Tri najbolj umazane stvari na vaši poti z letalom

Z letalom potuje veliko ljudi, velika pretočnost pa je tudi krivec za mnoge bakterije na vaši poti. Katre so najbolj umazane stvari na vaši poti?

Kadar primete za kljuko v zdravstvenem domu, se gotovo spomnite, da si je nato dobro umiti roke, kajne? Pa ste tako striktni tudi, ko greste na potovanje? Letališča so namreč prostor, kjer se vsak dan zamenja mnogo ljudi, vsak izmed njih pa s seboj nosi tudi svojo umazanijo, zato je skrb za higieno tu seveda še posebej potrebna. Umazane stvari.

Spodaj nizamo prostore na letališču in letalu, ki so še posebej umazani. Seveda ni razloga za paniko, nikar iz strahu pred bacili ne prenehajte potovati, dodaten paket razkuževalnih robčkov pa vseeno ne bo odveč!

Mizica na letalu umazane stvari

Spletna stran Travel Math je v mikrobiološki pregled poslala 26 vzorcev s petih letališč in štirih letal. Rezultati so pokazali, da je najbolj umazana izmed vseh površina mizice pred vašim sedežem na letalu. Na njen so našli kar 2155 enot različnih bakterij na kvadratni inč. Za primerjavo, na gumbu za poteg vode na stranišču živi skoraj desetkrat manj bakterij.

Avionski sedež

Raziskava Univerze Auburn je pokazala, da bakterije na letalu lahko preživijo tudi po več dni. Najdlje ostanejo aktivne na materialu letalskega sedeža, zato se boste morali sprijazniti z dejstvom, da vam bodo vsakič, ko se zleknete na sedež, družbo delale tudi do 168 ur stare bakterije.

Košare za pregled prtljage

Skozi varnostni pregled mora čisto vsak, ki si želi na letalo. S seboj prinese prtljago, ki je bila že marsikje in to je seveda treba položiti v plastične košarice, ki potujejo po tekočem traku. Raziskovalni novinar Jeff Rossen je dal preveriti več vzorcev na različnih letališčih in ugotovil, da je dotikanje slednjih zelo nehigienično.

Seveda se z bakterijami srečujemo na vsakem koraku, a v večini prostorov, kjer se nahajamo, je čiščenju namenjeno precej več časa kot na letalih. Letalsko osebje je namreč za portal Travel Insider dejalo, da za čiščenje v povprečju potrebujejo vsaj 10 do 15 minut, a morajo zaradi hitrega tempa ponavadi zaključiti že v šestih oziroma sedmih minutah. Tako malo časa pa seveda ne omogoča temeljitega čiščenja in razkuževanja površin na letalu.

Foto: Shutterstock

Preberite še: Islandija: Prve terme, kjer lahko plavate v toplem pivu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.