Pust se bliža. Kam na karneval?

Pust je že nevarno blizu. Že veste, kje ga boste praznovali?

Medtem ko se sprašujemo, kam je šlo leto 2017, 2018 divja s še večjo hitrostjo. Komaj smo pričeli izpolnjevati novoletne zaobljube, že nas bo doletel pust s svojimi pregrešnimi krofi. A seveda ne bomo razpravljali o januarskih dietah. Raje se bomo lotili tistega, kar nam gre najbolje in seveda imamo v mislih potovanja.

Za njihovo planiranje je dober prav vsak izgovor in tokrat razmišljamo, kam se odpraviti na pustno rajanje. S svojo bogato tradicijo in programom letos ponovno vabi kar nekaj slovenskih krajev, šemljenje in zabava pa bosta še nekoliko bolj vznemirljiva, če letos zamaskirani skočimo čez mejo.

Med beneške maske

Prva pustna destinacija mimo katere ne moremo, so Benetke. Tam zimo pričnejo odganjati že v januarskih dneh in bližje kot je pomlad, bolj celostno se morsko mesto spremeni v pustno kuliso. Tradicionalni karneval povzroči toliko hrušča in trušča, da privablja obiskovalce z vsega sveta in prav nič pretirano ni, če rečemo, da je njegov obisk izkušnja, ki jo mora vsaj enkrat v življenju doživeti prav vsak zemljan. Torej, nataknite si beneško masko in krenite proti Benetkam – na tej povezavi najdete izlet z vključenim prevozom (da ne bo težav s parkiranjem in gnečo) za manj kot 20 evrov na osebo!

Na Madžarsko na Torkos Csütörtök

Poleg Italijanov pa pust blazno resno jemljejo tudi Madžari. Njihov farsang, kakor ga imenujejo, se prične že 6. januarja, seveda pa vrhunec doživi v istem obdobju kot pri nas. Čeprav se po tradiciji najbolj glasne povorke odvijajo na pustni torek oziroma Torkos Csütörtök , ko je karnevalsko razpoložena tudi večina restavracij, ki namreč ponuja kar 50 odstotni popust na vso hrano in pijačo, Madžari rajanje radi zavlečejo kar čez pepelnično sredo, do četrtka. V času mask se v Budimpešti odvijajo tudi mnogi kulinarični festivali, polna dogajanja vas Madžarska tako gotovo ne bo pustila ravnodušnih. Pridružite se razigranemu vzdušju in festivalsko razpoloženje podaljšajte v nekajdnevni izlet, ugodno prenočišče s kar 51 odstotnim popustom za dve osebi najdete tukaj.

Kaj vse morate doživeti v Budimpešti, preberite tukaj.

Na morsko parado

Pokukajmo še na Hrvaško. Eden izmen najbolj glasnih je Riječki karneval, kjer se lahko udeležite mednarodne pustne povorke. Zgodovinski zapisi dokazujejo, da se je tam rajanje v maskah prvič odvilo že leta 1449, v današnji obliki pa se tradicionalni karneval v organizaciji reške turistične zveze prireja že več kot 30 let. Pričakujete lahko noro zabavo v spremljavi dobre glasbe, glasnih sprevodov in seveda, odbitih mask! Vandraj predlog: Obisk Reke lahko združite z vikend razvajanjem v bližnji Opatiji, kjer lahko uživate v wellness razvajanju že od 15 evrov dalje!

Zakaj morate za naslednji oddih izbrati Opatijo, smo pisali tukaj.

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.