Izbira letalskega sedeža o vas pove veliko več, kot bi si mislili

Tisti, ki izberejo sedež ob oknu, naj bi bili hitreje razdražljivi in bolj sebični.

Ko kupimo letalsko vozovnico, nas letalska družba ponavadi povpraša, kje bi si med potovanjem želeli sedeti. In čeprav se nam zdi, da gre za popolnoma nekompleksno izbiro, kjer se pač odločimo, ali želimo gledati čez okno ali ne, slednja o nas pove veliko več, kot bi si mislili. “Naša odločitev namreč izvira iz naše podzavesti in veliko pove o našem karakterju,” je za časnik Independent razložil psiholog Jonathan Bricker. “Izbira sedeža je namreč skoraj edina stvar na letalu, na katero lahko vplivamo.”

Psihologi izbiro končnega sedeža prepoznavajo kot odločitev za svobodo. Končna pozicija nam namreč omogoča največjo svobodo gibanja. Nikogar nam ni treba vprašati, da se odmakne, ko želimo uporabiti toaleto, svobodno lahko nakupimo vse, kar ponujajo stevardese na svojih vozičkih in brez prerivanja se lahko odločimo, da si bomo malce pretegnili noge vzdolž letalskega hodnika. Končni sedež naj bi bil tako najpogostejša izbira potnikov z introvertiranim značajem, torej tistih, ki se ne znajdejo najbolj oziroma ne marajo navezovati stikov z neznanci. Takšnim ljudem interakcije, kot so bujenje soseda, da bi lahko dosegli svoj kovček nad glavo, predstavlja dodaten stres, ki ga na letalu nikakor ne želijo biti deležni.

Končni sedež pa po mnenju psihologov ni le izbira introvertiranih potnikov. Ker imamo ob letalskem hodniku največ možnosti za gibanje, bomo na tej poziciji tudi najmanj verjetno spali. Zato je ta sedež tudi domena tistih, ki si med letom želijo delati.

Tisti ob oknu so najbolj sebični

Ljudje, ki raje sedijo ob oknu, naj bi bili bolj sebični in razdražljivi, ob enem pa želijo stvari in življenje na sploh držati v svojih rokah. Psihologi jih tako označujejo kot gnezdovalce, torej tiste, ki si želijo svoje gnezdo oziroma osebni prostor zgraditi tudi na letalu. Psihologinja Becky Spelman je mnenja, da je ta pojav praktično sinonim za življenje v svojem lastnem mehurčku, kjer se oseba lahko drži popolnoma zase. Takšni ljudje naj bi sicer v življenju delovali nadvse samostojno ter imeli močan karakter.

Ker pa je seveda na letalu v resnici možno izbrati le tri različne tipe sedežev, težko v resnici rečemo, da lahko prav vse potnike razdelimo le na tri različne skupine osebnosti. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na tiste, ki jim je na letalu popolnoma vseeno, kje so nameščeni.

Važen je torej cilj, če pa se slučajno znajdete v položaju, ko boste morali splezati čez spečega soseda, da obiščete toaleto, pa si prej preberite, kako to storiti najbolj olikano.

Preberite še druge nasvete o obnašanju na letalu:

Kako najbolj vljudno splezati čez spečega soseda na letalu?

Trik, s katerim boste pregnali mraz na letalu

Kaj se zgodi, če na letalu ne izklopimo svojega telefona?

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.