo njihovo izobraževalno prihodnost.

5. Kitajska – Rdeči trakovi

Na prvi šolski dan v kitajski prvošolci nosijo rdeče trakove okoli vratu ali zapestij. Rdeča barva velja za simbol sreče in uspeha.

6. Rusija – Šopek za učiteljico

V Rusiji je prvi šolski dan svečan dogodek. Otroci prinašajo cvetje učiteljem, in ob prvem zvonjenju šolskega zvonca prvič prečkajo prag šole. To je trenutek, ki ga otroci in starši nestrpno pričakujejo in praznujejo.

Čeprav so načini, kako otroci vstopajo v šolsko leto, različni po svetu, joh veže skupna želja po znanju in rasti. Prvi šolski dan je priložnost za nove začetke, prijateljstva in številne nepozabne trenutke, ki bogatijo otroštvo po vsem svetu.

 

PREBERITE ŠE: 10 zabavnih dejstev o šolah po svetu

Foto: Shutterstock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.