Japonska podarja 8 milijonov zapuščenih hiš. Kako je ena izmed njih lahko vaša?

Japonska podarja zapuščene zgradbe.

Japonska vlada se zadnja leta spopada s staranjem svoje populacije, prav tako pa jo pesti visoko koncentrirana prenaseljenost prebivalstva v mestih, med tem, ko infrastruktura na obrobju in podeželju propada.

Kot piše portal Travel + Leisure, je trenutno na Japonskem približno osem milijonov zapuščenih hiš, ki jih je že močno načel zob časa. Vlada se je zato odločila ukrepati in slednje podeliti skoraj brezplačno.

Za propadanje hiš so sicer zaslužne pretekle naravne katastrofe, prav tako pa tudi staranje prebivalstva. Mladi si želijo življenja v mestih, infrastruktura na podeželjih pa je tako vse bolj zapuščena. Samo v Tokiu kar 70 odstotkov prebivalstva živi v stanovanjih. Prazne hiše tako samevajo in čakajo na novega lastnika, ki pa ga v večini primerov ni od nikoder. Po podatkih japonskega inštituta Nomura (NRI), naj bi število zapuščenih domov tako do leta 2033 naraslo celo do 21,7 milijonov.

PREBERITE ŠE: 11 PRAVIL BONTONA, KI JIH MORATE POZNATI, PREDEN SE ODPRAVITE NA JAPONSKO

Težava je seveda tudi v kulturi. Visoka vraževernost Japoncev starim hišam še dodatno otežuje prodajo, sploh, če se je v hišah zgodila smrt.

Japonska vlada se je tako odločila veliko število problematične infrastrukture podariti oziroma prodati za simboličen denar. V nekaterih primerih država ponuja celo subvencije za njihovo prenovo.

In ker je Japonska turistično vse bolj priljubljena, portal Travel + Leisure jo je označil celo za destinacijo leta 2018, je možnost nakupa hiše na Japonskem lahko odlična investicija. Kako izgledajo posestva in hiše, ki so na voljo, si lahko ogledate na tej spletni strani. Bi si želeli katero izmed njih?

Foto: Pexles/Ken Shirakawa

Preberite še:

Pet vprašanj, ki jih morate ob prihodu v novo mesto zastaviti lokalcem

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.