5 razlogov za pohodniško odkrivanje Krete

Pa smo dočakali tudi zimske radosti. Snežake s premogom v očeh, sankaške podvige iz sosednjega hriba ali premočene gamaše, ki so utrle svežo pot.

Vendar zimski idili sledi radoživa pomlad. Zato bomo danes čas zavrteli nekoliko naprej in pogledali, zakaj Kreta že kaj kmalu po končani zimi k sebi vabi pohodnike. Ste z mislimi tudi vi že pri spomladanskem soncu nekje na toplem? Mi smo.

Uhojene pohodniške poti

Večina Grkov bi vas čudno pogledalo, če bi jih povabili na nekaj urni pohod. Njihov odgovor bi bil v takšnem slogu: »Zakaj bi hodil, če se lahko peljem z avtom, motorjem ali trajektom?«. Ker pa smo narod, ki nam je v krvi, da iščemo kozje poti ali razglede na višjem, je Kreta pravšnji otok za ljudi s takšno »neozdravljivo boleznijo«. Čez otok poteka pohodniška pot E4. Kreta namreč niso le peščene plaže, temveč tudi visoke gore. In kaj je najlepše za pohodnika na Kreti? Da je lahko v enem trenutku na vrhu hriba z nepozabnim razgledom pred seboj, in že čez nekaj trenutkov se kopa v kristalni vodi, ki jo je prej občudoval z vrha. Govorimo o spomladanskem in jesenskem letnem času, ko so temperature idealne za takšno raziskovanje otoka, se razume.

Razgledi na skrite zalive

Ni naključje, da je Grk Zorba plesal slavni sirtaki na plažah Krete. Če bi črno belemu filmu, ki je bil takrat nagrajen s tremi oskarji, dodali barvo, bi jih najverjetneje prejel še več. Kreta se namreč ponaša z barvami turkizno modrega morja, z belim gorovjem in rdečo plažo. Mati narava je bila radodarna, saj je otok poln naravnih lepot. Plaže tu dajejo občutek kot da ste nekje v tropskem svetu. Reke, ki so izoblikovale kanjone, so svoje delo naredile umetniško. Če naravi dodamo še človeška roko, ki je nasadila oljčne nasade, je otok sam po sebi razglednica na prostem.

Hrana, ki razvaja

Po nekaj urni hoji, kjer ne trpijo samo noge, temveč tudi oči zaradi obilice prelepih kadrov, tekne tudi dobra hrana. Grška kuhinja je preprosta, pa vendar gurmanska. Ni ga lepšega kot usesti se v domačo taverno in se prepustiti razvajati lokalnim dobrotam. Kretsko kulinariko predstavlja meso koze ali ovce, ki se svobodno pasejo širom otoka. A ne gre prezreti niti svinjine, govedine, divjih kuncev, polžev, morskih sadežev, hobotnice, ki velja za specialiteto, in raznih vrst rib, pripravljenih na različne načine. Da ne govorimo o pravem okusu paradižnika ter preostali sočni zelenjavi in sadju. Tu so še znani mehki grško-kretski siri, brez katerih ne gre pri marsikateri jedi ter tipične otoške začimbe, ki dajo jedem prepoznaven, svež, dišeč vonj in okus. Se vam že kaj cedijo sline?

Odprti in gostoljubni domačini

Skorajda ni temperamentnega Krečana, ki v svojem gorskem domu ne bi imel kje v posebnem predalu spravljenega orožja. Strelna cev se vsekakor najbolj segreje na porokah, kjer mladoporočencema in svatom glasni poki delajo družbo vso noč. Sicer pa so Krečani odprti in gostoljubni gostitelji, v katerih je še vedno prepoznati duh starih Minojcev. Ponosni so na svojo kulturo in z veseljem bodo s kozarcem rakije v roki spregovorili o kakšni nenavadni dogodivščini na otoku. Teh nikakor ne primanjkuje. Še posebej ne v vaseh, kjer bi rumeni tabloidi imeli več kot dovolj materiala.

Aktivnost in ležernost hkrati

Kreta daje možnost, da človek pobegne iz vsakodnevnega prehitrega direndaja. Pa vendar, eno je telesni počitek nekaj časa, drugo pa, da aktivirate telo in ob tem možgane pošljete na pašo. Obremenite jih samo z dobro družbo sopotnikov, z mislijo, da se noge premikajo novim zalivom na proti in spoznavajo lepote Sredozemlja na nekoliko drugačen, aktiven način.

Če razmišljate o aktivnem potepanju po Kreti in ste iz pravega testa za hojo navkreber, se lahko pridružite skupini, ki bo med prvomajskimi prazniki raziskovala kretske vrhove – več preberite tukaj.

 

Fotografije: Pixabay, Barbara Kuhar

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.