Imate že vse pripravljeno za božično večerjo? Iz naše pečice že diši po prazničnih jedeh, poleg tradicionalne slovenske potice pa si bomo letos nekaj jedi izposodili tudi iz mednarodnega kulinaričnega menija. V vsaki državi namreč na božični večer na mizi ne smejo manjkati določene jedi in pokukali smo v kuhinje gospodinj po svetu, kjer boste morda navdih za današnjo večerjo našli tudi vi.
#1 Francija: Coquielles Saint-Jacques
Školjke s sirom in začimbami.

#2 Mehika: Chiles en nogada
Polnjene pečene paprike z mesom, prelite z orehovo omako in granatnim jabolkom.

#3 Italija: gostija sedmih rib
Miza je obložena s sedmimi različnimi ribjimi jedmi, od pečenih lignjev do ribjih rezancev.

#4 Venezuela: Hallacas
Zavitki iz mešanega mesa s kaprami in rozinami, zaviti v list bananovca.

#5 Rusija: Zakuski
Majhni prigrizki iz različnih rib služijo kot okusni aperitiv.

#6 Brazilija: Ceia de Natal
Praznični puran je v Braziliji še posebej slavnostno pripravljen, saj je mariniran v šampanjcu.

#7 Etiopija: Doro Wat on Injera
Injera je nekakšna vrsta palačinke, ki jo obložijo s pekočim mesom.

#8 Kanada: Chicken bones candy
Kljub imenu, ki naznanja piščančje kosti, so te cimetovi sladki bonboni tradicionalna božična sladkarija.

#9 Nemčija: sadni kruh
V Nemčiji ni božične večerje brez božanskega kruha s suhim sadjem in rumom, posutim s sladkorjem v prahu.

#10 Portugalska: Bolo Rei
Tudi Portugalci se na božični večer gostijo s sadnim biskvitom.

#11 Finska: Porkkanaalatikko
Ta krompirjeva jed je nekakšen finski odgovor na ameriške sladke krompirje, pripravljene za zahvalni dan.

#12 Danska: Risalamande
Tradicionalni mlečni riž z mandlji in češnjami, v katerega skrijejo majhno igračo ali prstan. Kdor predmet najde v svoji skodelici bo imel srečo čez celo leto.

Foto: Shutterstock