Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom #recept

Rezanci so poleg riža ena najbolj razširjenih jedi po Aziji, pripravljamo pa jih lahko na 1001 način. Pa tudi med samimi rezanci je več različnih vrst. Tokrat pripravljamo udon rezance, debelejše pšenične rezance, ki so prava hrana za dušo.

Udon rezanci so debeli, mehki in rahlo žvečljivi pšenični rezanci, ki vas bodo objeli od znotraj. Ker je njihov okus precej nevtralen (v primerjavi s soba ajdovimi rezanci), jih lahko kombiniramo z močnejšimi okusi. Imamo recept, ki sta ga zapisala krasna Hana in Tom, ki ustvarjata dišeč profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE (za 2 osebi)

– 300 g govedine, narezane na trakce (najbolje goveji hrbet)
– 3 mlade čebule, narezane na kolobarje
– 1/3 glave kitajskega zelja, narezanega na trakce
– 1 korenček, narezan na tanke trakce
– arašidovo olje, sol
– 8 žlic sojine omake
– žlička gustina
– 2 žlički rjavega sladkorja
– 1 žlička harissa paste ali čilija v prahu
– 5 žlic vode
– 400 g kuhanih udon noodlov
– sezam, ocvrta čebula, čilijevo olje, vloženi čiliji in zeleni deli mlade čebule za čez

POSTOPEK

– Narežemo vso zelenjavo in meso. V posodici pa zmešamo sojino omako, gustin, rjavi sladkor, harisso in vodo.
– Litoželezno ponev dobro segrejemo in dodamo arašidovo olje. Dodamo meso, malo solimo in pražimo nekaj minut, da porjavi.
– Dodamo zelenjavo, rahlo solimo (pazimo, ker bomo kasneje dodali še sojino omako) in pražimo še nekaj minut, nato pa prelijemo z omako in kuhamo toliko časa, da se malo zgosti.
– Dodamo še kuhane noodle, premešamo in pustimo še kakšno minuto, da se okusi povežejo ter prestavimo na krožnik.
– Posujemo s sezamom, ocvrto čebulo, vloženimi čiliji in zelenimi deli mlade čebule. Po želji prelijemo z malo čilijevega olja. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Dišeč kruhek naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

11 kapsulnih hotelov, kjer ni prostora za klavstrofobijo

Ljubitelji nizkocenovnih backpackerskih potovanj ste se zagotovo že srečali s kapsulnimi hoteli. Izvirajo z Japonske in so se razvili iz ideje “Hej, potrebujem zgolj vzmetnico za prenočitev!”

Tovrstni hoteli z mini sobicami so postali priljubljeni po vsej Aziji, najdete jih tudi po Evropi, nanje pa prisegajo minimalisti, popotniki z manjšim proračunom ali zgolj ljubitelji nečesa malo drugačnega.

Po Aziji boste v podobnih kapsulah lahko prespali že za 3 evre na noč, malo drugače pa je po evropskih prestolnicah. Tu so zaradi nenavadnosti in zanimivosti koncepta presegli prvotni namen – ugodno minimalistično prenočišče – in so kapsulni hoteli pravzaprav skoraj dražji od klasičnih.

Kapsulni hoteli so torej mini sobice, kapsule, ki vam ponudijo zgolj to, kar potrebujete za počitek – posteljo in nekaj poličk za vaše stvari. Nekatere kapsule imajo vratca, s katerimi se popolnoma izolirate, v drugih pa ste od sosedov ločeni zgolj z ruletami ali platni.

A to ne pomeni, da so takšne sobe dolgočasne in monotone. Nekatere so videti bolje kot marsikatera hotelska soba, zagotovo pa nudijo veliko več zasebnosti od cenovno primerljivih večposteljnih sob s pogradi, ki si jih v hostlih delite z neznanci. Priznamo pa, da morda niso najbolj primerne za popotnike, ki trpijo za klavstrofobijo.

Zbrali smo nekaj kapsulnih hotelov po vsem svetu, v katerih bi z veseljem preživeli kakšno noč. V prvih treh s seznama je ekipa Vandraj že domovala in lahko iz prve roke potrdi, da je minimalizem povsem dovolj!

Capsule Hotel: Seminyak, Bali, Indonezija

Box Hotel: Hanoi, Vietnam

Monostel: Kuta, Bali, Indonezija

Cityhub: Amsterdam, Nizozemska

 

Anshin Oyado Shinjuku: Tokio, Japonska

Capsule By Container Hotel: Kuala Lumpur, Malezija

Cabana: Osaka, Japonska

9 hours: Narita, Japonska

Sleepbox: Moskva, Rusija

Book and Bed: Tokio, Japonska

Met a Space Pod: Singapur

Foto: Hosteworld, Booking

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.