Mož, ki opravlja eno izmed najbolj pomembnih božičnih služb na svetu

Ste se kdaj vprašali, od kod pridejo velike novoletne jelke, ki jih dvignejo pred newyorškim Rockefeller Centrom?

Leta 1931 je bilo za New York nadvse uspešno leto in pričela se je gradnja nebotičnika 30 Rockefeller Plaza. Ko je prišel božič, so delavci, ki so gradili stavbo, na gradbišču postavili božično drevo. Nevede so tako začeli eno najpomembnejših tradicij ZDA.

Božično drevo se na tem mestu postavlja še danes, seveda pa ne gre za katero koli drevo. Skozi leta se je njegova oblika spreminjala od običajne jelke, do drevesca, ki ga je v celoti prekrivala srebrna barva, nekoč pa so na njegovem mestu stale celo tri enako velike smrečice, vsaka v eni izmed barv, s katerimi se ponaša ameriška zastava.
Pri tradiciji, ki se je spremenila v precejšen projekt, je sodelovalo že veliko ljudi in umetnikov, zadnja leta pa za drevo skrbi vrtnar Erik Pauze.

Erik ima precej nenavadno službo, a je v času božiča ena najpomembnejših in odgovornih nasploh. Njegova naloga je, da med letom išče potencialna drevesa, ki bi lahko krasila Rockefeller Center. Tako kot scouti iščejo potencialne modele za na modno pisto, Erik pozorno opazuje gozdove in osamela drevesa. Ko najde pravo, ki je všeč tudi njegovim nadrejenim, se projekt božično drevesce lahko prične. Ekipa botanikov prične krepiti drevo, da postane močnejše in trdnejše, ta proces pa traja tudi po nekaj let.

Drevesce, ki Rockefeller Center krasi letos, je Erik odkril leta 2010 pred Pennsylvania State Collegeom. Slednji so ga tako, kot narekuje tradicija, podarili mestu, nato pa je trajalo sedem let, da je bilo drevo vrste norveška smreka pripravljeno na svojo pomembno življenjsko nalogo.

Letošnje drevesce siga v višino kar 22 metrov in tehta 12 ton, Newyorčani so navdušeni, Eriku pa je, tako kot vsako leto, ponovno uspelo ustvariti čudovito božično atmosfero.

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.