Smučanje v Utahu oziroma pravljica o najboljšem snegu in sedmih smučiščih

Z mislimi že na morju, a vtisi s smučanja v Ameriki so tako močni, da jih preprosto moramo deliti s tabo. In še en razlog je, da o smučanju v zvezni državi Utah beremo konec smučarske sezone. Športne počitnice na tistem koncu sveta zahtevajo nekoliko več denarja, zato je načrtovanje in varčevanje smiselno predčasno.

Salt Lake City je odlično izhodišče za smučišča s snežnimi razmerami in progami, kot jih v Evropi nismo vajeni. V enem tednu smo jih spoznali kar sedem in vsi skupaj sklenili: v Utah se bomo še vrnili.

»Zakaj bi se na smučanje odpravili čez Atlantik in s seboj tovorili vso opremo?« so bila najpogostejša vprašanja, ko so prijatelji izvedeli za naš načrt zimskih počitnic. »Ker je za najboljši sneg na svetu to zagotovo vredno,« je bil tih odgovor, o katerem še nismo bili povsem prepričani. A že prvi dan v Utahu so vsi dvomi o pravilni odločitvi izginili. Besede The Greatest Snow on Earth (najboljši sneg na svetu), ki jih združenje Ski Utah ponosno uporablja, niso zgolj citat za privabljanje turistov, ampak opis dejanskega stanja. Če ste mislili, da se vijuganju med kupi snega in drsenju po ledenih ploščah na najbolj strmi progi, ki vas pripelje v dolino, ne gre izogniti, se motite.

05_utah

Razgledi so z vseh smučišč neverjetni.

Ker je sneg drugačen

Smučišča v Utahu so še ob poznih popoldanskih urah v takšnem stanju, kakršna so bila ob jutranjem zaganjanju žičnic. K temu pripomorejo naraven sneg in malo ljudi. Smučišča v bližnji okolici mesta ob Slanem jezeru so vsako leto zasuta s šest do 12 metri snega, ki je po strukturi drugačen kot ta, ki ga poznamo v Evropi. Bistveno bolj suh je, kar je za ljubitelje pršiča in smučanja po celcu pravi raj.

Izogibanje smučarjem na progi je povsem nepotrebno.

Izogibanje smučarjem na progi je povsem nepotrebno.

Deer Valley, ki velja za eno najbolj mondenih smučišč na svetu in je bilo med letoma 2007 in 2010 izbrano za najboljše v ZDA, pri številki sedem tisoč smučarjev tisti dan preneha prodajati vozovnice. Tako se neredko zazdi, da imaš progo rezervirano le zase. Toda niti enega več kot sedem tisoč ne spustijo na proge.

Cene celodnevnih smučarskih vozovnic na smučiščih v Utahu se gibljejo med 88 in 110 evri.

Vsak dan novo

Ker smo se na smučanje odpravili tako daleč, smo želeli videti čim več smučišč, poleg tega pa ta v Utahu niso tako velika, da bi jih odkrivali več dni. Začeli smo z Alto, ki je primerna za družine, saj ponuja zahtevne terene in proge, na katerih se lahko začetniki naučijo prvih zavojev. Naslednji dan smo se odpravili na Brighton, kjer smo že lahko spoznali nedotaknjene terene, zaradi katerih so ameriška smučišča priljubljena med smučarji, ki morajo pri nas pršič iskati na nezavarovanih predelih. Po navdušenju nad Brightonom nas je tretji dan še bolj navdušilo smučišče The Canyons, največje v Utahu.

Sveže zapadlega snega oziroma powdra tam res ne manjka.

Sveže zapadlega snega oziroma powdra tam res ne manjka.

Sveže zapadli sneg je ponujal še večje užitke, kot smo jih bili vajeni, tam pa se je začelo tudi spoznavanje kulinaričnih dobrot, za katere si ne bi mislili, da jih, sploh takšne kakovosti, lahko ponudijo na smučišču. Ste denimo že kdaj jedli suši na skoraj tri tisoč metrih nadmorske višine?

Četrti dan, ko bi si na evropskih smučiščih človek že privoščil manj intenziven smučarski dan, sta nas navdušenje nad že videnim in radovednost nad tem, kaj nas še čaka, pripeljala do mondenega Deer Valleyja, ki je takoj upravičil svoj ugled. Poleg odličnih prog in vrhunske kulinarične ponudbe se obiskovalcem vtisnejo v spomin tudi izjemno prijazni uslužbenci in razkošne honke, v katere lahko vstopi vsak, četudi le za krajši počitek na udobnem kavču.

Koče na smučiščih se nekoliko razlikujejo od tistih, ki smo jih vajeni na evropskih smučiščih.

Koče na smučiščih se nekoliko razlikujejo od tistih, ki smo jih vajeni na evropskih smučiščih.

Po vsej mondenosti Deer Valleyja smo se peti dan odpravili na odkrivanje raznolikih prog v Snowbasinu, za katerega smo se tudi po vrnitvi domov vsi strinjali, da je najboljše, kar smo jih obiskali. Snowbasin slovi po urejenih progah, na katerih vas v sneg vtisnjene tračnice od teptalnikov snega počakajo celo do 16. ure.

Na spletni strani liftopia.com lahko karte za tamkajšnja smučišča kupite vnaprej in privarčujete.

Pow Mow za konec

Na sporedu je bil še obisk Powder Mountaina. Med domačini priljubljeni Pow Mow postaja ena najbolj priljubljenih in delno neodkritih točk ljubiteljev smučanja po celcu. In privoščili smo si še sloviti Park City za zadnji dan avanture, ki je presegla vsa pričakovanja.

04_utah

Za ljubitelje smučanja je doživetje ameriških smučišč zagotovo obvezen to do.

Utah ponuja 15 smučarskih središč, mi smo jih spoznali sedem. Sedem izjemnih zimskih središč z razmerami, ki jih na naših smučiščih nikoli ne doživiš. In vsi smo dobili potrditev o najboljšem snegu na svetu, ki je v nas seveda nemudoma vzbudil željo po vnovičnem obisku.

Foto: Daša Mavrič

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.