Treking – edinstven način potovanja, 1. del

Za človeka ja hoja najbolj naravno gibanje in zato ni čudno, da so vse njene oblike in različice tako zelo priljubljena rekreacija. Če večdnevni hoji dodamo še gorsko okolje, stik z naravo in samim seboj, govorimo o trekingu. In kaj vse so lahko razlogi, da se ljudje odločamo raziskovati svet in manj znane kotičke na nožni pogon?

Upočasni konje

Če bi nas naši pradedki in prababice imeli priložnost obiskati in preživeti z nami navaden deloven dan, bi se najverjetneje zgrozili tempu, ki ga živimo. Naši zaposleni dnevi bodisi s službo bodisi z nepomembnimi problemi, nam kreirajo vsakodnevno bitko, ki jo nekako že preživimo, ampak ali tudi živimo?

Na trekingu se ritem in frekvence časa upočasnijo. Kaotični ples misli, ki pleše v ritmu, ali bom danes zmožen oddati še zadnje poročilo, ali mi bo uspelo ohraniti mirne živce ob bedaku, ki mi je pravkar vzel prednost na cesti, izgine. Narava in umirjen tempo potovanja poskrbi, da tvoja glava iz dneva v dan pridobi prostor za misli, ki na človeka delujejo vzpodbudno in pomirjajoče. Tudi takrat, ko se po zasluženi malici in pet urni hoji zlekneš v travo in v zraku opazuješ mogočne orle, ki te zazibajo v popoldanski spanec.

Biti bližje k naravi

Treking je zelo edinstven način potovanja in odkrivanja sveta. Je zelo doživet in poln presenečenj, ki jih na poti velikokrat ni mogoče predvideti. Je priložnost, da svet vidiš brez določenih filtrov in izjemna priložnost, da začutiš naravo. Velikokrat smo v našem vsakdanu do grla zakopani v svoj svet. Zato ne opazimo majhnih lepot narave, ki jih lahko vidimo na vsakem koraku, če le imamo za to odprte oči. Na trekingu pa je glavni cilj, da potujemo od ene naravne lepote mimo druge, vse do naslednje. In medtem, ko naše noge delajo in pridno nabirajo prehojene kilometre, so kljub naporom manj utrujene. Predvsem v zahvalo našim očem in procesiranju vseh naravnih lepot, ki jih na poti zaznavamo. Tudi takrat, ko ponoči odpreš šotor in se na višini pet tisoč metrov zastrmiš v zvezdnato nebo in veš, da si bližje naravi kot kadarkoli prej.

Hoja je zdrava

Vsak korak, ki ga naredimo, dajemo dobropis našemu zdravju. Hoja namreč zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, rakavih obolenj, diabetes, debelosti, tesnobe in depresije. Tudi zdravniki se strinjajo, da s hojo nihče ne more zagrešiti, saj je prijazna do sklepov, ohranja mišično maso, pospešuje presnovo, zmanjšuje delež telesne maščobe, krepi življenjsko energijo in zavira proces staranja. Redno posvečanje hoji vpliva na splošno počutje, izboljšuje spanec in razpoloženje ter povečuje delovno storilnost. Hoja je zdrava tudi takrat, ko ti počasi zmanjkuje energije in veš, da je do naslednje vasi in kosila še debela ura hoje. Ampak, takrat se zaveš, da je tvoje telo kljub vsemu veselo in hvaležno, ker je zdravo in  ti lahko hodiš.

Šola življenja

Potovanje je učenje, kamor koli se že odpravimo. Pa naj si bo to učenje o novi kulturi dežele po kateri hodiš, ali  o nenavadnih zelenih lišajih, ki rastejo iz skale. Ali pa te morda prevzame neverjetno bogato znanje sopotnika, ki si ga ravnokar spoznal, med tem ko sta skupaj vštric prehodila dolino.

Ker pa treking potovanja velikokrat na poti prinesejo kakšen nov izziv, bodisi na osebni ali skupinski ravni, se iz tega zmeraj kaj naučimo. Šele takrat vidimo kakšno drugo perspektivo, ki je sicer ne bi. Govori se, da če bi rad zrastel, moraš zapustiti cono udobja. In na trekingu se vedno najde kakšna cona, kjer udobje za nekaj časa zapusti prizorišče posameznika ali skupine. Tudi takrat, ko na poti spoznaš človeka, ki je postane tvoj prijatelj in ti razširi obzorje.

Ko boš star, ne boš obžaloval

Le kdo si ne želi dočakati starosti z bogatimi in lepimi spomini. Morda bo prišel čas, ko tvoje telo ne bo več najbolj sveže, ko te bodo noge nosile le še nekaj metrov in ti si boš želel občutka svobode in odkrivanja sveta. Takrat bo za treking potovanja, ki imajo posebno dušo prepozno. Ne pozabi, da ne živimo večno in da nam za dolgo življenje ne garantira prav nihče.

Zato pa podvihaj rokave in urno pot pod noge v gore.

Nekaj idej kam na treking, si lahko pogledate na www.barbara-adventure.si

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.