Izlet v idilo: Ledeno kraljestvo v Mojstrani in magični slap Peričnik

Če ste med tistimi, ki jih zimska idila vedno znova očara, predlagamo izlet na Gorenjsko! In sicer v Ledeno kraljestvo v Mojstrani, od tod pa še malo naprej, kjer se bohoti mogočni slap Peričnik.

Ledeno kraljestvo se razprostira na travniku pred vstopom v sotesko Mlačca v Mojstrani. Kako do tja? Po gorenjski avtocesti do Jesenic – izvoz Hrušica, nato v smeri Kranjske Gore do vasi Mojstrana. Sredi vasi je odcep proti dolinama Kot in Krma, po približno 500 metrih makadamske ceste pri tabli Mlačca zavijete ostro desno, po 100 metrih je parkirišče poleg igrišč za tenis. Od tu dalje pelje pešpot ob potoku in že ste v središču soteske Mlačca.

Ledeno kraljestvo, kjer lahko domišljiji pustite prosto pot

Letošnje Ledeno kraljestvo vabi v svoj objem po kar nekaj zapletih v pretoplem decembru. Zaradi previsokih temperatur namreč niso mogli vzdrževati ledenih skulptur, zato vrat čez praznike sploh niso odprli. Nizke temperature v zanjih dneh pa bodo kot kaže končno dopustile, da Ledeno kraljestvo vendarle oživi in odpre svoja ledena vrata! Ker so precej odvisni od vremenskih razmer predlagamo, da tik pred obiskom najbolj aktualne razmere spremljate na njihovem Facebook profilu (tu).

Foto: Iztok Medja

Sprehodite se po gozdni pravljični poti, ki vodi ob potoku med v led odetimi drevesi, brvmi, potočki, jezerci in vodometi, mimo kapelice in mlina do pravcate male gorenjske vasice s cerkvico. Poseben čar ob večernem obisku ledu dodajo bakle in lanterne. V njihovem soju ledene svečke oživijo, zatrepetajo in zaplešejo, če si le vzamete dovolj časa in to opazite.

Dodali so nove foto kotičke, nekaj preprostih iger za najmlajše in ledeno gugalnico za vse romantične duše. V pravljičnem delu kraljestva se nahaja mistični gozd, ki je postal osrčje zadnjega dela kraljestva. Skozi njega se boste sprehodili do veličastne jelke, ki vas bo pozdravila v slovo.

FOTO: Žiga Vogrin

Slap Peričnik z veličastno ledeno zaveso

Poleg Ledenega kraljestva si lahko ogledate tudi slap Peričnik, ki je oddaljen slabo uro hoda. Del poti sicer lahko premagate še z avtomobilom proti Koči pri Peričniku. Ta stoji nekoliko stran pod slapom. Vsekakor se za izlet primerno obujte in oblecite, saj je sploh v zimskih razmerah pot do slapu zelo spolzka.

Slap Peričnik pravzaprav sestavljata kar dva slapova: 16 metrov visok zgornji in 52 metrov visok spodnji, vendar pa imamo pri opisu največkrat v mislih spodnji Peričnik. Čudovit je v vseh letnih časih, a nekaj prav posebnega je pozimi. Ko zamrzne, namreč ustvari ledeno zaveso in postane zares veličasten.

Obisk Slovenskega planinskega muzeja

Za vse, ki imate radi gore in vas zanima zgodovina alpinizma, je obvezen tudi obisk Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Stalna razstava nas aktivno popelje po zgodovini slovenskega planinstva, prikaže varno pot v gorah, svojevrstno doživetje pa ponuja bivak s prikazom nevihte v gorah. Tu se lahko lotite tudi Triglavskega izziva (escapebox), se virtualno popeljete po jeklenici s Triglava ali pa pobegnete iz sobe pobega: Pobeg iz bivaka! Več o urniku in ceniku – tu. 

PREBERITE ŠE: Velika planina: na nočno sankanje in dišeče štruklje!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.