6 destinacij, ki bodo januarja 2022 odgnale novoletno depresijo

Tukaj je! Januar 2022! Če živiš v severni hemisferi, je to čas, ko ugasnejo praznične lučke, ko vesela druženja zamenja realnost dela in ko mraz kar naenkrat ni več tako romantičen. Praznično ali novoletno depresijo se lahko užene na več načinov, ampak potovanje je zagotovo najboljši med njimi! To so najboljše destinacije za odganjanje novoletne depresije za januar 2022:

1. Šrilanka

Šrilanka je topla, prijazna, polna bujne zelene narave, norih safarijev, čudovitih plaž in kulture. 10 dni na Šrilanki in okusili boste vse! Zeleno notranjost, polno čajnih plantaž, templjev in zanimivih mest, ter peščeno obalo, polno dogajanja, morskih ter kopenskih živali in modrega morja. Šrilanka je varna in prijetna, januar pa je idealen za obisk (bolj priljubljenega) južnega dela. Odlična je za obisk za bistrenje misli, za obisk v paru ali za obisk z družino. Je dostopna iz Ljubljane ali Zagreba, nastanitve brez problema uredite preko Bookinga. Trenutno je odprta za turizem pod določenimi ukrepi.

2. Brazilija

Januar je v Braziliji najtoplejši mesec. Priporočamo obisk Ria de Janeira. Nič vam ne bo ogrelo srca bolje kot sprehod po plaži, pod toplim soncem, ob divjih ritmih vse naokoli. Januarja je v Riu de Janeiru popolnoma poletno, sproščeno, polno zabav in uživanja. Seveda pa to ni vse. Oddih bo prepričal tudi bolj zahtevne turiste, saj je v samem mestu in okolici ogromno znamenitosti in opcij za nepozabno potovanje.

3. Kitajska

Kitajska v januraju sicer ni topla, saj je tudi tam zima. Je pa bolj prazna in videti kitajski zid, ki ga nežno pobeli sneg, je edinstvena izkušnja. Kitajska ima sicer še vedno rahel podzvok, ko govorimo o potovanjih po svetu. Je vir svetovne pandemije, a njenu ukrepi in obvladovanje so bili v resnici eni najbolj uspešnih. Preverite pogoje za potovanje in prepričani smo, da bo izkušnja s Kitajsko čudovita. Toliko zgodovine, kulture, naravnih lepot in sodobne arhitekture se izplača videti.

4. Panama

Panama je mnogokrat prezrta soseda bolj priljubljene Kostarike, ampak neupravičeno. Pravo veselje jo je raziskovati. V januarju je topla in suha, kar so odlični pogoji za sprehode po njenih tropskih deževnih gozdovih in živahnih mestih. Januarja se v Panami odvijeta jazz festival in najbolj znamenit festival kave in cvetja. V januarju boste v Panami lahko v vsej veličini občudovali Atlantski na eni in Tihi ocean na drugi strani.

5. Vietnam

Januar je najboljši mesec za obisk Vietnama. Je najbolj suh mesec v celotnem Vietnamu, zato je odlična izbira za to eksotično potovanje. Vietbam je znan po svojih starodavnih tradicijah, neverjetnih razgledih in prijazni kulturi. Prava izbira za vse vrste raziskovalcev. V Vietnamu boste našli idilične plaže in dinamična mesta, tako boste doživeli najlepše iz obeh svetov. Morda ujamete tudi njihovo praznovanje novega leta, ki je svojevrstno doživetje.

6. Portugalska

Nam najbližja destinacija je Portugalska. Januar je na Portugalskem toplejši, ne pa tako topel, da ne bi mogli uživati v njenih lepotah. Stara mesta, polna kulture in muzejev, dopolnjujejo naravne znamenitosti in plaže. Raziskovanje tega evropskega dragulja vam bo absolutno polepšalo januar. Na Portugalskem boste uživali v razigrani atmosferi, hkrati pa ne boste stali v vrstah za vsako znamenitost. Uživali boste nedaleč od doma, a hkrati dovolj daleč, da boste nasitili svojo potovalno slo.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Najboljše destinacije za potovanja v 2022

Žiga Lieber: »Brazilci čez vikende res počivajo, ne kosijo trave in pospravljajo kleti.«

Evropo in svet je zajel že drugi val koronavirusa in trenutno je na svetu že več kot 12 milijonov primerov okužbe z virusom Covid-19. Po številu obolelih prednjači ZDA z več kot tremi milijoni okuženih prebivalcev, drugo največje žarišče pa je Brazilija, v kateri je leto svoje mladosti preživel tudi Žiga Lieber, ki je preko Rotary organizacije šel tja na izmenjavo. Z njim smo poklepetali o tamkajšnjem življenju, brazilski kulturi in trenutni situaciji v državi.

Preberi več

Prepovedan brazilski otok, kjer kraljujejo kače

Ste že slišali za brazilski otok Ilha da Queimada Grande? Po čem slovi? Naj povemo, da mu rečejo tudi Kačji otok.

Brazilski otok Ilha da Queimada Grande leži dobrih 30 kilometrov od obale Sao Paola in je kraj, kjer domujejo zelo strupene kače. Tako strupene, da brazilska mornarica izrecno prepoveduje obisk tega sicer neposeljenega otoka. Vstop na otok ima le peščica znanstvenikov, ki preučuje to redko vrsto plazilcev in upravljalcev svetilnika.

Strup teh kač namreč razje človeško tkivo, s prepovedjo pa torej ščitijo tako turiste, kot kače, ki veljajo za ogroženo vrsto. Na otoku naj bi živelo okoli 4 tisoč primerkov enih najbolj strupenih kač na svetu, a se populacija po ocenah zmanjšuje. Bothrops insularis oziroma zlate strupenjače se prehranjujejo s pticami, ki nesrečno pristanejo na otoku.

Odrasle kače zrastejo do 120 centrimetrov, ocenjujejo pa, da naj bi na vsakem kvadratnem metru tega otoka prebivala od ena do pet kač!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Plaža, po kateri se sprehajajo prašički

“Uma cerveja, por Favor!”

…Oziroma, »eno pivo, prosim«. To je eden izmed stavkov, ki ga boste v Riu de Janeiru najpogosteje uporabljali. Kako ga ne bi, vroče brazilsko poletje kar kliče po osvežitvi, zaradi odprtosti lokalcev pa ne bo težko najti prijatelja za pijačo. Prebivalci Ria so namreč nasmejani, prijazni in navdušeni nad novimi poznanstvi ter se hitro odzovejo na povabilo, zato se boš v Riu dobesedno počutil kot doma. Da se boš lažje znašel v pogovoru, pa naj ti razložimo par terminov in navad, ki ti bodo prišli prav.

#1 Capirinha

Capirinha je pravzaprav mojitov brazilski sorodnik ter najbolj tradicionalna pijača, kar si jih lahko zamisliš. Vsebuje cachaco, lokalno žgano pijačo, polovico limete in žlico rjavega sladkorja. Malce pekoča, a nadvse poživljajoča pijača, ki Brazilcem že skoraj teče po žilah, te bo spremljala od zajtrka do večerje, če se boš družil z lokalci.

rio_shutterstock_326264102

#2 Samba

Ples, ki vključuje veliko miganja z boki, je za Brazilce tudi v resnici samo ples. V Sloveniji se zagotovo ne bi tako vrteli z ljudmi, ki jih ne poznamo, a v Braziliji je samba le neke vrste druženje. Naj ti ne bo čudno, če te bo v klubu zavrtel kakšen neznanec ali pa neznanka. Sprosti se in naj te vodi ritem.

rio_shutterstock_160428611

#3 Bossa Nova

Za uvod poslušaj tole, nadaljuješ lahko v Riu. (Sicer pa značilna latinska zvrst glasbe.)

#4 Brazilske sladice

Brazilci so zelo sladkosned narod, zato poznajo nešteto sladic, ki so večinoma sestavljene iz različnih oblik mleka, oreščkov in domačega sadja. Acai na Tigela (krema, narejena iz acai jagod), Brigadeiro (najpopularnejša brazilska sladica, podobna čokoladnemu tartufu) in Cocada (v pečici pečena sladkarija iz jajc in kokosa) so samo nekatere izmed slaščic, ki jih moraš naročiti v lokalnih restavracijah, saj so božanske, Brazilci pa se tako in tako sladkajo ob vsakem obroku.

Doživi Rio za 899 evrov

#5 Nogomet

Slej kot prej boš z lokalci prišel na njihovo najljubšo temo – nogomet. Že od nekdaj so v tem športu tradicionalno dobri na svetovnem nivoju, uspeh pa jim seveda malce laska in dviguje narodno pripadnost. Zapomniti si moraš predvsem njihove heroje in uspehe, zato torej ne pozabi na Ronalda in Ronaldinha ter dejstva, da so Brazilci osvojili svetovno prvenstvo kar petkrat.

rio_shutterstock_189960269

#6 Capoeira

Brazilci so mojstri borilnih veščin, najbolj pa izstopa capoeira, mešanica plesa, akrobatike, boja in glasbe. Razvila se je v Braziliji, v začetku 16. Stoletja, čeprav se njen izvor dotika Angole.Capoeiro boš prepoznal po značilnih plesno obarvanih hitrih gibih, udarcih z nogo in elegantnih skokih. Borilni veščini je bil dodeljen tudi status UNESCO dediščine.

rio_shutterstock_253362577

#7 Družina

Brazilski narod temelji na osnovni enoti družine, ki je zelo spoštovana in pomembna vrednota. Če boš v Riu spoznal domačina, naj te ne preseneti, če boš z njim pridobil še približno 15 prijateljev – ožjih in širših članov družine.

#8 Bonton

Seveda tudi v Braziliji veljajo osnove bontona, ki so podobne evopskim, če pa boš vabljen na kakšen dogodek ali zabavo, ki jo gostijo domačini pa si velja zapomniti tri zlata pravila. 1. Na zabavo nikoli ne pridi preveč neurejeno. Obleke so lokalcem pomembne in če se za njihov dogodek ne urediš, lahko smatrajo, da je zate njihova zabava nepomembna. Raje se obleci preveč svečano. 2. Gostitelju ali gostiteljici vedno prinesi majhno pozornost, pa naj bo to kozarec za vino ali pa šopek svežih rož. 3.Izogibaj se črni ali vijolični barvi, saj v Braziliji veljata za barvi žalovanja. Črne obleke in zavijalni papir torej odpadejo, lokalci te bodo imeli raje v rumeni ali rdeči.

Brazilija je torej država, kjer se pleše in poje, je in pije, druži in zabava. Če želiš ujeti duh olimpijskih iger ter občutiti Rio v vsej svoji veličini, ima Megabon odlično ponudbo – že za 899 evrov lahko spoznaš brazilsko gostoljubje in veselje do življenja!

rio_shutterstock_431044627

Foto: Shutterstock

Magični Rio de Janeiro

Kljub težavam pred otvoritvijo je Rio de Janeiro zagotovo zvezda letošnje turistične sezone. Kako ne bi bil, gostiteljica olimpijskih iger je vedno v središču pozornosti in Brazilija kot prva latinskoameriška organizatorica obljublja odličen športni spektakel. V Rio lahko torej potujemo zaradi navijaškega duha, lahko pa ga obiščemo iz mnogih drugih razlogov. Naj naštejemo le nekatere.

Mesto s skoraj sedmimi milijoni prebivalcev ponuja vse mogoče, zagotovo pa ne boš mogel mimo njihove najbolj priljubljene čajnice in trgovine s pecivom, ki se imenuje Confoitaria Colombo. Kavarna, polna ogledal in oken je priljubljeno zbirališče turistov in lokalcev, ki uživajo v starinskem ambientu in odličnem pecivu. Mi ga definitivno priporočamo za zajtrk ali pa vsaj kakšno malico.

Nekaj ulic stran boš našel Real Gabinete Portugues de Leitura, kar pomeni kraljevi portugalski bralni kabinet oziroma knjižnica. Če se navdušuješ nad arhitekturo, portugalsko književnostjo ali pa notranjim dizajnom, te stavbe preprosto ne smeš pozabiti obiskati, saj knjižnico poleg čudovitega dekorja odlikuje predvsem bogata zbirka, ki zajema več kot 400 000 knjig.

rio_shutterstock_307439789

Ostanimo pri kulturi in obiščimo ulico 7. septembra, ki vodi do trga Praca XV v samem centru mesta. Trg je obkrožen s historičnimi arhitekturnimi lepoticami, med katerimi izstopata cerkev Nossa Senhora do Carmo de Antiga Se, palača Paco Imperial in stavba Banco de Brasil Cultural Center, ki vedno gosti zanimive umetniške razstave in družbene dogodke.

Ko bo čas za kosilo, priporočamo eno izmed restavracij na Ouvidor Street, kjer moraš nujno poizkusiti tipično brazilsko jed na žlico, ki se imenuje feijoada. Sestavlja jo meso in fižol, vse skupaj je močno začinjeno vendar zelo okusno. Kosilo ti bodo zagotovo postregli ob kozarcu capirinhe, njihovega nacionalnega koktejla, in sambe v ozadju.

rio_shutterstock_106217651

Na glavnem trgu Ria, ki se imenuje Cinelandia boš našel čudovite teatre in muzeje, Brazilci pa so najbolj ponosni na Theatro municipal do Rio de Jeneiro in National museum of Fine Arts. Malce naprej pa se zgodovina že meša z moderno arhitekturo. Ob morju se namreč nahaja moderno prenovljen pristaniški del mesta, ki je v 18. stoletju veljalo za največje brazilsko pristanišče, v čast olimpijskim igram pa so ga prenovili v obvezno turistično postojanko, tam si boš zagotovo želel ogledati Muzej Prihodnosti, ki privablja s svojo znanjostjo in čisto posebno muzejsko zbirko.

Vse o slastni brazislki kulinariki, lahko prebereš tukaj.

Za večerne izhode moraš obiskati Lapo, središče sambe in bossa nove. Lokalci, ki v življenju verjetno več plešejo kot pa hodijo, priporočajo bar Rio Scenarium, v katerem se vsak dan odvijajo odlične zabave. Zavrti se torej na brazilske ritme, preizkusi kakšen latinskoameriški koktejl in se zabavaj, kot se znajo samo Brazilci.

rio_shutterstock_100289234

Seveda pa ne pozabi obiskati tudi glavnih znamenitosti mesta, katere gotovo poznaš že iz filmov. Znameniti kip Christ the Redeemer, ki varuje mesto, dolga Copacabana, ki slovi po celem svetu in gora Sugarloaf so zagotovo postojanke, ki jih moraš ujeti v svoj objektiv, če pa nameravaš olimpijske igre spremljati kar iz pred televizijskega sprejemnika in v Rio potuješ kasneje, izberi zimski termin, ko mesto gosti največji karneval na svetu, ki ga vsako leto obišče več kot milijon turistov.

rio_shutterstock_336184841

rio_shutterstock_318248558

rio_shutterstock_332675540

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.