Očarljiva Sicilija nahrani vse čute

Če si eden izmed tistih, ki so ti poletja v tvojem mestu preprosto lepa, ne čutiš potrebe po iskanju prostora za svojo brisačo na prepolnih plažah in dopust raje načrtuješ za september, oktober ali celo november, potem beri naprej.

Sicilija je destinacija, ki bo zadovoljila točno takšen tip popotnika. Jesen je na Siciliji še zelo topla in sončna, primerna tudi za kopanje. Poleg tega pa ima Sicilija še eno pozitivno točko – je zelo enostavna za potovanje z avtomobilom in ravno prav velika, da jo dodobra spoznamo že v enem tednu. Potovanje po Siciliji je zagotovo eno bolj umirjenih, a hkrati niti v enem trenutku dolgočasno. Ponuja številne zgodovinske znamenitosti, krasne plaže, očarljive ulice, pregrešno dobro hrano in seveda Etno.

Sonce, prijaznost domačinov, italijanski temperament, dišeča pokrajina in spoštovanje tradicije, vse skupaj bo poskrbelo, da boš imel največji mediteranski otok vedno v izjemno lepem spominu.

Na Siciliji živi pet milijonov ljudi, otok obdajajo tri morja – Tirensko, Jonsko in Sredozemsko. Najvišji vrh na otoku je vulkan Etna, ki je visok okoli 3340 metrov. Sicilija je italijanska pokrajina, ki pa ima svoj parlament s predsednikom. Njihova najmočnejša panoga je turizem.

IMG_6128

Obveznih šest

Siracusa

Vsa sicilijanska mesta so s svojimi baročnimi stavbami vredna obiska, a Siracusa je zagotovo eno najlepših mestec. Obmorsko in zgodovinsko izjemno pomembno mesto za Sicilijo, je sedaj priljubljena turistična točka. Veličasten trg Piazza del Duomo vabi k posedanju in opazovanju mimoidočih.

Vandraj namig: Odlično in po dosegljivih cenah boš jedel v La Tavernetta da Piero, kjer ti priporočamo pašto, njoke in morsko hrano.

siracusa_shutterstock_349437860

Vulkan Etna

Obiska Sicilije ne moreš zaključiti brez ogleda najvišjega evropskega in še delujočega vulkana. Vulkan se je oblikoval približno 600.000 let nazaj. Na Etno se lahko odpraviš z gondolo, saj je tu med decembrom in aprilom možno tudi smučati.

Vandraj namig: če si kondicijsko pripravljen, se na vulkan odpravi peš. Tako boš začutil mogočnost tega naravnega fenomena. Vendar pa si moraš za takšen podvig vzeti čas, saj je hoja po pesku zahtevna in utrujajoča.

etna_IMG_6075

Palermo

Glavno mesto Sicilije je zagotovo najbolj živahno doživetje tega otoka. Tu boš začutil tisti pravi italijanski temperament, vzkipljivost in se na trenutke vprašal ali si se znašel, v katerem izmed mafijskih filmov. Največja znamenitost mesta je palača normanskih kraljev s Palatinsko kapelo.

Vandraj namig: V Palermu ne zamudi utripa tržnice.

IMG_6110

Piazza Armerina

Tri kilometre od mesta Piazza Armerina stoji Villa Romana del Casale, ki je največja in najbogatejša zbirka rimskih mozaikov. Ti so odlično ohranjeni, sprehodi skozi izjemno lepo zbirko pa prav posebno doživetje na potovanju po Siciliji.

Vandraj namig: ne spreglej najbolj znanega mozaika bikini deklet, ki predstavlja atletinje tistega časa.

IMG_5848

Tri zaščitene vasice: Noto, Modica in Ragusa

Majhne vasice, ki so pod Unescovo zaščito in z očarljivimi ulicami najlepši prikaz baročnega obdobja, na jugu Sicilije stojijo en ob drugi. Med sprehodom po njih ne boš verjel, kako bogato arhitekturo ima lahko tako majhna vasica.

Vandraj namig: Mali Noto ima obe najboljši slaščičarni na Siciliji! Zato si tu privoščite sladoled, za katerega mnogi pravijo, da je najboljši na svetu. Odličnost potrdimo tudi mi. Tu je priložnost tudi za značilno siciljansko slaščico – cannoli. Označi si slaščičarni Costanzo in Caffe Sicilia.

IMG_6300

Scala dei Turchi

Bele skale oziroma Scala dei Turchi je zagotovo eno najbolj fotogeničnih predelov na Siciliji. Velik bel klif vzame dih in vabi k umiritvi in uživanju ob spremljanju sončnega zahoda.

Vandraj namig: na peščeni plaži, povsem zraven klifa, spoznaj zdravilne učinke mivke.

IMG_6376

scala_shutterstock_266438333

IMG_6355

IMG_6286

IMG_6418

IMG_6094

IMG_5964

IMG_5882

IMG_6176

IMG_6106

IMG_6077

poko_IMG_5848

Foto: Jaka Kuzmanič, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.