Izlet v idilo: Ledeno kraljestvo v Mojstrani in magični slap Peričnik

Če ste med tistimi, ki jih zimska idila vedno znova očara, predlagamo izlet na Gorenjsko! In sicer v Ledeno kraljestvo v Mojstrani, od tod pa še malo naprej, kjer se bohoti mogočni slap Peričnik.

Ledeno kraljestvo se razprostira na travniku pred vstopom v sotesko Mlačca v Mojstrani. Kako do tja? Po gorenjski avtocesti do Jesenic – izvoz Hrušica, nato v smeri Kranjske Gore do vasi Mojstrana. Sredi vasi je odcep proti dolinama Kot in Krma, po približno 500m makadamske ceste pri tabli Mlačca zavijete ostro desno, po 100m je veliko brezplačno parkirišče poleg igrišč za tenis. Od tu dalje pelje pešpot ob potoku in že ste v središču soteske Mlačca.

Ledeno kraljestvo, kjer lahko domišljiji pustite prosto pot

Letošnje Ledeno kraljestvo vabi v svoj objem v nekoliko prenovljeni preobleki. Sprehodite se po gozdni pravljični poti, ki vodi ob potoku med v led odetimi drevesi, brvmi, potočki, jezerci in vodometi, mimo kapelice in mlina do pravcate male gorenjske vasice s cerkvico. Poseben čar ob večernem obisku ledu dodajo bakle in lanterne. V njihovem soju ledene svečke oživijo, zatrepetajo in zaplešejo, če si le vzamete dovolj časa in to opazite.

Dodali so nove foto kotičke, nekaj preprostih iger za najmlajše in ledeno gugalnico za vse romantične duše. V pravljičnem delu kraljestva se po novem nahaja mistični gozd, ki je postal osrčje zadnjega dela kraljestva. Skozi njega se boste sprehodili do veličastne božične jelke, ki vas bo pozdravila v slovo.

Foto: Iztok Medja

Cena vstopnic za ogled ledenega kraljestva:

– 7 € odrasli
– 5 € otroci
– 2€ predšolski otroci

Plačilo je možno le z gotovino. Med tednom so odprti od 14. do 19. ure, sobote, nedelje in praznike (8. 2.) pa od 10. do 19. ure. Ledeno kraljestvo Mojstrana bo odprto dokler bodo to omogočale vremenske razmere. Predlagamo, da stanje ledu pred obiskom preverite na njihovi uradni spletni strani ali Facebooku.

FOTO: Žiga Vogrin

Slap Peričnik z veličastno ledeno zaveso

Poleg Ledenega kraljestva si lahko ogledate tudi slap Peričnik, ki je oddaljen slabo uro hoda. Del poti sicer lahko premagate še z avtomobilom proti Koči pri Peričniku. Ta stoji nekoliko stran pod slapom. Vsekakor se za izlet primerno obujte in oblecite, saj je sploh v zimskih razmerah pot do slapu zelo spolzka.

Slap Peričnik pravzaprav sestavljata kar dva slapova: 16 metrov visok zgornji in 52 metrov visok spodnji, vendar pa imamo pri opisu največkrat v mislih spodnji Peričnik. Čudovit je v vseh letnih časih, a nekaj prav posebnega je pozimi. Ko zamrzne, namreč ustvari ledeno zaveso in postane zares veličasten.

Obisk Slovenskega planinskega muzeja

Za vse, ki imate radi gore in vas zanima zgodovina alpinizma, je obvezen tudi obisk Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Stalna razstava nas aktivno popelje po zgodovini slovenskega planinstva, prikaže varno pot v gorah, svojevrstno doživetje pa ponuja bivak s prikazom nevihte v gorah. Tu se lahko lotite tudi Triglavskega izziva (escapebox), se virtualno popeljete po jeklenici s Triglava ali pa pobegnete iz sobe pobega: Pobeg iz bivaka!

PREBERITE ŠE: Velika planina: na nočno sankanje in dišeče štruklje!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.