Vandraj insider: Plusi in minusi življenja na sončni Floridi

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Tokrat smo odvandrali čez lužo, k Tini Čelič Edelstein, Slovenki ki jo je v Ameriko odnesla ljubezen. Z možem Jeffom trenutno živita v Orlandu, kjer si kruh služi kot flavtistka, kaj vas čaka na sončni Floridi, pa smo tako izvedeli iz prve roke.

Od kdaj živite v Orlandu? Kaj vas je tja odneslo?

Moj mož je bil sprejet na Univerzo za film v Orlandu, zato sva se avgusta 2016 preselila na Florido.

S čim se tam ukvarjate/preživljate?

Sem flavtistka, igram v simfoničnih orkestrih, učim flavto na osnovni in srednji šoli ter na zasebnih urah. 

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

Za počitnice. Če se ne vrine kakšna višja sila, še ne načrtujem vrnitve nazaj.

Vas kdaj ujame domotožje? 

Seveda. Se mi zdi, da vsak posameznik, ki odide od doma in pusti za seboj ljubečo družino in prijatelje, občuti domotožje. Vsekakor pa je z današnjo tehnologijo to veliko lažje, kot je bilo v preteklosti.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Pitje vode iz pipe. V ZDA je voda večinoma pitna, ampak jo je treba filtrirati, ker je okus katastrofalen.

[O mestu:]

Kako bi opisali Orlando?

Orlando je eno najhitreje rastočih mest v ZDA. Zabaviščni parki so glavna atrakcija mesta – Disney World, Sea World, Universal … V centeru Orlanda se nahaja čudovito jezero Lake Eola s fontano. Vsako nedeljo se tam odpre tržnica, kjer se vedno veliko dogaja. Orlando ima ogromne avtoceste, na katerih so vedno dela na cesti in veliko prometa. V Orlandu na svoj račun pridejo ljubitelji golfa in navdušenci nad orožjem, saj so strelišča skoraj na vsakem koraku. Palmice in tropsko podnebje – vlažno in vroče čez celo leto.

Pa njegove ljudi?

Ljudje so zelo pozitivni, odprti in religiozni. Radi pomagajo ostalim ljudem, če je le možno in ponavadi so navdušeni nad tujci.

Katera je najbolja nadležna stvar mesta?

Promet in hurikani. 

Vaši trije razlogi za obisk so … 

Disney World, Sea World, Universal! 45 minut iz Orlanda se nahaja Kennedy Space Center (NASA), kjer je možen tudi ogled izstrelitve raket. Na izlet na obalo pojdite v St. Petersburg, Florida – 2 uri vožnje iz Orlanda.

Mesto je najlepše

… pozimi, ker se temperatura spusti na 20 stopinj Celzija.

Katere so stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

V tem trenutku sva z Jeffom – moj mož – v Orlandu zaradi izobrazbe, potem bo pa na vrsti selitev.

[O urbanih kotičkih:]  

Najljubši kotiček za sprostitev: Lake Eola v centru Orlanda.

Najboljšo kavo potrežejo v: Barcaffe skuhan doma v džezvi!

Najboljše kosilo najdete pri: V ZDA je ponavadi za kosilo sendvič. Najbolj pomembna obroka sta zajtrk in večerja. Priporočam meni najljubšo verigo Waffle House (american diner) in Izziban-Korean BBQ & Sushi. Če ste oboževalci igralca Marka Wahlberga, se v centru ustavite na odličnem hamburgerju v Wahlburger. Če imate srecčo, bo tam obračal pleskavice – brez heca.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Hashbrowns – poprazen nariban krompirček z dodatki, to najdete v prej omenjenem Waffle Hause.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Kennedy Space Center (NASA).

Park, kjer najraje poležavate: Lake Eola Park.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Pirate Cove mini golf.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Če niste ljubitelji zabaviščnih parkov, bo najbolj precenjena turistična točka ravno to.

Najboljša zabava v mestu: Bottomless Mimosas – šampanjec + sok ali vsako nedeljo kjerkoli v centru Orlanda – Sunday Funday Brunch.

Najljubši festival/dogodek v mestu: 4. julij, dan neodvisnosti.

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Uber.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja?  

Ponavadi ima let vsaj v eno smer 2 postanka, kar je precej nadležno – tudi, če letite iz recimo Italije ali Hrvaške. Če imate možnost, da se za vikend ustavite v NYC, potem priporočam nakup dveh povratnih letalskih kart: LJ-NYC in NYC-Orlando. Na primer: LJ-NYC (vikend v NYC), NYC-Orlando (počitnice v Orlandu oz. kakorkoli že), let nazaj v NYC in naslednji dan nazaj v Slovenijo. Ceni letalskih kart LJ-Orlando in LJ-NYC-Orlando sta enaki.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Ljudje v ZDA so zelo odprti in bolj cenijo posameznikove sposobnosti. So bolj samozavestni, v njihovih glavah ni nič nemogoče. Američani so definitivno številka ena v zabavni industriji. Športni dogodki in koncerti najbolj znanih glasbenikov in glasbenih skupin so vedno v bližini. Mislim, da sta v tem trenutku najšibkejši točki Amerike zdravstveno zavarovanje in vrtoglave vsote, ki jih študentje plačujejo za študij. Življenje v Sloveniji je zaradi tega manj stresno in teče počasneje.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini? 

Življenje v ZDA ima veliko prednosti glede zaposlitve in priložnosti. Na mojem glasbenem področju se skoraj vsak teden odpre nova možnost za koncertiranje, poučevanje, glasbena tekmovanja, seminarje … Ena od slabosti je, da se ljudje veliko selijo in ko se preseliš, izubiš vse zveze in poznanstva, ki so ti omogočili delo. Kadarkoli se preseliš, začneš vse znova. Slovenija je tako majhna, da tega problema ne bi bilo.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 najtežje): 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: Odvisno na katerem področju iščete službo. Glede na svoje izkušnje bi rekla 9.

Občutek varnosti od 1 do 10: 7

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 3

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

 

Foto: arhiv Tine Čelič Edelstein

 

Preberite še:

Vandraj insider: Amsterdam skozi oči nomadske vaditeljice joge

Vandraj insider: Copenhagen z Lio Tomat ali danski hygge skozi oči slovenske igralke

Vandraj insider: Haag skozi oči Slovenke, ki jo je ljubezen odnesla na Nizozemsko

Vandraj insider: Na valove Kanarskih otokov k Špeli in Toniju

Vandraj insider: Tjaša Jarc in njen lov za službo v Melbournu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.