Solo popotnice in 7 stvari, ki jih morate vedeti o njih

Potovanja v ednini so ena tistih življenjskih prelomnic, ki jo ekipa Vandraj toplo priporoča prav vsakomur, ne glede na to, ali ste samski, poročeni, ločeni, poligamni, ekstro- ali introvertirani. Kakšne so torej solo popotnice?

Solo popotništvo – še posebej med ženskami – je zadnja leta v vedno večjem porastu. Da pa bi se izognili nekaterim zmotam, ki jih ima marsikdo o drznih gospodičnah, ki se v iskanje dogodivščin podajo kar izključno v lastni družbi, smo zbrali sedem dejstev, ki vam morda spremenijo kakšno prepričanje o tem, kdo so solo popotnice.

Ne, niso osamljene

Osamljenost je smešna reč. Pogoj zanjo ni to, da ste sami. Osamljeni ste namreč lahko tudi v sobi, polni ljudi. Zato je predvidevanje, da je gospodična, ki potuje sama, tudi osamljena, neutemeljeno. In dokler ne potujete sami, boste težko verjeli, kako udobno je lahko v lastni družbi. Ko utišate okolico in ostanete sami s svojimi mislimi, lahko o sebi odkrijete marsikaj, zato ni naključje, da iz solo potovanj ljudje pridejo tako prerojeni in razsvetljeni.

Ne, ne potrebujejo vaše pozornosti

Če ste na poti kdaj naleteli na solo popotnico, že veste, da ne umira zaradi pomanjkanja pozornosti. Čeprav ji prvič to ni bilo najbolj enostavno, gre danes povsem brez težav sama na kosilo, ob sončnem zahodu sama srka koktajl in se po muzeju sprehodi v lastnem spremstvu. A prav tako ji ni težko navezati stika in si najti nove družbe. Predpostavljanje, da so vse solo popotnice osamljene in hrepenijo po tem, da jo drugi ogovarjajo in ji delajo družbo, je neumno. Če si bodo želele družbe drugih sopotnikov ali prijetnih lokalcev, bodo to že pokazale.

Seveda imajo prijatelje!

Zakaj za vraga bi potovala sama, če imaš prijatelje? Vsakdo je že kdaj s prijatelji načrtoval izlet na drug konec sveta, a je ostalo le pri besedah. Sodobne solo popotnice stvari zato vzamejo v svoje roke. Dejstvo je, da ob slovesu najstniških let tudi tako zvesti prijatelji postanejo zaposleni s svojimi obveznostmi, od služb, partnerjev in otrok, ali pa morda njihov finančni položaj trenutno ne omogoča drugega kot izleta v Portorož. Da ne govorimo o tem, da se ljudje z leti vedno bolj oblikujemo in vemo, česa si želimo, česa ne in posledično postajamo tudi vedno manj prilagodljivi. Kar pomeni, da je vsako leto težje najti primernega sopotnika, s katerim bi bila kompatibilna v vseh pogledih. Torej, ja, tudi solo popotnice imajo prijatelje, celo partnerje, zaročence ali otroke, le ugotovile so, da se je včasih precej bolj enostavno ujeti s samo seboj.

Rade potujejo tudi v družbi

Solo popotnica ni ljudomrzna in povsem rada ima tudi družbo. To si najverjetneje tudi najde nekje na poti, seveda pa sem in tja pomisli tudi, da bi bilo fino, če bi z njo potovala tudi najboljša prijateljica, s katero bi lahko delila to noro dogodivščino ali pa bi se ji pridružil še partner, ki bi ji sem in tja malo nesel težek nahrbtnik.

Priznamo – sem in tja posnamejo kakšen selfie 

Ena najbolj zoprnih stvari solo potovanj so zagotovo fotografije čudovitih krajev, na katerih vas ni. Solo popotnice zato brez večjega sramu sem in tja posnamejo kakšen selfie ali pa za fotografijo prosijo mimoidoče.

Ne, ni tako grozljivo, kot si mislite

Ena najpogostejših zmot, ki jih morajo solo popotnice vedno znova pojasnjevati, je ta, da solo potovanja niso tako grozljiva. Seveda te je sem in tja strah, posebej v temnih ulicah in v družbi popolnih neznancev, a temne ulice in čudni neznanci obstajajo tudi doma in to nikakor ne bi smel biti razlog, da se zapiramo med štiri stene. Seveda je pomembno, da smo previdne, odgovorne in toliko bolj pozorne na okolico, a stopanje iz cone udobja je ena najbolj osvobajajočih stvari, ki nas bo tudi okrepila. Ko je strah enkrat premagan, pa je zadeva toliko bolj zasvoljiva.

Seveda so carice!

Dekleta, ki svet odkrivajo sama, so resnično nekaj posebnega, saj svojim ciljem in sanjam sledijo, ne da bi čakala na koga drugega, ki bi jih držal za roko. Ker to zmorejo povsem sama!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

– Osem stvari, ki se jih o odnosih naučiš na solo potovanjih

– Gap year: Sedem začasnih služb v tujini, ko želite ubežati monotoni rutini

– 10 preventivnih ukrepov, kako se s sopotnikom ne na smrt skregati že na poti

– INTERVJU: Velenjčanka, ki jo je igra odnesla v Hollywood

– 7 neumnih popotniških napak, ki jih v 2018 ne bomo več počeli

– 8 novoletnih zaobljub za popotnike v 2018

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.