Žiga Lieber: »Brazilci čez vikende res počivajo, ne kosijo trave in pospravljajo kleti.«

Evropo in svet je zajel že drugi val koronavirusa in trenutno je na svetu že več kot 12 milijonov primerov okužbe z virusom Covid-19. Po številu obolelih prednjači ZDA z več kot tremi milijoni okuženih prebivalcev, drugo največje žarišče pa je Brazilija, v kateri je leto svoje mladosti preživel tudi Žiga Lieber, ki je preko Rotary organizacije šel tja na izmenjavo. Z njim smo poklepetali o tamkajšnjem življenju, brazilski kulturi in trenutni situaciji v državi.

Brazilijo je dodobra pretresla epidemija koronavirusa, pred dnevi pa je po svetu zaokrožila tudi novica, da je z virusom okužen celo brazilski predsednik, ki je pred tem v svojih govorih javno podcenjeval bolezen in pomembnost ukrepov kot so nošenje mask in podobno. Čeprav ste že nazaj v Sloveniji, ste ves čas v stiku z družinami, pri katerih ste živeli v Braziliji. Kakšno je tam trenutno stanje? Žiga Lieber

Res je, pred časom sem leto dni preživel v Braziliji. Živel sem pri štirih družinah, pri vsaki po tri mesece, tako, da sem dobil nekakšen uvid v njihovo kulturo in državo. Na družine sem se kar navezal, tako, da smo ostali v stikih in trenutna situacija ni ravno rožnata. Šole so sicer zaprte in otroci se tako kot pri nas šolajo od doma, a drugi ukrepi niso ravno strogi. Večina lokalov, nočnih klubov, trgovin in raznih institucij je odprtih, kljub ogromnem številu obolelih, se ljudje pravil slabo držijo. Predvsem v revnih predelih ljudje sploh ne upoštevajo zaostritev in omejitev, zato številke iz dneva v dan bliskovito naraščajo. Žiga Lieber

Kako vaši stiki komentirajo trenutno situacijo?

Sam sem živel pri bogatejših družinah, kjer veliko delajo in kot so mi povedali preko videoklica, še vedno vsi opravljajo svoje službe. Je pa zaradi trenutne krize tam trenutno omajana tudi politična situacija in vsi Brazilci so močno politično opredeljeni. Ljudstvo je tam res zelo skrajno razdeljeno na dva pola. Pri nas se mladi ne opredeljujejo tako politično intenzivno, tam pa imajo že pri recimo 14 letih popolnoma izoblikovano politično mnenje in pripadnost določeni stranki. Situacija bo še zelo težka. Težko je nekaj predvidevati, a že tako kritično stanje v tej državi bo ta kriza še zelo poslabšala. Poleg tega je zelo slabo tudi finančno stanje v državi, težko je dobiti finančno pomoč.

Kakšno pa je njihov zdravstveni sistem, če ste ga doživeli?

Imel sem srečo, da sam nisem potreboval bolnišnične oskrbe, sem pa z družino, pri kateri sem živel, obiskal dedka, ki je bil v bolnišnici. Lahko rečem, da so grozne in njihov zdravstveni sistem neprimerljivo slabši kot pri nas. Bolnišnični prostori se z našimi pravzaprav sploh ne morejo primerjati.

Zakaj ste pravzaprav izbrali ravno Brazilijo in za eno leto z njo zamenjali »slovensko« življenje?

Želel sem si doživeti nekaj novega in kot že rečeno se mi je v okviru organizacije Rotary ponudila priložnost, da grem za eno leto živet v Brazilijo. Bil sem star 17 let in zame je bila to res odlična izkušnja, ki je ne bi zamenjal za nič na svetu. Živel sem v manjšem mestu v provinci Ria de Jeneira, za en mesec pa so nas študente peljali tudi po severni obali in za 14 dni v Amazonijo.

Kako bi opisali tamkajšnje ljudi? Kako so vas sprejeli?

Brazilija je tako velika, da se ljudje zelo razlikujejo od pokrajine do pokrajine. Nekje bo bolj evropski, spet drugje čisto drugačni. Takoj pa je seveda mogoče opaziti ogromen prepad med revnim in bogatim slojem. Bogati živijo v hišah, ograjenih z dvometrskimi zidovi ali pa luksuznih blokih, kjer so na varnem. Revni pa v precej slabših razmerah, najrevnejši v favelah.

Sem zelo odkrit človek, tako, da sem že takoj, ko sem prišel k družinam, povedal, kako živimo pri nas in smo vedno našli skupen jezik. Vsi so me izjemno toplo sprejeli, Brazilci so bolj temperamentni, a zelo odprti in gostoljubni. Takega gostoljubja kot tam, v Sloveniji še nisem doživel.

Kako ste se sami prilagodili na tamkajšnje življenje?

Prvi mesec še nisem znal govoriti portugalsko in na začetku mi družina ni dovolila, da bi šel kamorkoli brez spremstva. Nato pa sem se počasi navadil govoriti njihov jezik in po približno štirih mesecih življenja tam sem že tekoče govoril z domačini. Tudi danes se z družinami slišimo v portugalščini.
Tam je bilo v okviru izmenjave še približno 60 študentov s celega sveta in ko sem se dovolj prilagodil na tamkajšnje okolje, me je družina pustila, da sem bil bolj samostojen ter se družil z drugimi študenti. Za prevoz sem uporabljal Uber, znanje jezika pa mi je omogočilo, da sem se lahko sporazumeval z domačini in bil tako nekako bolj varen.

Kako pa je bilo z občutkom varnosti?

Brazilija je že pregovorno precej nevarna država, sam sem živel v 43. najnevarnejšem mestu na svetu. A vsega se navadiš in se prilagodiš. Seveda so se vmes kdaj zgodili incidenti. Zgodilo se je tudi, da je nekdo na ulici vame meril s pištolo, a se je na srečo vse dobro izteklo.

Katere so glavne razlike med tamkajšnjim in tukajšnjim življenjem?

Po eni strani smo si zelo podobni, po drugi pa različni. Življenje tam si bom recimo zapomnil po tem, da so bila mesta razdeljena na bogat in reven del, v mojem primeru ju je ločil most. V šolah so se otroci z veseljem učili, ker so vedeli, da jim bo šola pomagala do boljšega življenja, šolo imajo veliko raje od slovenskih otrok. Profesorji tam so zelo odprti, ko pridejo v razred, otroke objemajo. Je pa seveda ogromna razlika med zasebnimi in javnimi šolami.

Sicer so Brazilci zelo delavni, čez teden delajo do večera, za vikende pa si znajo privoščiti. Vikend je pri njih čas za sprostitev in uživanje. Ne kosijo trave ali pospravljajo kleti v soboto, tako kot je to običajno pri nas, na primer. Tudi nogomet velja izpostaviti, ki je tam res nekakšna religija. Pogrešal sem pa kave. Nikoli ne gredo na kavo, kot smo vajeni mi v Ljubljani. Zelo pa uživajo v piknikih.

Kakšna se vam zdi njihova kulinarika? Žiga Lieber

Dobil sem vtis, da vsak dan med tednom jedo približno isto stvar. Riž, fižol in kos mesa. Sicer pa je tam na vsakem koraku možno dobiti burger ali acai bowl. Tega je res veliko in piknikov, kot sem že omenil zgoraj.

Vam je leto 2020 precej zmešalo popotniške plane?

Imel sem v planu nekaj potovanj, a jih kot kaže, ne bo mogoče izvesti. Žiga Lieber

Bi lahko za konec našteli še nekaj lepih slovenskih krajev, kamor se splača skočiti na izlet?

Zelo mi je všeč Trenta, lepo je tudi v Rovtah nad Logatcem in v Rakovem Škocjanu, ki je odlična destinacija za kakšen vikend sprehod.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Arhiv Žiga Lieber

Preberite še: “Povsod je lepo, a doma je najlepše” #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.