Bi uganili? TO so najdražja mesta za življenje!

Če bi lahko izbrali katerikoli kraj na svetu, kje bi najraje živeli? Mednarodno podjetje za mobilnost ECA International je objavilo seznam, ki razkriva, katera so najdražja mesta za življenje.

Svetovne metropole v vlogah turistov doživljamo nekoliko drugače, kot če bi tam živeli. Raziščemo sladkorčke, zamižimo pri slabših plateh in nadaljujemo pot. Medtem ko ob obisku dražjih destinacij nekoliko stisnemo zobe (in denarnice), pa je to povsem drugače, če bi tam morali živeti dlje časa. Ste že obiskali najdražja mesta za življenje?

ECA International razkriva seznam mest, v katerih je življenje najdražje. Pri oblikovanju seznama upoštevajo več dejavnikov. Vključijo na primer povprečno ceno osnovnih gospodinjskih potrebščin, kot sta mleko in olje za kuhanje, pa tudi najemnine, komunalne storitve, javni prevoz in moč lokalne valute. Indeks se pri razvrščanju posebej osredotoča na tuje delavce in izseljence.

Hong Kong

Med najdražjimi za življenje so azijska mesta

Na vrhu seznama dominirajo azijska mesta, nekaj pa jih je tudi v Evropi. Hongkong se je znova znašel na vrhu seznama, sledita New York in Ženeva. Azijo lahko označimo za najdražjo celino, saj se je med prvih deset uvrstilo pet mest – Hongkong, Tokio, Šanghaj, Guangdžov in Seul. Nekateri med Azijo uvrščajo tudi Bližnji vzhod. V tem primeru prištejte še Tel Aviv, ki je na šestem mestu.

Nižje kot v prejšnjih letih se je uvrstil Pariz, ki je bil v preteklosti na vrhu seznama Evropskega računskega sodišča in je izpadel iz prve trideseterice. Padli so tudi Madrid, Rim in Bruselj. Najdražje evropsko mesto je Ženeva, ki je zasedla skupno tretje mesto. Razlog, da so evropska mesta tokrat nižje, je tudi padec vrednosti evra, pa tudi mednarodni konflikti.

New York

TOP 10: Najdražja mesta za življenje

1. Hongkong
2. New York
3. Ženeva
4. London
5. Tokio
6. Tel Aviv
7. Zürich
8. Šanghaj
9. Guangdžov
10. Seul

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate v Sloveniji doživeti jeseni

Za nastanitve po različnih krajih, kjer bi svoj jesenski izlet podaljšali, preverite znižano ponudbo TUKAJ!

Nam že sledite na Instagramu? Vabljeni!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.