Budimpešta: Krompirjeve počitnice v bohemskem mestu

Budimpešta je eno izmed tistih mest, ki se ves čas pojavlja visoko na lestvicah najlepših metropol sveta, a ostaja precej neobiskana. Kljub osupljivi arhitekturi, poživljajočim termam in edinstveni kulturi, prestolnica Madžarske še kar sameva v senci starih predsodkov. Veliko svetovnih popotnikov se je kar nekako boji. Ne vedo kaj pričakovati, kako se je lotiti. In ali domačini sploh znajo angleško? Odgovor je DA.

V resnici je Budimpešta izredno gostoljubno in prijetno mesto. Lepa modra Donava, nešteto prijetnih lokalov in odlična hrana. Res imamo srečo, da živimo tako blizu tega čudovitega mesta, saj ga lahko obiščemo že ta vikend oziroma praznike! Budimpešta je od glavnega mesta naše države oddaljena le 4 ure vožnje, zato je idealna ideja za kratek city break. (Skoraj tako romantično in navdihujoče, kot citybreak v Parizu, le ceneje in bližje.)

Madžarska denarna valuta je forint, vendar bodo skoraj povsod sprejeli tudi evre.

Budimpešta ima 1,8 milijona prebivalcev.

Povprečno kosilo v Budimpešti stane 6 evrov.

Steklenica dobrega vina stane 4 evre.

Grajski hrib Budim

Po dolgih letih turških vpadov in totalitarizma je končno prišel čas, da Budimpešta zasije v vsej svoji lepoti. In verjemite, jesen je obdobje, ko je to mesto najlepše. Ravno prav toplo, da obiščete grajski hrib Budim, ki je bil leta 1987 vpisan na seznam UNESCOVE dediščine. Budimski grad je bil večkrat porušen in dozidan, v njem pa je bil že davno zgrajen labirint. V gradu je danes postavljena vinska fontana, iz katere ves čas teče rdeče vino. Tam lahko uživate tudi ob pogledu na dela madžarskih slikarjev in kiparjev, saj so v njem prostori Narodne galerije.

Z umetnin vam bo pogled zagotovo ukradel razgled čez reko Donavo, kjer ponosno stojijo mogočne stavbe. Najveličastnejši med njimi je zagotovo madžarski parlament, okrašen s kupolo in neogotskimi stolpiči. Čas je, da prečkate enega najlepših mostov na Donavi (Szechenyjev verižni most) in okusite življenje desne strani mesta, Pešte.

Glavne turistične postojanke tega dela, ki jih ne gre spregledati, so državna opera, cerkev svetega Štefana, pokrita mestna tržnica, Trg junakov ter mestni park za njim, kjer stoji kopija sedmograškega gradu Vajadahunyad. V parku lahko pozdravite tudi pando v tamkajšnjem velikem živalskem vrtu ali se zavrtite na vrtiljakih zabaviščnega parka.

UNESCOVA tisočletna železnica

Mestni promet v Budimpešti je zelo živahen, zanesljiv in poceni. Trolejbusi, avtobusi, tramvaji, podzemna železnica… Slednja ima tri zgrajene linije, najbolj znana pa je M1, zgodovinska podzemna železnica, ki vas bo popeljala v leto 1896, ko je bila zgrajena. Budimpešta je namreč prva v Evropi pod zemljo pognala električni vlak. Danes M1 imenujejo tudi milenijska železnica ter je uvrščena na UNESCOV seznam.

Ko boste lačni, poiščite eno izmed prijetnih restavracij v živahnem delu mesta ter si privoščite lokalno hrano. Poskusite madžarski golaž, piščančji paprikaš ali druge mesne jedi. Madžari so znani po tem, da vsemu primešajo vsaj malo paprike in kar močno začinijo jedi. Jedi na žlico ne manjka, če pa spadate med pogumnejše gurmane, izberite eno izmed čudnih besed na jedilnem listu in se pustite presenetiti.

Bohemsko nočno življenje

V večernih urah se sprehodite po lepo osvetljenem osrčju mesta. Nočna Budimpešta slovi po svojem bohemskem vibe-u. Opazili boste, koliko prijetnih lokalov premore to mesto. Usedite se v enega izmed teh, ki so nastali v zavetju ruševin (lokalci jim pravijo »ruin pubs«) in  si naročite kozarec tokajca, ki prihaja iz istoimenske vinske regije Tokaj na Madžarskem. To vino je znano po svojem sladkem okusu, omenjeno pa je celo v madžarski himni.

Verjetno niste vedeli, da je Budimpešta odličen kraj za ogled kino predstave. Seveda ne mislimo velikih dvoran v shopping centrih, temveč imamo v mislih mestne dvorane, katerih ambient je vreden obiska. Priporočamo Urania Cinema, ki nas je očaral s stropnimi lestenci in žametnimi stoli.

Večer lahko nadaljujete v enem izmed dlje odprtih klubov v mestu, Piaf. Ikoničen nočni lokal je znan po svojih live showih, kjer neznani pevci, oblečeni v glasbene ikone kot je recimo Edith Piaf, pojejo njihove pesmi. Vzdušje kluba pritegne marsikaterega obiskovalca, v preteklosti sta se v njem zabavala celo Bon Jovi ter sam španski kralj.  Pred vhodom v klub morate pozvoniti na zvonec, zaposleni pa odločijo, ali vas spustijo vanj ali ne, kar je skoraj tako vznemirljivo, kot igra rulete.

Budimpešta je stičišče bohemske kulture, bogatega nočnega življenja ter arhitekture, ki na obiskovalcu pusti močan vtis. Preizkusite naš recept in skočite tja že te praznike!

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Na Japonskem pričele cveteti češnje šest mesecev prezgodaj

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.