Ideja za izlet: Osupljiva bolnica Franja in skok v Cerkno

Cerkno se nahaja na idrijski prelomnici, iz katere prihaja termalna voda, zajeta v edinih slovenskih termah v Julijskih Alpah. Odlično izhodišče za ogled najstarejše piščali na svetu in edinstvene partizanske bolnišnice, ki jo poznamo pod imenom bolnica Franja – po partizanski zdravnici dr. Franji Bojc Bidovec.

Cerkno je pokrajina na prehodu alpskega in mediteranskega sveta z neprecenljivo kulturno dediščino. Če imate radi bele strmine, ste zagotovo že kdaj smučali v smučarskem centru Cerkno. Gotovo vam je poznana tudi cerkljanska laufarija, ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji. In zagotovo vam je na uho prišla tudi bolnica Franja. Čeprav Cerkno najpogosteje obiskujemo pozimi, pa je na teh koncih precej zanimivo tudi v toplejšem delu leta.

Pohodništvo, kolesarjenje in ribolov

Cerkno je kraj, ki leži v osrčju cerkljanskega hribovja v severozahodni Sloveniji. Ponuja ogromno možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. S svojimi zaobljenimi vrhovi in zelenimi dolinami je Cerkljansko odličen poligon za pohodništvo in kolesarjenje. Lahko se sprehajate ali kolesarite po urejenih sprehajalnih in kolesarskih poteh, se povzpnete na Porezen (1632 m) ali Blegoš (1563 m), igrate tenis, se naučite osnov nordijske hoje, lovite ribe v reki Idrijci ali si ogledate naravne in kulturne znamenitosti, ki jih v Cerknem in okolici ni malo.

Terme Cerkno – neokrnjena narava v srcu Slovenije

Izlet lahko podaljšate tudi na več dni. Za vse, ki ljubite naravo in radi aktivno preživljate prosti čas, je ponudba hotela Cerkno odlična izbira. Po vseh zgoraj naštetih aktivnostih se lahko v centru mesta sprostite v bazenu s termalno vodo, obiščete različne savne ali fitnes.

V bližini je možno obiskati tudi Partizansko bolnico Franja in arheološko središče Divje Babe.

Partizanska bolnica Franja

Partizanska bolnica Franja je simbol mednarodnega povezovanja in odpora proti fašizmu in nacizmu v času druge svetovne vojne. Ime je dobila po partizanski zdravnici dr. Franji Bojc Bidovec, ki je kmalu po ustanovitvi prevzela mesto upravnice v bolnici.

Bolnica Franja predstavlja simbol slovenskega partizanskega zdravstva in priča o neverjetni humanosti in požrtvovalnosti zdravstvenega in drugega osebja v skrbi za ranjence. Kompleks Partizanske bolnice Franja sestavlja 14 lesenih barak in več pomožnih objektov. V ozki, težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem so jih gradili postopoma od decembra 1943 do maja 1945.

Bila je med najbolje opremljenimi skrivnimi partizanskimi bolnicami z operacijsko sobo, rentgenom, invalidskim domom in celo z električno centralo. Sprejela je lahko okoli 100 ranjencev, skupno pa se je v njej zdravilo 578, predvsem težjih ranjencev. Pod upravo “Franje” je spadalo tudi več dislociranih oddelkov za lažje ranjence. V vseh oddelkih se je zdravilo okoli 900 ranjencev raznih narodnosti.

Kako do tja? Od parkirišča do soteske Pasice je približno 10 minut hoje. Pot vodi ob potoku ter preko klančin, stopnic in lesenih mostov. Ob njej je postavljenih več pojasnjevalnih tabel z besedili v slovenskem in angleškem jeziku. Ogledi so individualni, vodene oglede pa ob doplačilu organiziramo samo za vnaprej najavljene skupine. Priporočamo primerno športno in pohodno obutev. Dobrodošli so tudi štirinožni prijatelji, vendar naj bodo na povodcu.

Arheološki park Divje babe

Cerkljansko imenujemo tudi »zibelka svetovne glasbe«, saj je bilo v jami Divje babe leta 1995 izkopano najstarejše glasbilo na svetu, 60.000 let stara Neandertalčeva piščal. Arheološki park Divje babe, ki leži v razgibani pokrajini Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. V strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je skrita jama, v kateri so bile najdene kosti več kot 60-ih različnih živalskih vrst (med katerimi prevladuje jamski medved), kamena in koščena orodja ter ostanki kurišč ledenodobnega človeka.

Najznamenitejša najdba arheoloških izkopavanj v Divjih babah I je iz leta 1995, ko je bilo med izkopavanji Ivana Turka in Janeza Dirjeca z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU odkrito najstarejše glasbilo na svetu, ki ga je, izhajajoč iz konteksta najdbe, stratigrafske lege in časovnega okvirja, lahko izdelal le neandertalec. Najstarejše glasbilo na svetu hranijo v Narodnem muzeju Slovenije.

Skok do Idrije

Obiščite še 20 km oddaljeno Idrijo, Unescovo mesto z dediščino rudnika živega srebra in zibelko znamenite idrijske čipke. Zakaj je vredna obiska in kaj vse tam lahko počnete, preverite TUKAJ.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: 5 super idej za krompirjeve počitnice (pohitite, ker se nastanitve hitro polnijo!)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.