“Življenje se ne konča, ko postaneš starš!” – #INTERVJU z ustvarjalko najlepših družinskih popotniških fotografij

Njen nasmeh je nalezljiv, ob njenih fotografijah zastane dih. Nika Korošec, ustvarjalka bloga Mali popotniki, že od nekdaj obožuje izlete in potovanja. Sedaj, ko je mama, bi rada s svojimi objavami ostalim staršem pokazala, da se vse da, tudi ko postaneš starš. Kako? 

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo? 

Sem Nika, ženska, mama, podjetnica, ustvarjalka, kreatorka profila Mali popotniki. Nemirna, energična in radovedna. Nasmejana in optimistična. Pa taka, malenkost zaletava (kar je včasih plus, včasih pa tudi minus), močna, pogumna in samosvoja. To so tisti glavni pridevniki, ki bi si jih dala. Športnica po duši in gibanje na svežem zraku me res polni. Pa visoko na mojem seznamu vrednot je svoboda.


Kako daleč sega vaša ljubezen do izletov in potovanj?

Hm… Z izleti sem zrasla. Predvsem izleti v hribe. Sem iz družine, ki je šla vsako nedeljo v hribe. Namesto Živ žava smo mi na vrhu hriba gledali razgled in pili čaj iz termosa. Potem pa mislim, da je bilo ključno potovanje v Avstralijo (nisem bila niti še polnoletna) z nono in sestrično. Od takrat pa samo iščem proste vikende, praznike, počitnice in mi misli ves čas begajo v svet.

Kako to, da ste se odločili za delitev popotniških utrinkov na Instagramu Mali popotniki?

Sem zelo odprta in se mi večkrat zdi da delim preveč. Motivacija za tem, da delim utrinke z naših potovanj in hribolazenja je predvsem, da opogumim druge starše. Življenje se ne konča, ko enkrat postaneš starš. Določene stvari sicer moraš prilagoditi, ampak veliko se da doživeti in videti tudi z (majhnimi) mulci. Da ne omenjam, kako lepo je gledati svet spet skozi otroške oči.

Kdo ali kaj vas je navdušilo za fotografijo? Ste obiskali kakšen tečaj?

Za fotografijo me je navdušil moj nono Peter, ko sem bila najstnica. Vmes sem fotografijo opustila. Potem pa zaradi posla (cca. tri leta nazaj) spet prijela za fotoaparat. Nisem obiskala nobenega tečaja. Zdaj ga pa vzamem s sabo povsod. Res povsod. Fotografije tudi res minimalno popravljam. Želim si, da to ostane moj hobi, ki mi bo vedno v veselje. Sedenje za računalnikom in urejanje mi je zoprno. Grem raje na teren in “škljocam”, pa potem včasih ulovim kakšno prav lepo fotozgodbo.

Kam se v Sloveniji najraje odpravite na izlet?

Naš najljubši del Slovenije je zagotovo Posočje. Naš drugi dom v resnici. Tam imamo tudi apartma in v dvajsetih letih se še nisem naveličala Bovca in okolice. Tak mir je tam (sploh izven sezone) in toliko lepot. Hribi, reka Soča, sprehodi, slapovi, travniki, plaže. Komaj čakam, da grem spet.

Kako izbirate lokacije za svoje izlete?

Veliko idej dobim od svojih staršev. Veliko preko različnih otroških potovalnih dnevnikov. Pa na Instagramu rada gledam lepe fotografije, shranim kakšno lokacijo. kar se tiče hribov pa najdeš skoraj vse na hibi.net. Sicer sem pa malce bolj lena, kar se tiče vožnje in se nekako držimo bolj Primorske. 🙂

Kaj ne sme nikoli manjkati v nahrbtniku, ko greste na potovanje?

Prigrizki. Topla oblačila, barvice in knjige.


Katera svetovna destinacija vas je najbolj navdušila?

Samo eno težko izpostavim. Avstralija (obiskala sem jo dvakrat, pa še kdaj jo bom) in Maroko (zelo pristen, kaotičen, barvit in gostoljuben). Tudi Kuba mi je bila zelo všeč. V Evropi pa Dolomiti – moram vsaj enkrat letno tja.

Kako je potovati z otroki? Kaj jim potovanja in izleti dajo?

Lepo in težko. 🙂 Najlažje je bilo, ko sta bila še dojenčka. Z malčki je precej naporno (moja sta samo 18m razlike). Potem, ko so nad 3 leta, pa postane spet malo lažje. Na zadnjem potovanju po Emiratih je bilo prav fino. Trma je skoraj že mimo, veliko jima lahko že dopoveš, vajena sta hoje, zdržita tudi brez popoldanskega spanca. Vsako leto je lažje. Moja filozofija pa je, da ne potujem zaradi njiju. Grem zaradi sebe. Ker mene to tako zelo osrečuje. Ona dva sta pač zraven. Vem, da sem boljša mama, če dobim svojo dozo potepanj. Destinacij ne izbiram po tem, kaj lahko tam počneš z otroki. Nikoli se še nista pritoževala, da jima je dolgčas. Otroci so tako zelo prilagodljivi in odprti. Jaz mislim, da bosta zaradi vse hoje v hribe imela rada naravo in bosta do nje skrbna, pa vztrajna, pogumna in konec koncev, da vidita, da življenje ni potica. Da je treba kdaj tudi kaj potrpeti. Potovanja jima odpirajo obzorja. Dobila bosta neko prilagodljivost in to, da znaš poiskat rešitve, kjerkoli že si. Rada bi pa tudi, da spoznata, kako zelo sta privilegirana zgolj zato, ker sta bela. Ta rasna razlika me res boli. Upam, da bosta postala strpna in sočutna človeka in menim, da bosta lažje postala strpna in sočutna zato, ker bosta doživeli različne kulture in svetove.

Kje boste preživeli poletne počitnice?

Čaka me ena pestra pomlad in poletje. Plan za april je delo, varčevanje, delo, varčevanje, pa še malo dela in varčevanja. 😀 V začetku maja z mamo planirava Camino Krk. Potem me čaka vzpon na Grossglockner in v začetku junija še Mont Blanc. Julija računam na kakšen teden Dolomitov z avtodomom. Pa veliko Posočja.

Imate v planu tudi kakšno daljše potovanje?

Najstarejši sin gre s septembrom v šolo tako da, ja, želim si ene posebne malce daljše avanture, ampak v EU. Ne upam pa še nič povedati… 🙂

HITRIH 5

Najljubše mesto? Joj, ne maram mest (če je tu mišljeno večje naselje). Moje najljubše mesto je na vrhu kakšnega hriba. 🙂
Najljubša država? Kar se kvalitete življenja tiče, sem zelo zadovoljna v naši Sloveniji. Sicer pa takoj podpišem za selitev nekam v trope, na toplo.
Najljubša jed? Rakci (na kakršenkoli način, samo ne pikantni) oziroma morska hrana.
Najljubše prevozno sredstvo? Avtodom.
Najljubši jezik? Slovenščina. Ker je tako fajn, ko potuješ in lahko sproščeno klepetaš pa te nihče ne razume. 😀 Na drugem mestu je pa španščina.

Niko Korošec, njene dogodivščine in njene čudovite foto zgodbe lahko spremljate na Instagram kanalu Mali Popotniki TUKAJ.

Foto: Nika Korošec, Mali Popotniki

PREBERITE ŠE: Izlet na Snežnik: Fotozgodba, ki vas bo pustila brez besed

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.