Kako bodo izgledala letališča leta 2040?

Tehnologija iz dneva v dan presega meje mogočega in kar se je še pred 20 leti zdelo popolnoma nemogoče, je danes lahko nekaj popolnoma vsakdanjega. Z leti pa se razvijajo tudi letališča in lajšajo proces potovanja. Samo pomisli, kako močno je potovanje ljudem približal  internet.

Podjetje z letališkimi hotelskimi kapacitetami Airport Parking and Hotels (APH) je ustvarilo vizijo, kako naj bi letališča izgledala v letu 2040. Predvidevajo, da bo potovanje veliko bolj prilagojeno in prijazno potnikom, saj bodo s pomočjo tehnologije, ki jo danes zaenkrat uporabljamo v medicini, občutno pospešili in olajšali vkrcavanje pa tudi izkrcavanje z letala.

letalisce

Varnostni pregled brez čakalnih vrst

Največ časa na letališčih ponavadi izgubimo, ko čakamo na check-in. Vsak potnik se mora iz varnostnih razlogov sprehoditi skozi detektor kovin in skozi scanner zapeljati svoje kovčke, ki jih morajo nekateri nato odpreti za podrobnejši pregled. Skratka, v izogib nevarnim situacijam na letalu, lahko na letališču izgubimo kar nekaj živcev.

PREBERI ŠE // 10 najboljših letališč na svetu

Leta 2040 bo drugače. Letališča bodo imela molekularne varnostne scannerje, skozi katere se bomo sprehodili, ti pa bodo neverjetno hitro in podrobno pregledali naša telesa in prtljago. Tako se bomo izognili čakanju v vrstah, napoved prihodnosti pa je zelo mogoča, saj se te naprave danes že uporabljajo v medicinske namene.

letalll

Potnih listov, check-in obrazcev ter letalskih kart ne bomo več izgubljali

Neprestano preverjanje check-in obrazca, letalske karte ter potnega lista ali osebne izkaznice zna biti precej mučno in lahko povzroči veliko stresa. Marsikomu se je verjetno že zgodilo, da je med čakanjem na letališču založil enega od dokumentov ter sebi in svojim sopotnikom povzročil mini paniko. Leta 2040 bo vkrcavanje precej preprostejše, saj bo vsak potnik imel biometrični žeton za identifikacijo, ki bo služil kot enoten zapis potnega lista in letalske karte.

letall

Čas, ki bi ga sicer preživeli čakajoč v dolgih vrstah na varnostne preglede, bomo tako lahko uporabili za pogovor z virtualnimi asistenti na letaliških ekranih, ki bodo tekoče govorili več jezikov sveta ali pa za nakupovanje v duty-free trgovinah.

PREBERI ŠE // Pet aplikacij za lažje potovanje

S pomočjo biometričnih scannerjev, kot je na primer ekspresni identifikacijski pregled očesa, bomo tako lahko potovali hitreje in bolj udobno, lažji pa bo tudi končni prevzem prtljage, saj bomo s pomočjo GPS sledilnikov in aplikacije na mobilnih telefonih hitreje locirali tudi svoje kovčke.

letal

Letališča prihodnosti bodo tudi bolj ekološka in učinkovita, letala pa bodo tišja in sestavljena iz biorazgradljivih materialov.

Foto: APH

10 najboljših letališč na svetu

Potovanje z letalom se velikokrat izkaže kot najudobnejša možnost doseganja počitniških destinacij. Kljub temu se včasih zgodi, da ima kakšen let zamudo, ki se lahko zavleče tudi v dolge ure. Predvsem takrat je pomembno, kako bogata je ponudba letališča, da si skrajšamo dolgo čakanje. Bralci portala Conde Nast Traveler so izbrali 10 najudobnejših in najbolje opremljenih letališč, ki si jih lahko ogledaš spodaj.

#1 Zurich (ZRH)

Letališče v Zurichu je največje letališče v Evropi.

letalisce_1_shutterstock_147367526

#2 Helsinki (HEL)

Letališče v Helsinkih navdušuje z vrhunskimi VIP laungi, ki vključujejo celo savne in spa.

#3 Tokyo Haneda (HND)

Tokijsko letališče velja za enega izmed najčistejših na svetu.

letalisce_3_shutterstock_165414944

#4 Copenhagen (CPN)

Poleg učinkovitega delovanja in različnih letaliških kapacitet Copenhagen navdušuje predvsem s svojim dizajnom.

#5 Hong Kong International (HKG)

Hong Kong zagotavlja udobje s sobami za počitek in najboljšim letališkim hotelom na svetu.

letalisce_5_shutterstock_396763747

#6 Dubai International (DXB)

Tretje najbolj fluidno letališče na svetu se ponaša z enim izmed največjih duty-free nakupovalnim centrom na svetu.

letalisce_dubaj_shutterstock_291477554

#7 Billy Bishop Toronto City (YTZ)

Prednost tega letališča je šestminutna pešpot do mestnega centra.

PREBERI še // Letalo zamuja. Kakšne so moje pravice?

#8 Hamad International (DOH)

Na letališču, ki je bilo zgrajeno leta 2014, lahko nakupujemo v več kot 80 luksuznih trgovinah.

letalisce_08_shutterstock_348352592

#9 Seoul Incheon (ICN)

Letlišče z več kot 50 milijoni obiskovalcev na leto odlikujejo vrhunski VIP laungi, spa in skate park.

letalisce_09_shutterstock_362991155

#10 Singapore Changi (SIN)

Letališče v Singapurju je po mnenju bralcev najboljše letališče na svetu, saj se ponaša z velikimi notranjimi slapovi, parkom metuljev in zastonj 24/7 kinom.

letalisce_010_shutterstock_343268738

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.