Kako preživeti noro drag Oslo

Velik del potovanja, za mnoge morda celo ključen, vključuje uživanje ob hrani. No, v Oslu bo to bolj težko. Oziroma, lahko se greš tudi gurmanske počitnice na Norveškem, a bodo te močno zatresle stanje na tvojem tekočem računu. Za občutek naj samo povemo, koliko v povprečju stane veliko pivo v Oslu. Po ocenah strani pintprice.com  boš zanj v norveški prestolnici odštel kar 7 evrov. Ni poceni, kajne?

A ker je Oslo seveda vreden obiska in ker si ne želimo, da bi cel svoj dopust jedel le jogurte in kruh iz trgovine, smo poiskali nekaj bistrojev, restavracij in kavarn, v katerih ti ob prihodu računa ne bo zastal dih.

MEGABON priporoča: Letalske karte do Osla // Primerjaj hotele v Oslu // Preveri cene na Booking.com

Fiskeriet Youngstorget

Naslov: Youngstorget 2B

Majhna in luštna restavracija, ki vključuje tudi morsko tržnico. V njej boš brez dvoma dobil vedno sveže sestavine, morske dobrote pa so na voljo po, vsaj za sever, sprejemljivih cenah. Ribja juha te bo prišla malo več kot 10 evrov, priljubljeni fish&chips pa evro manj. Lokal je turistom prijazen, malical boš v miru, posebno izkušnjo pa doda opazovanje lokalcev med nakupovanjem ribjih dobrot.

01_oslo

Hai Café

Naslov: Calmeyers gate 6

Majhen lokal z azijsko kuhinjo vodi vietnamska družina. Zunanja podoba te lahko prestraši, tudi oprema v restavraciji ni nič posebnega, a ko boš zagledal meni, se ti bodo začele cediti sline. Tu dobiš kombinacijo, ki za Oslo ni ravno značilna: kvalitetna hrana in dostopne cene. Juhe, ki so mimogrede ogromne, stanejo 7 evrov, okusen obrok z več različnimi jedmi, pa te bo stal okoli 15 evrov. Kar je za Oslo res poceni.

02_oslo

Schrøder

Naslov: Waldemar Thranes gate 8

Lokal, ki ga turisti še niso osvojili. Kar je čudno, saj je ravno tu malical inšpektor Harry Hole iz priljubljenih kriminalk norveškega pisatelja Joa Nesba. Tu lahko po dostopnih cenah ješ zrezke ali tradicionalni norveški Fårikål, ki vključuje ovčetino, krompir in zelje. Priporočajo tudi ribo, ki skupaj s prilogo stane 13 evrov. Vsak dan strežejo še kosila, ki so prav tako na voljo po zelo sprejemljivih cenah.

03_oslo

Punjab Tandoori

Naslov: Gronland 24

Preprosta indijska restavracija, kamor zahaja veliko tujcev, ki živijo v Oslu. Vedno boš v njen videl jesti tudi Indijce, kar je več kot odličen znak za restavracijo, ki se osredotoča na nacionalno kuhinjo. Restavracija je samopostrežna. Vsi hvalijo curry in tandoori, odlična pa je tudi piščančja tikka masala. Če nisi za preveč pekoče, jih lahko brez zadržkov prosiš, naj bodo zadržani z začimbami. Večerja z več različnimi jedmi te bo stala slabih 17 evrov.

04_oslo

The Fragrance of the Heart

Naslov: Fridtjof Nansens plass 2

To je sicer kavarna, a v njej lahko poleg kapučina ali espressa prigrizneš veliko dobrot. Lokal je idealen za vegetarijance. Ponujajo juhe, ki stanejo 8 evrov, na voljo so še vegetarijanske fritaje, veganski in brez glutenski zavitki in seveda peciva, ki pa ne vsebujejo kvasa.

05_oslo

Foto: Shutterstock in arhiv restavracij

Tri države, ki so presenetljivo prijazne do brezglutenskih diet

Pester izbor lokalne prehrane je eden od segmentov, ki lahko izjemno vplivajo na potovanje. Uživanje v hrani je enkratna izkušnja, ob pogostih alergijah in dietah pa tudi izziv. Še bolj presenetljivo je, če lahko v lokalni kulinariki uživajo tisti, ki se držijo brezglutenske diete. Seveda je zavedanje ponudnikov o različnih potrebah vedno večje in na večini koščkov sveta boš našel nekaj primernega zate, a tokrat te peljemo tja, kjer si ne bi mislil, da je ponudba brezglutenske hrane tako zelo pestra.

Italija

Dežela testenin in pice! A tamkajšnji kuharji so izraze io sono celiaca in senza glutine slišali že precej pred nami. V njihovi lokalni kulinariki uporabljajo kostanjevo in koruzno moko, brezglutensko hrano pa so začeli pripravljati že v 70. letih. Blogerji so leta 2007 pisali, kako prijazna je Italija za popotnike, ki ne uživajo glutena. Zapisali so tudi, da ni nič nenavadnega, če v restavracijo prineseš svojo gluten-free pašto, ki ti jo chef skuha ob njegovi omaki. Sedaj pa je Italija znana po številnih znamkah brezglutenskih testenin, na primer Jovial, Delallo, Rustichella d’Abruzzo in Riso Bello.

Irska

Če tvoje telo ne sprejema Guinessa, še ne pomeni, da Irska ni vredna obiska. Irsko združenje za celiakijo je bilo ustanovljeno leta 1963, torej veliko pred vsesplošnim brezglutenskim ”trendom”. Kvaliteta brezglutenskih proizvodov je že več kot desetletje na Irskem pravzaprav izvrstna. Že dolgo časa imajo tamkajšnji supermarketi bogate in dobro založene oddelke s prehrano brez glutena. Na strani Gluten Free Ireland pa boš našel več kot 700 restavracij, trgovin in drugih povezav, ki ti bodo prišli prav, če si na brezglutenski dieti. In kaj piti? Naroči si Bulmers, cider, ki je na Irskem vsaj toliko priljubljen kot pivo.

Avstralija

Avstralija tako ali tako doživlja prehransko revolucijo, izbor tamkajšnje hrane je neverjeten in nič presenetljivo ni, da bodo tam na svoj račun prišli tudi tisti, ki ne uživajo glutena. A kar preseneča je to, kako zelo brezglutensko prijazna je ta celina. Izjemno velik del ponudbe, ki jo imajo gostinci, obstaja še v brezglutenski različici!

Torej, skrb, kaj boš jedel, je odveč, prepusti se uživanju v lepotah krajev, ki si jih obiskal.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.