Kako najbolj vljudno splezati čez spečega soseda na letalu?

Soseda lahko zbudite?

Namestili ste se na letalo. Prav tako so se udobno zleknili vaši sosedje. Tisti, ki sedi na notranji strani letala je kaj hitro zasmrčal. Vi pa morate na toaleto. Znašli ste se v neprijetni situaciji, ki je poznana skoraj vsakemu popotniku, ki je že kdaj sedel na letalu. Kaj pa sedaj? Lahko zbudite soseda?

Kot poroča časnik Telegraph Travel, je anketa, ki jo je opravila britanska letalska družba British Airways, pokazala, da se kar 80 odstotkom potnikov zdi popolnoma sprejemljivo, če takrat, ko si želite zapustiti svoj sedež, zbudite spečega soseda. 40 odstotkov izmed njih je sicer mnenja, da to lahko storite samo enkrat tekom leta, ostali pa menijo, da uboge sopotnike lahko zdramite večkrat.

Tretjina vprašanih je dejala, da bi čez spečega soseda raje splezala, da ga ne bi zbudila, 54 odstotkov izmed njih pa v tem primeru priporoča, da to storite tako, da ste z obrazom obrnjeni k spečemu potniku.

Kaj pa pravijo strokovnjaki?

Zgoraj omenjeni časopis se je z vprašanjem bontona obrnil na strokovnjaka Williama Hansona in svetovalko Jo Bryan, ki pa se z odgovorom večine potnikov nikakor ne strinjata.

Pravilen in najbolj vljuden način, kako preplezati spečega sopotnika, je namreč tako, da mu kažete hrbet. Pri tem pa morate biti seveda previdni. Najprej ocenite, ali je med spečim in sedežem pred njim sploh dovolj prostora. Če se odločite, da boste preplezali »spečo oviro«, pa pazite, da se sopotnika ne dotaknete oziroma stik omejite na skrajni minimum.

Če se na koncu vrste znajdete vi ter veste, da boste najbrž zadremali, je pravilno, da se že pred letom obrnete k svojim sosedom in jim poveste, da vas lahko brez skrbi potrepljajo po rami, če bodo želeli mimo vas. Če se s tem strinjate, seveda.

Najbolje pa je, da se o morebitni situaciji posvetujete še preden letalo vzleti. In če res ne prenesete, da bi vas kdo predramil iz letalskega spanca, priporočamo, da vedno rezervirate sedež ob oknu. Tako bo vaš dremež nad oblaki gotovo najbolj prijeten.

Foto: Unsplash

Preberite še:

Kaj o svojih državah pravijo lokalci?

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.