Vandraj insider: Tjaša Jarc in njen lov za službo v Melbournu

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Prvi letošnji Vandraj insider nas bo popeljal na drug konec sveta – v Avstralijo. Tam, natančneje v Melbournu, se od lanskega aprila mudi Tjaša Jarc, Slovenka, ki se je v deželo tam spodaj podala z work and holiday vizo. Kaj tam počne, kakšni so tamkajšnji ljudje in kateri so njeni najljubši kotički, preverite spodaj.

Kaj vas je odneslo v Melbourne in s čim se tam ukvarjate/preživljate?

Po izobrazbi sem diplomirana komunikologinja z nekaj leti delovnih izkušenj v oglaševalskih agencijah. Pred štirimi leti pa sem se po nekajmesečnem potovanju po Indoneziji navdušila nad coworking prostori. S tem namenom sem se po potovanju preselila v Berlin, kjer sem pomagala voditi enega izmed ključnih coworking prostorov Ahoy! Berlin. Po dveh letih sem se preselila v Melbourne. Tukaj sem pomagala odpreti in organizirati nov Blockchain Centre coworking, trenutno pa postavljam nov inkubator za blockchain startupe.

Vas kdaj ujame domotožje?

Oh, ko sem bila v Berlinu, nikoli. Odkar sem v Avstraliji, pa je včasih kar mučno – verjetno zato, ker ne morem kar skočiti na letalo in biti takoj v Sloveniji.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Predvsem naravo. To, da sem imela, kjerkoli sem živela, le nekaj korakov do prvega gozda. In to, da je Slovenija tako mala, da ko greš po Čopovi ulici, srečaš vse znance … deluje tako domače.

Se boste kdaj vrnili v domovino?

Seveda, verjetno že čez nekaj mesecev, ko se mi izteče viza.

 

[O mestu:]

Kako bi opisali Melbourne?

Velika trash džungla.

Pa njegove ljudi?

Avstralci slovijo kot zelo prijazni in zgovorni, kar načeloma drži, vendar so pri tem tudi zelo površinski. Lahko se z njimi pogovarjaš ure in v resnici ne bodo nič kaj zanimivega povedali. In tudi prijazni bodo vedno, vendar si bodo mislili svoje. Povsem nasprotje tega, česar sem bila vajena v Nemčiji.

Katera je najbolj nadležna stvar mesta?

To, da traja vsaj uro ali dve z avtom, da prideš do prvega gozda. Tudi plaža tukaj ni biser v primerjavi z ostalimi avstralskimi mesti.

Mesto je najlepše

… poleti, ker v celoti zaživi in je nešteto dogodkov.

Kaj pa stvari, zaradi katerih je tam vredno živeti?

Predvsem nove priložnosti ter udoben in počasen način življenja.

[O urbanih kotičkih:]

Najboljšo kavo potrežejo v: Oh celo mesto je ena velika kava. Za začetek moraš najprej odkriti, kakšno kavo bi sploh rad pil: flat white, latte, cappuccino, macchiato, magic (ja, magic!), piccolo, double espresso, double ristretto, short black, cold drip, cafe mocha …

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Tukaj nič ni tradicionalno, je velik miks vsega. Sicer pa definitivno azijska hrana, predvsem sushi wraps so bili odkritje leta.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Tukaj muzeji in galerije niso tako kot v Evropi, saj namreč nimajo skoraj nič svoje zgodovine. In če je v Evropi relativno enostavno najti razstavo z Van Goghom, bo to tukaj cela senzacija, ki se zgodi le enkrat vsakih nekaj let.

Park, kjer najraje poležavate: Botanični vrt je res spektakularen.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Holly Molly Mini golf!

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Star Observation Wheel.

Najboljša zabava v mestu: Celo mesto je ena velika zabava.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Ne vem še … J

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Velikokrat je to Uber.

Pa najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Včasih ponujajo katera evropska letališča res smešno nizko ceno. Sicer pa najenostavneje sigurno iz Benetk v Dubai in nato direktno dalje v Melbourne.

 

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Definitivno se odstotek denarja, ki ga lahko privarčuješ, tu bistveno bolj pozna, kot pa v Sloveniji. Nimaš pa na primer v splošno zavarovanje vključenih zobozdravstvenih storitev in jih moraš posebaj plačevati – za novo belo plombo sem plačala 300 evrov! Tudi mesto je tako razpotegnjeno, da vzame kar precej časa, da prideš iz ene strani na drugo. Če pa želiš iti v drugo mesto, je to oddaljeno tisoč kilometrov! To je tudi stvar, ki jo bistveno pogrešam iz Slovenije, da je tako mala, dostopna in raznolika. Posledično sem tudi mnenja, da ne glede na večji zaslužek, je sama kakovost življenja v Sloveniji še vedno veliko boljša.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini? 

Ko sem prišla sem, sem imela kar nekaj težav. Čeprav vsi govorijo, kako je mesto priložnosti je bilo zelo težko najti neko začasno priložnostno delo, recimo v strežbi. Najprej že zaradi vize Work and Holiday me niso resno jemali, prav tako tudi zato, ker nisem imela nobenih predhodnjih izkušenj v Avstraliji. Tudi zaposlovalci so zelo nezanesljivi in nikoli ni tako, kot se dogovoriš. Nasprotno pa je bilo kasnje pri iskanju službe v svoji poklicni poti. Moje izkušnje in delovne navade iz Evrope so bile zelo velika prednost in sem naposled službo našla zelo enostavno.

[Na hitro:]  

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 najtežje): 8

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 7

Občutek varnosti od 1 do 10: 8

 

Foto: osebni arhiv Tjaše jarc

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.