9 tipov ljudi, ki jih srečate med počitnicami na Baliju

Bali s svojo svetovno prepoznavnostjo vsako leto pritegne več turistov in popotnikov z vseh vetrov. A na ta del Indonezije ne pridejo vsi z enakimi nameni, “to do” listami in “must see” seznami. Poglejmo, na kakšne vse boste naleteli.

Bali in iskalci zena

Takšne boste najpogosteje srečali v Ubudu, ki slovi po mirnih in urejenih kotičkih, joga studiih in kjer ni nobena redkost, da na ulicah srečate koga v pajkicah, z joga podlogo pod roko, ki ravno hiti na sproščujočo uro zena. Ubud (in Bali nasploh) je namreč tudi raj za ljubitelje veganske hrane in meditacije, kjer ne manjka niti resortov s pogledi na riževa polja, kjer najlažje najdete svoj zen.

Deskarji na vodi 

Surferska kultura na Baliju je močna in valovi privabljajo deskarje z vsega sveta. Surf v eni roki, rolka ali motor, surferji imajo svoj slog, prepoznate pa jih po porjaveli koži, s soncem poljubljenimi svetlimi prameni razmršenih las in modnim slogom, ki mu ni para. Selijo se po balijskih surferskih kotičkih, od Uluwatuja do Cangguja, kamor jih že neseta voda in veter.

Bali in njegovi digitalni nomadi 

Nekatere države jugovzhodne Azije so pravi raj za digitalne nomade, freelancerje, tiste, ki lahko s svojim laptopom delajo praktično od kjerkoli, kadarkoli. Pogosto jih ujamete v coworking kotičkih ali za osamljeno mizo v prikupnem lokalčku, kjer srkajo že tretjo kavo. Zahvaljujoč nizkim stroškom življenja, prijetni klimi, dobremu wi-fi-ju in drugim ugodnim pogojem za digitalne nomade, lahko pričakujete, da bodo tu kar nekaj časa.

Žurerji

Zaradi bližine in nizkih cen boste na Baliju srečali tudi ogromno Avstralcev, ki so poleg Angležev znani kot najbolj glasni in vandalski žurerji. Morje, sonce, poceni alkohol in pestra klubska scena privabljajo žurerje, ki jim je bolj od lepot otoka pomembna zabava. Te boste, ko pade noč, najpogosteje ujeli v Kuti, ki slovi po divjih zabavah, o čemer v zgodnjih jutranjih urah pričajo kupi smeti, praznih steklenic in kozarcev, ki ne ležijo le po ulicah, ampak na žalost pridejo tudi do plaže.

Adrenalinski odvisneži

Bali ponuja nekaj za vsakogar. Zagotovo tudi kup adrenalinskih aktivnosti. Od kanjoninga po slapovih, skakanja s klifov, plezanja in vseh mogočih akrobacij na vodi. Takšni popotniki pridejo na Bali z devetimi življenji in so odločeni, da porabijo vseh osem.

Umetniki 

Bali je precej umetniški otok, kjer boste našli veliko različnih izjemnih lokalnih izdelkov, od slik, do vseh mogočih dodatkov za dom, ki so tako edinstveni, da se boste vanje preprosto zaljubili. Narava, klima in kultura pa privabljata tudi številne tuje umetnike, ki tu najdejo svoj navdih in kreativo.

Tisti, na družbenih omrežjih

Bali s svojo slikovitostjo ponuja široko paleto osupljivih razgledov, kadrov in podob, ki so na Instagramu vedno videti čudovito. Zato se nikar ne čudite, če boste ujeli cel amaterski “fotoshooting”, saj je fotografiranje za na družbena omrežja postal zelo, zelo, zelo pomemben del naših potovanj.

Priseljenci na Bali

Če ste že kdaj potovali po podobnih destinacijah za več kot mesec dni, vas je zagotovo že kdaj spreletela ideja, da bi tam ostali za veliko dlje. Začne se s 30-dnevno vizo, njenim podaljševanje in pogosto konča tako, da prvotni turisti postanejo priseljenci. Pogosto se tudi zaljubijo v lokalca ali lokalko, ustvarijo družino in zaženejo posel, od bungalovov, do “evropsko-indonezijskih” kavarn, restavracij, surf šol ali česarkoli že. Takšni priseljenci navadno lepo sprejmejo kulturo države, v katero so prišli, se trudijo spoznavati njihov jezik, kulturo, kulinariko in tradicije.

Topli lokalci

Seveda pa ne moremo mimo domačinov. Če ste na Baliju, nikar ne zamudite priložnosti, da poklepetate s kakšnim od njih. Od prijaznega pozdrava gospe, ki pospravlja vašo sobo, do taksista ali prodajalca mangovih smutijev na ulici, pa tudi tistih, od katerih storitev ne koristite. Prisedite gospodu, ki na ulici kadi deseto cigareto. Poskusite jih spoznati. Povprašajte o njihovi življenjski poti in prepričani smo, da bodo to ena najbolj prijetnih poznanstev celotnega potovanja.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Trije otočki poleg Balija, ki jih morate obiskati

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.