Skrivna večerja v Pivki med tanki, vojaškimi letali in podmornico

Kje v Pivki najdete pravo podmornico jugoslovanske vojne mornarice, kaj je to Skrivna večerja, kje lahko preizkusite, kako je biti pilot letala MiG-21 in kako je na krožniku videti vojaški pozdrav?

Skrivna večerja je eden tistih dogodkov, ki nas ne pustijo hladnih. Ali lačnih. Gre za serijo kulinaričnih dogodkov, ki jih lahko ujamete le nekajkrat na leto, do zadnjega trenutka pa ne izveste, kje se bodo zgodili (zagotovo ne v restavraciji), kaj boste dobili na krožnik in s čim vas bodo sezuli.

Skrivna večerja, ki se na isti nenavadni lokaciji zgodi le enkrat

“Se vidimo ob 19h – pred Komando v Parku vojaške zgodovine v Pivki,” se je glasilo sporočilo tri ure pred skrivnostnim dogodkom. Pop up Skrivna večerja se namreč na isti lokaciji in z istim gostujočim slovenskim chefom zgodi le enkrat.

Skrivna večerja med letali, helikopterji in tanki

Obiskovalci so tako v zadnjih dveh letih večerjali že v Križevniški cerkvi v Ljubljani, kjer je kuhal Bine Volčič. Pa na pomolu v Portorožu, kjer je kuhal Marko Gorela. Tudi v gledališču, botaničnem vrtu ali rastlinjaku … Za dogodkom stojita dve poslovni ženski – Melinda Rebrek in Andreja Freyer, ki pravita, da jima idej nikakor ne bo zmanjkalo. Naslednjo večerjo napovedujeta za valentinovo (najave lahko spremljate TU). Kako smo se torej tokrat v njuni družbi znašli med tanki?

Organizatorki Skrivne večerje Melinda Rebrek in Andreja Freyer. Foto: David Lotrič Banovič

Druga lokacija, drug chef

Goste je med tanki tokrat razvajal kuharski mojster Ivo Tomšič. Ob prihodu nas je pričakal vojaški pozdrav, sestavljen iz jetrne paštete, divjačine iz kraških gozdov, domačega masla s smrekovim pepelom in pujskovega doručka. Za hladno predjed je Tomšič, ki sicer vodi kuhinjo v Hotelu Marina v Izoli in sodeluje tudi pri nastajajočem gastroprojektu Džungla na slovenski obali, pripravil oslovski tonato.

Za toplo predjed smo jedli jesenske njoke, glavno jed je pa poimenoval Gozd na krožniku. Na tem so se znašli ličnice divjega prašiča, gozdne gobe in pire v senu pečenih gomoljnic. Pa sladica? Tart slane karamele z evaporirano kavno smetano in fermentiranim poletnim jagodičevjem. Chefove mojstrovine so spremljala vina Sveti Martin iz Vipave.

Chef Ivo Tomšič. Foto: David Lotrič Banovič

Med hodi na simulator letenja ali v podomornico

Med čakanjem na naslednjo jed smo lahko preizkusili simulator letenja ali obiskali podomornico. To nam jo je razkazal direktor muzeja Janko Boštjančič. Oboje si namreč med obiskom Parka vojaške zgodovine ogledate tudi vi. 19-metrska in 76 ton težka podmornica P-913 Zeta spada med tako imenovane žepne oziroma diverzantske podmornice razreda Una. Ogled njene notranjosti odsvetujemo klavstrofobikom, vsekakor pa je izkušnja nekaj res posebnega.

V notranjosti 19-metrske in 76 ton težke podmornice P-913 Zeta, ki spada med tako imenovane žepne oziroma diverzantske podmornice razreda Una.

Ideja za nostalgičen in poučen izlet: Park vojaške zgodovine v Pivki

Park vojaške zgodovine, ki se je to noč izjemoma preobrazil v našo jedilnico, je sicer muzejsko turistično središče v kompleksu starih vojašnic v Pivki. Vojašnice je zgradila Kraljevina Italija okrog leta 1930 za obrambo Rapalske meje, v letih 1945-1991 pa je v njih domovala Jugoslovanska ljudska armada.

Vam je takšna dnevna soba kaj znana? Zdaj je muzejski primerek!

Od leta 2004 se tu razvija Park vojaške zgodovine, ki je postal največji muzejski kompleks v Sloveniji in tudi eden največjih vojaško zgodovinskih kompleksov v tem delu Evrope.

Del razstave v Parku vojaške zgodovine

Park na ogled postavlja kup pomembnih razstav in zbirk. Najbolj zanimiva je razstava o nastanku slovenske države in vojni za njeno samostojnost leta 1991, posebno zanimanje pa zbujajo tudi tankovska, artilerijska in letalska zbirka ter podmornica, kot največji in najatraktivnejši eksponat Parka. Če že ne na Skrivno večerjo, predlagamo, da se v Pivko odpravite na izlet, ki vam bo zagotovo ostal v spominu.

V srcu podmornice

Na simulatorju letenja z letalom MiG-21

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Misli stevardes, ki sta leteli z Adria Airways: Zlomili so nam krila

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.