V Vojvodino po gurmanske pregrehe

Vsako mesto v Vojvodini ima svojo kulinarično tradicijo, zaznamovano z narodi, ki so tu živeli in rodovitnostjo področja, na katerem se nahaja. Rodovitna srbska pokrajina s svojimi sadovnjaki in vinogradi predstavlja sinonim za obilje, vsakemu obiskovalcu pa ne bodo ušli raznoliki gastronomski užitki.

Reke Donava, Tisa in sotočja manjših rek  tvorijo  veliko ribolovno področje, v celinskem delu pa je pod vplivom različnih narodov nastala vzporedna »celinska« kuhinja, ki jo zaznamuje edinstvena, ravninska kultura obedovanja. Tam se je počasi in z užitkom!

04_vojvodina

Osem krajev s svojo specialiteto

V Apatinu si privoščite ribji paprikaš in Jelen pivo, v Odžacih pa liške krofe, polento in ribo, ki se kuha v vodi, v kateri je ulovljena. Ljubitelji kakovostnega belega vina obiščite Kulo – mesto s  staro vinogradniško tradicijo. V Ruskem Krsturu najdemo zakarpatsko kulinariko (pite s sladkim sirom, „kapuščanjka“ z zeljem, ruske zrezke ter različne priloge iz paprike). V etno restavracijah v Novem Sadu  obvezno poskusite paprikaš in pečeno meso rac in gosi, prelito z višnjevo omako, za sladek zaključek obeda pa priporočamo znamenite »šnenokle«. V Subotici si k tipičnim madžarskim jedem s pekočo rdečo papriko privoščite šilce sadne rakije iz tamkajšnjega sadja. Senta je  znana po marcipanu in ovčjem siru, v Kanjiži pa slovijo  po svojevrstni pripravi golaža.

01_vojvodina

Vojvodina pa ponuja še veliko več, od ovčjega sira do kulna, vmes še prav poseben med, pa mangalice in klobase (najboljše delajo Turinci). Skratka, kulinarično potovanje po Vojvodini je odlična ideja za ljubitelje dobre kuhinje.

05_vojvodina

02_vojvodina

03_vojvodina

Foto: Turistična organizacija Srbije

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.