5 top sankališč v Sloveniji: Kam na sankanje z otroki?

Sankanje je odlična zimska aktivnost za družine, saj je zabavna, enostavna in varna. V Sloveniji boste našli veliko krajev primernih sankanje. Od majhnih hribčkov v naselju do organiziranih večjih sankališč  Tukaj pa je seznam petih najboljših destinacij za sankanje z otroki v Sloveniji:

Kranjska Gora

Ta gorska vas je znana po svojih smučarskih progah, pa tudi po sankališču. Sankališče je prilagojeno za otroke in ločeno od smučišča. Po dnevu sankanja ali vmes, za odmor, se družine lahko sprostijo na enem od bazenov v kranjskogorskih hotelih, se okrepčajo v eni od številnih gostiln ali pa se sprehodijo do Zelencev, jezera Jasna ali Planice in Tamarja. To bo popolno sankanje z otroki!

Mariborsko Pohorje

Smučarski center Pohorje se nahaja v bližini mesta Maribor in je super izbira tudi kot sankališče. Od manj zahtevnih do daljših prog, boste na Pohorju našli sankališče, ki bo primerno za vas. Ne pozabite na sprehod po centru Maribora za piko na i sankaškemu dnevu.

Kope

Kope se nahajajo v bližini mesta Celje in so ena od najbolj priljubljenih destinacij za zimske športe v Sloveniji. Ta smučarski center ponuja več kot 30 km smučarskih prog za vse ravni znanja, od začetnikov do naprednih smučarjev. Prav tako ponuja tudi sankališče, kjer se lahko družine sprostijo in se zabavajo. V bližini smučarskega centra se nahajajo tudi različne restavracije in bari, kjer lahko družine kaj dobrega pojedo in se sprostijo po dnevu na snegu.

Cerkno

Smučarski center Cerkno je znan po svojih modernih napravah in kvalitetnih smučarskih progah. Obstaja več smučarskih prog, ki so prilagojene za otroke, kot tudi tečaji smučanja. Hkrati pa se v Cerknem lahko cela družina zabava na sankanju.

Rogla

Poleg čudovitega smučišča, vas bodo navdušile toplice, spa in wellness center, ki so na voljo v bližini. Rogla je s svojo dodatno ponudbo idealna destinacija za zimski družinski izlet. Družine lahko uživajo v smučanju, sankanju, pohodništvu in se sprostijo v termalnih kopelih ali spa centru. Na Rogli se vsako leto odvijajo tudi različni športni dogodki, kot so tekmovanja v smučanju, tek na smučeh, tekmovanja v sankanju, ….  Za družine, ki želijo doživeti nekaj več, je to idealna priložnost, da se pridružijo živahnemu vzdušju.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ideja za zimski izlet z otroki: Belopeška jezera

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet: Osupljiva bolnica Franja in skok v Cerkno

Cerkno se nahaja na idrijski prelomnici, iz katere prihaja termalna voda, zajeta v edinih slovenskih termah v Julijskih Alpah. Odlično izhodišče za ogled najstarejše piščali na svetu in edinstvene partizanske bolnišnice, ki jo poznamo pod imenom bolnica Franja – po partizanski zdravnici dr. Franji Bojc Bidovec.

Cerkno je pokrajina na prehodu alpskega in mediteranskega sveta z neprecenljivo kulturno dediščino. Če imate radi bele strmine, ste zagotovo že kdaj smučali v smučarskem centru Cerkno. Gotovo vam je poznana tudi cerkljanska laufarija, ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji. In zagotovo vam je na uho prišla tudi bolnica Franja. Čeprav Cerkno najpogosteje obiskujemo pozimi, pa je na teh koncih precej zanimivo tudi v toplejšem delu leta.

Pohodništvo, kolesarjenje in ribolov

Cerkno je kraj, ki leži v osrčju cerkljanskega hribovja v severozahodni Sloveniji. Ponuja ogromno možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. S svojimi zaobljenimi vrhovi in zelenimi dolinami je Cerkljansko odličen poligon za pohodništvo in kolesarjenje. Lahko se sprehajate ali kolesarite po urejenih sprehajalnih in kolesarskih poteh, se povzpnete na Porezen (1632 m) ali Blegoš (1563 m), igrate tenis, se naučite osnov nordijske hoje, lovite ribe v reki Idrijci ali si ogledate naravne in kulturne znamenitosti, ki jih v Cerknem in okolici ni malo.

Terme Cerkno – neokrnjena narava v srcu Slovenije

Izlet lahko podaljšate tudi na več dni. Za vse, ki ljubite naravo in radi aktivno preživljate prosti čas, je ponudba hotela Cerkno odlična izbira. Po vseh zgoraj naštetih aktivnostih se lahko v centru mesta sprostite v bazenu s termalno vodo, obiščete različne savne ali fitnes.

V bližini je možno obiskati tudi Partizansko bolnico Franja in arheološko središče Divje Babe.

Partizanska bolnica Franja

Partizanska bolnica Franja je simbol mednarodnega povezovanja in odpora proti fašizmu in nacizmu v času druge svetovne vojne. Ime je dobila po partizanski zdravnici dr. Franji Bojc Bidovec, ki je kmalu po ustanovitvi prevzela mesto upravnice v bolnici.

Bolnica Franja predstavlja simbol slovenskega partizanskega zdravstva in priča o neverjetni humanosti in požrtvovalnosti zdravstvenega in drugega osebja v skrbi za ranjence. Kompleks Partizanske bolnice Franja sestavlja 14 lesenih barak in več pomožnih objektov. V ozki, težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem so jih gradili postopoma od decembra 1943 do maja 1945.

Bila je med najbolje opremljenimi skrivnimi partizanskimi bolnicami z operacijsko sobo, rentgenom, invalidskim domom in celo z električno centralo. Sprejela je lahko okoli 100 ranjencev, skupno pa se je v njej zdravilo 578, predvsem težjih ranjencev. Pod upravo “Franje” je spadalo tudi več dislociranih oddelkov za lažje ranjence. V vseh oddelkih se je zdravilo okoli 900 ranjencev raznih narodnosti.

Kako do tja? Od parkirišča do soteske Pasice je približno 10 minut hoje. Pot vodi ob potoku ter preko klančin, stopnic in lesenih mostov. Ob njej je postavljenih več pojasnjevalnih tabel z besedili v slovenskem in angleškem jeziku. Ogledi so individualni, vodene oglede pa ob doplačilu organizirajo samo za vnaprej najavljene skupine. Priporočamo primerno športno in pohodno obutev. Dobrodošli so tudi štirinožni prijatelji, vendar naj bodo na povodcu.

Arheološki park Divje babe

Cerkljansko imenujemo tudi »zibelka svetovne glasbe«, saj je bilo v jami Divje babe leta 1995 izkopano najstarejše glasbilo na svetu, 60.000 let stara Neandertalčeva piščal. Arheološki park Divje babe, ki leži v razgibani pokrajini Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, je eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. V strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je skrita jama, v kateri so bile najdene kosti več kot 60-ih različnih živalskih vrst (med katerimi prevladuje jamski medved), kamena in koščena orodja ter ostanki kurišč ledenodobnega človeka.

Najznamenitejša najdba arheoloških izkopavanj v Divjih babah I je iz leta 1995, ko je bilo med izkopavanji Ivana Turka in Janeza Dirjeca z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU odkrito najstarejše glasbilo na svetu, ki ga je, izhajajoč iz konteksta najdbe, stratigrafske lege in časovnega okvirja, lahko izdelal le neandertalec. Najstarejše glasbilo na svetu hranijo v Narodnem muzeju Slovenije.

Skok do Idrije

Obiščite še 20 km oddaljeno Idrijo, Unescovo mesto z dediščino rudnika živega srebra in zibelko znamenite idrijske čipke. Zakaj je vredna obiska in kaj vse tam lahko počnete, preverite TUKAJ.

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Izlet v idilo: V osupljiva Tolminska korita in na t’minsko friko

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Zdaj sta odprti tudi smučišči Cerkno in Kanin – takšni so pogoji za obisk

Po odpravi prepovedi prehajanja med občinami in regijami so konec tedna zagnali naprave tudi na nekaterih smučiščih, ki so bila trenutno zaprta. Tako so na smučišču Cerkno smučarje znova pozdravili v petek, Kanin pa so odprli v soboto.

Na Cerknem po novem med 9. in 16. uro obratujejo štirisedežnica Brdo, vlečnica Dolina in dvosedežnica Grič. Na voljo so proge Dolina 2, Grič 1, Brdo 6 in Brdo 7 ter otroški trak. Obratuje vstopna postaja Brdo, so sporočili iz Hotela Cerkno. Kanin

Obvezen negativen do sedem dni star test oz. potrdilo o cepljenju ali prebolelem covidu-19

Smučarji in osebje na smučišču, ki prihaja v stik s smučarji, morajo imeti negativen do sedem dni star test na koronavirus oz. potrdilo o cepljenju ali prebolelem covidu-19. Kot pravijo na smučišču Cerkno, testiranje na vstopni točki smučišča ni možno, smučati pa bo mogoče z negativnim testom, opravljenim pri kateremkoli pooblaščenem izvajalcu v Sloveniji.

Zagnali tudi sončen Kanin

Smučišče na Kaninu obratuje od sobote. Prva gondola na Kanin krene ob 8. uri, zadnja na Kanin ob 14. uri, zadnja gondola v dolino pa bo ob 15.30. Blagajna bo odprta med 7.30 in 16. uro. Obratovale bodo progi Podi in Skripi ter proga med postajama D in C. Odprta bosta SkiBum bar in Kaninske legende po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so sporočili iz javnega zavoda Sončni Kanin, ki upravlja smučišče.

Kot so dodali, morajo smučarji negativen test ali potrdilo o cepljenju oz. preboleli bolezni predložiti na blagajni ob nakupu vozovnice. V soboto se je odprla tudi trgovina, izposoja opreme in smučarska šola Alpska šola Bovec, so še sporočili iz Sončnega Kanina.

Foto: Unsplash

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Za smučanje z otroki brez stresa: najboljši triki po nasvetu mamic

Si za aktiven vikend na Cerknem?

Ta konec tedna (11. in 12. junij), vabimo vse aktivne duše, da zavijete na Cerkno.  Zelene doline, sončne planote, širni gozdovi, skrivnostni vrhovi in razkošni pogledi. Čudovite vasice, neokrnjena narava, bogata kulturna dediščina in prijazni ljudje.

Dvodnevni dogodek v Bike & fun Cerkno bo posvečen zdravemu preživljanju prostega časa v naravi. Park, ki je lociran na Smučarskem centru Cerkno, s svojimi aktivnimi doživetji ponuja možnost igre, aktivnega preživljanja prostega časa in celodnevne zabave na prostem. Namenjen je mladim, individualnim rekreativcem, skupinam in družinam.

Na 1300 m.n.v. se boš lahko na novo preizkusil v:

– SUPanju (brezplačno)
– športnem ribolovu
– odbojki na mivki
– novo označenem trailu v bike parku
– lokostrelstvu
– igranju tenisa (brezplačno)

Z bikom v dolino

Cerkno predstavlja odlično izhodišče za kolesarsko raziskovanje okoliških krajev in vrhov. Poti proti cilju te bodo vodile mimo številnih slikovitih vasi. Najpogumnejši in tisti z dobro telesno pripravljenostjo boste ob vzponih na vrhove nagrajeni še z neverjetnimi razgledi. Če uživaš v spustih, pa ne smeš zamuditi spusta po razgibani progi z gorskim kolesom, ki je speljana skozi gozd. Proge so različne terenske oblike z grbinami in bandami manjše zahtevnosti, tako da so primerne  za najširši krog kolesarjev. Izbiraš lahko med tremi progami, ki so jih poimenovali po nekdanjih kmečkih pripomočkih v Cerkljanskem.

Ta vikend bodo gostitelji namenili čas tudi učenju gorsko kolesarskih tehnik v organizaciji MTB Galaxy. Izvajalo se bo v Bike & Fun parku Cerkno, ter po neskončnih enoslednicah po širši cerkljanski okolici. Vabljen na dva dneva užitkov v naravi, voženj, učenja, izmenjave izkušenj in druženja enako mislečih oseb.

 Preizkusi gozdni selfness

Se sprašuješ kaj pravzaprav je gozdni selfness? Gre za nov trend na področju wellnessa, ki v ospredje postavlja »UM«, kot nekaj kar šteje največ. Gre torej za fizično aktivnost, sprostitev, razstrupljanje, samozdravljenje in krepitev občutka samozadovoljstva, ki v nasprotju z wellnessom nudi dolgoročne učinke, ne le trenutnih užitkov. Prvi selfness program v Sloveniji temelji na izkoriščanju naravnih danosti in lepot Cerkljanske ter vključuje naravne materiale, vire in lokalne izdelke. Narava je namreč tista, ki s sproščujočimi barvami, pomirjujočimi subtilnimi zvoki in zdravilnim zrakom, že sama po sebi na posameznika deluje terapevtsko.

Program, ki bo potekal v ta konec tedna je primeren za vse, ki:

– si želite okusiti čar povezanosti z naravo in s samim sabo;
– si želite spoznati tehnike za lažje spopadanje s stresom;
– si želite okrepiti svoje zdravje in ohraniti vitalnost;
– se želite globinsko sprostiti ter razbremeniti telo odvečnih strupov;
– se želite napolniti z energijo, da boste kos vsakodnevnim obveznostim;
– si želite odkriti svoje potenciale in razviti identiteto.

Številni biseri narave, razgibanost pokrajine in kar 70-odstotna poraščenost z gozdovi naznanjajo, da je zelena pot v razvoju cerkljanskega turizma, edina prava. Tega se zavedajo tudi v hotelu Cerkno. Prepusti se razvajanju v neokrnjeni naravi in preživi tridnevni oddih s polpenzionom za 116€ na osebo. Če imaš rad naravo in  aktivno preživljanje prostega časa, je ponudba hotela Cerkno enkratna izbira.

Foto: Hotel Cerkno

hotel_cerkno

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.