Sintra, dih jemajoči plemiški biser Portugalske

Na zahodnem delu Evrope, ne daleč stran od pisane Lizbone leži portugalski biser – Sintra. Slikovito mestece na hribu zaradi plemiške preteklosti navdušuje z barvastimi trdnjavami in gradovi ter ljubkim mestnim jedrom, ki se izmenjujejo z bogatimi gozdovi ter peščenimi plažami.

Sintra je priljubljena enodnevna postojanka turistov, ki obiščejo Lizbono, redkeje pa igra vlogo glavne atrakcije večdnevnih dopustov. V vsakem primeru je več kot vredna ogleda, zato je bila uvrščena tudi na seznam UNESCO dediščine.

Če letos načrtujete potovanje po Portugalskem, vam priporočamo, da si za Sintro rezervirate vsaj dva do tri dni, za najboljšo raziskovalsko izkušnjo pa bo najbolj zabavna rešitev najem skuterja.

Palače in trdnjave

Palacio Nacional de Sintra je ena izmed znamenitosti, ki vam bo takoj padla v oči. Značilen videz ji dajeta dva bela zašiljena dimnika, znana pa je tudi po svoji bogati notranjosti in različno opremljenih sobanah, od katerih sta najbolj znani soba z zlatimi labodi ter soba s srakami. Ogled palače stane 10 evrov.

sintra_1_shutterstock_387889852

Palacio Nacional de Pena je živobarvna graščina na vrhu hriba, ki spominja na kuliso v zabaviščnem parku. S svojim rožnato-rdečim in limonasto-rumenim ometom navdušuje turiste z vsega sveta, ogled trdnjave pa priporočamo tudi zaradi razgleda, ki ga nudijo njeni stolpiči. Vstopnina znaša 14 evrov.

sintra_2_shutterstock_219148864

Nad 412 metri nadmorske višine počivajo razvaline mističnega gradu Castelo dos Mouros. Zaradi bližine oceana se vrh včasih znajde v oblakih, ki pa jih ponavadi kmalu odnese veter. Muhasto vetrovno vreme je namreč značilno za ta del Portugalske, zato se ne zanašajte preveč na vremensko napoved.

Priporočamo tudi ogled ekstravagantne vile Quinta de Ragaleia, ki jo je dal zgraditi kavni mogotec in brazilski tajkun, ter palače Monserrate. Sintra je bila od nekdaj dom premožnih veljakov, zato skoraj vsaka vila na tem območju nosi svojo zgodbo. Če želite podrobno raziskati vse znamenitosti, boš moral dvodnevni obisk podaljšati za kar nekaj tednov.

Cabo da Roca

Cabo da Roca je rt ob Atlantskem oceanu, ki velja za skrajno zahodno točko Portugalske in celotne Evrope. Rt, kjer 140 metrov nad morjem stojita svetilnik ter plošča z vklesanimi koordinatami kraja, je priljubljena turistična točka tudi zaradi neverjetne zelene pokrajine, ki spominja na klifnato obalo Britanskega otočja. Rastlinstvo je tukaj popolnoma drugačno kot drugod po Portugalski, najti pa je mogoče kar nekaj zaščitenih rastlin, ki uspevajo na tukajšnjem oceanskem podnebju. Predvidevamo, da boste želeli mejnik Evrope obeležiti s fotografijo, vendar pa opozarjamo, da zaradi močnega oceanskega vetra striktno upoštevate napisana pravila in ne plezate čez označeno ograjo na klifu, saj sunki vetra predstavljajo nevarnost, da vas odpihne. Če boste upoštevali nasvete, kraj ni nevaren.

sintra_3_shutterstock_71105170

sintra_4_shutterstock_395989432

Sintra je znana tudi po svojih peščenih plažah, za katere lahko zatrdimo, da so nekaj najlepšega, kar ponuja Portugalska. Ker ležijo ob oceanu, pričakujte, da bo voda malce hladnejša, visoki valovi, ki nastanejo zaradi vetra pa so primerni tudi za surferje.

Sintra je posebno mesto, kjer si boste napasli oči na historičnih lepotah, naravnih znamenitostih in čudoviti pokrajini. Idealna je za lahkoten treking, za malce bolj lenobne turiste pa so povsod organizirani tudi različni turistični prevozi. Oh, in da ne pozabimo! Na Sintri najdete tudi odlične ljubke restavracije s prijetnimi kulinaričnimi presenečenji!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

sintra_5_shutterstock_388416289

sintra_6_shutterstock_160203038

sintra_7_shutterstock_436895062

sintra_8_shutterstock_446025115

sintra_9_shutterstock_419505103

Preberite še: TOP 5 ugodnih nastanitev ob morju, ki so nas očarale to poletje

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.