Ideja za izlet: Ptuj in 10 stvari, ki jih morate tam doživeti

Ste že obiskali najstarejše slovensko mesto? Ptuj se nahaja ob reki Dravi, ki mu daje edinstven čar, hkrati pa nudi vrsto zanimivih dogodivščin za vse vrste obiskovalcev. Od tistih najmlajših, ki si želijo živahnega vikenda, do tistih, ki obožujejo mir in kozarec dobrega vina.

Ptuj je eno izmed najstarejših mest v Sloveniji. Znan je po svoji bogati zgodovini, kulturni dediščini in čudoviti naravi. Kaj lahko vidite med sprehodom po tem čudovitem mestu?

1. Obisk Ptujskega gradu

Ptujski grad je ena izmed glavnih znamenitosti mesta in ponuja čudovit razgled na mesto in okolico. Grad je bil zgrajen v 12. stoletju in je bil v zgodovini v rokah mnogih plemiških družin. Danes je grad muzej, kjer lahko spoznate zgodovino mesta in si ogledate zbirko umetnin. Še posebej lep sprehod vas čaka, če se do njega odpravite čez peš most, ki prečka reko Dravo, in staro mestno jedro.

2. Obisk prve ptujske čokoladnice

Pustite se zapeljati izven svojih čokoladnih okvirjev in odkrijte sladki svet drznih okusov in kombinacij. Vrhunski chef in kulinarični virtuoz Matevž Božič je svoje kuharsko znanje več kot desetletje nabiral v svetovno znani restavraciji, ki je dobitnica Michelinove zvezdice. Poleg kulinaričnih izzivov v michelinovi restavraciji je bila njegova dolgoletna strast čokolada. Zdaj je svojo ljubezen do čokolade in čokoladnih pralin začel živeti s prvo čokoladnico na Ptuju Xococ. Ročno in z ljubeznijo izdelane praline lahko poskusite na Slovenskem trgu 9, v najstarejšem slovenskem mestu.

3. Sprehod po mestu

Ptuj je majhno mesto, zato si ga lahko ogledate peš. Obiščite mestni trg, kjer boste našli številne restavracije, kavarne in trgovine. Poleg tega si oglejte mestno hišo, župnijsko cerkev sv. Jurija in cerkev sv. Ožbalta.

4. Vodna zabava ob Ptujskem morju

Ptuj Slovenci poznamo kot naše najstarejše mesto, le malokdo pa ve, da Ptuj leži ob največjem slovenskem stalnem jezeru. Ptujsko morje je največje slovensko stalno jezero, obenem pa se lahko pohvali z edino slovensko kopensko marino- marino Ranca, v kateri je lastnikom plovil na voljo kar 60 stalnih privezov za jadrnice in čolne z ugrezom do 130 centimetrov. Na jezeru je namreč plovba dovoljena, in sicer v času plovne sezone, ki traja od 1. maja do 30. septembra.

Ob svojem morju Ptujčani preživljajo proste popoldneve in vikende ter uživajo v lovljenju sončnih žarkov na ptujski plaži, se osvežijo v tamkajšnjem baru, vse poletje pa na Ranci potekajo glasbeno-zabavne in kulturne manifestacije ter tematski vikendi.

5. Obisk Kurentove hiše

Spoznajte kurenta, najbolj priljubljen in množičen tradicionalni etnografski pustni lik, značilen za območje Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric. Z uporabo najnovejših interaktivnih tehnologij se podučite o kulturni dediščini območja ter o kurentovem/korantovem izvajanju obredja, ki se je iz pradavnine ohranilo do današnjih dni. V Kurentovi hiši je skozi vse leto moč videti, slišati in začutiti posebno energijo kurentov/korantov in njihovega sporočila.

6. Obisk najstarejše slovenske vinske kleti

V okolici Ptuj-a so številni vinogradi, ki ponujajo odlična vina. Obiščite kakšnega od vinogradov in poskusite lokalna vina ali pa se kar v centru mesta sprehodite po Ptujski kleti. Zgodba najstarejše slovenske vinske kleti priča o bogati tradiciji ptujskega vinarstva. Poleg bogate zbirke arhivskih vin, Ptujska klet hrani tudi poseben vinski zaklad – Zlato trto iz leta 1917, ki velja za najstarejše slovensko vino. Ob izjemnih arhivskih letnikih je Ptujska klet danes prepoznavna kot moderna vinska klet, ki izza veličastnih starih zidov zgodovine ustvarja prijetna, sodobna ter priljubljena vina.

7. Razvajanje v Termah Ptuj

Terme Ptuj navdihuje hedonistični rimski duh. Štejte plavalne zamahe v vodnem parku in občutite blagodejnost ptujskih termalnih vrelcev. Preživite oddih v modernem Grand Hotelu Primus z najboljšim wellnessom daleč naokoli in wellness centru rimskega stila. Začutite pozitivne učinke termalne vode v slogu prave rimske dekadence.

8. Udeležba na Poli maratonu

Najbolj prepoznavna znamka s Ptuja vsako leto priredi kolesarski maraton, ki pelje po treh različno zahtevnih trasah. Izberite svojo in se s kolesom podajte po čudoviti okoliški pokrajini Ptuja, med hribčki in reko Dravo. Letos so poskrbeli tudi za tiste, ki jim meso ne diši preveč, saj so lansirali novo, brezmesno Poli oz. Poli green.

9. Sprehodite se po zeleni Ptujski Panorami

Popoln kotiček za odmik od hrupa in skrbi le nekaj korakov iz starega mesta. Sprehajalne poti z opisi vodijo mimo arheoloških zakladov mogočne Petovione, ki so skriti pod gričem. Zeleno mestno sprehajališče preseneča tudi z idiličnimi razgledi na Ptujski grad.

10. Udeležba na festivalu

Naj bo poletje ali zima, Ptuj ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu. Kurentovanje najdemo na lestvici najboljših 10 karnevalov na svetu, pomlad zaznamujeta Salon Sauvignon in Dobrote slovenskih kmetij. Poletje diha s festivalom sodobne umetnosti Art Stays, z glasbenim festivalom Arsana in z Dnevi poezije in vina, pa tudi z rimskimi igrami ter srednjeveškimi prikazi in tradicionalnimi sejmi. Jesen je zapisana vinskim dogodkom, december pa praznično pravljičen. Več o festivalih si lahko preberete TUKAJ.

Ptuj je čudovito mesto, ki ponuja veliko aktivnosti za turiste. Če imate radi zgodovino, naravo ali želite le sprostiti, bo Ptuj zagotovo odlična destinacija za vas.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Maribor in 10 stvari, ki jih morate preizkusiti v vijoličnem mestu

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.