“Uma cerveja, por Favor!”

…Oziroma, »eno pivo, prosim«. To je eden izmed stavkov, ki ga boste v Riu de Janeiru najpogosteje uporabljali. Kako ga ne bi, vroče brazilsko poletje kar kliče po osvežitvi, zaradi odprtosti lokalcev pa ne bo težko najti prijatelja za pijačo. Prebivalci Ria so namreč nasmejani, prijazni in navdušeni nad novimi poznanstvi ter se hitro odzovejo na povabilo, zato se boš v Riu dobesedno počutil kot doma. Da se boš lažje znašel v pogovoru, pa naj ti razložimo par terminov in navad, ki ti bodo prišli prav.

#1 Capirinha

Capirinha je pravzaprav mojitov brazilski sorodnik ter najbolj tradicionalna pijača, kar si jih lahko zamisliš. Vsebuje cachaco, lokalno žgano pijačo, polovico limete in žlico rjavega sladkorja. Malce pekoča, a nadvse poživljajoča pijača, ki Brazilcem že skoraj teče po žilah, te bo spremljala od zajtrka do večerje, če se boš družil z lokalci.

rio_shutterstock_326264102

#2 Samba

Ples, ki vključuje veliko miganja z boki, je za Brazilce tudi v resnici samo ples. V Sloveniji se zagotovo ne bi tako vrteli z ljudmi, ki jih ne poznamo, a v Braziliji je samba le neke vrste druženje. Naj ti ne bo čudno, če te bo v klubu zavrtel kakšen neznanec ali pa neznanka. Sprosti se in naj te vodi ritem.

rio_shutterstock_160428611

#3 Bossa Nova

Za uvod poslušaj tole, nadaljuješ lahko v Riu. (Sicer pa značilna latinska zvrst glasbe.)

#4 Brazilske sladice

Brazilci so zelo sladkosned narod, zato poznajo nešteto sladic, ki so večinoma sestavljene iz različnih oblik mleka, oreščkov in domačega sadja. Acai na Tigela (krema, narejena iz acai jagod), Brigadeiro (najpopularnejša brazilska sladica, podobna čokoladnemu tartufu) in Cocada (v pečici pečena sladkarija iz jajc in kokosa) so samo nekatere izmed slaščic, ki jih moraš naročiti v lokalnih restavracijah, saj so božanske, Brazilci pa se tako in tako sladkajo ob vsakem obroku.

Doživi Rio za 899 evrov

#5 Nogomet

Slej kot prej boš z lokalci prišel na njihovo najljubšo temo – nogomet. Že od nekdaj so v tem športu tradicionalno dobri na svetovnem nivoju, uspeh pa jim seveda malce laska in dviguje narodno pripadnost. Zapomniti si moraš predvsem njihove heroje in uspehe, zato torej ne pozabi na Ronalda in Ronaldinha ter dejstva, da so Brazilci osvojili svetovno prvenstvo kar petkrat.

rio_shutterstock_189960269

#6 Capoeira

Brazilci so mojstri borilnih veščin, najbolj pa izstopa capoeira, mešanica plesa, akrobatike, boja in glasbe. Razvila se je v Braziliji, v začetku 16. Stoletja, čeprav se njen izvor dotika Angole.Capoeiro boš prepoznal po značilnih plesno obarvanih hitrih gibih, udarcih z nogo in elegantnih skokih. Borilni veščini je bil dodeljen tudi status UNESCO dediščine.

rio_shutterstock_253362577

#7 Družina

Brazilski narod temelji na osnovni enoti družine, ki je zelo spoštovana in pomembna vrednota. Če boš v Riu spoznal domačina, naj te ne preseneti, če boš z njim pridobil še približno 15 prijateljev – ožjih in širših članov družine.

#8 Bonton

Seveda tudi v Braziliji veljajo osnove bontona, ki so podobne evopskim, če pa boš vabljen na kakšen dogodek ali zabavo, ki jo gostijo domačini pa si velja zapomniti tri zlata pravila. 1. Na zabavo nikoli ne pridi preveč neurejeno. Obleke so lokalcem pomembne in če se za njihov dogodek ne urediš, lahko smatrajo, da je zate njihova zabava nepomembna. Raje se obleci preveč svečano. 2. Gostitelju ali gostiteljici vedno prinesi majhno pozornost, pa naj bo to kozarec za vino ali pa šopek svežih rož. 3.Izogibaj se črni ali vijolični barvi, saj v Braziliji veljata za barvi žalovanja. Črne obleke in zavijalni papir torej odpadejo, lokalci te bodo imeli raje v rumeni ali rdeči.

Brazilija je torej država, kjer se pleše in poje, je in pije, druži in zabava. Če želiš ujeti duh olimpijskih iger ter občutiti Rio v vsej svoji veličini, ima Megabon odlično ponudbo – že za 899 evrov lahko spoznaš brazilsko gostoljubje in veselje do življenja!

rio_shutterstock_431044627

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.