Katarina Benček: “Biti plačan, da potuješ, je sanjsko, niso pa to klasične počitnice.” #INTERVJU

Katarina Benček je prava energijska bombica, ki se z vsakim novim izzivom spopade z odločnostjo in širokim nasmehom. Potovanja so njena strast in njena služba. Njeno zadnje pa je bilo posebno. Iz vseh vidikov. S partnerjem sta se tokrat odločila za malce drugačno verzijo Maldivov. Njune objave pa so se zaključile z nepričakovano, čudovito novico. Klepetali sva o potovanju, odnosu in prihodnosti. Zaupala pa mi je tudi, kako lahko Maldivi postanejo vaš dom.

Od našega zadnjega intervjuja je minilo kar nekaj časa, zato še enkrat vprašamo: Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Najbolje me opišejo besede “svoboden duh s strastjo do življenja”. Sicer pa se dnevno ukvarjam z digitalnim marketingom ter kreiranjem digitalnih vsebin. No, pa še kakšen projekt zraven je vedno aktiven, tako, da vsekakor imam rada aktivno življenje. Katarina Benček

Potovanja so vaša strast, pa tudi vaše delo. Ko vas spremljamo, je vse skupaj videti preprosto. Je res tako? Je kdaj težko ločiti, kje se delo začne in kje konča?

Ne bom rekla, da je preprosto in lahko, ampak vseeno moram biti realna: ko prideš do točke, da potuješ praktično “zastonj” ali si celo za to “plačan” je na nek način sanjsko. Marko se pošali, da sva prelisičila sistem in sva plačana, da dopustujeva (smeh). Sigurno pa to niso klasične počitnice, kot si jih večina predstavlja, saj so zelo aktivne, polne iskanja lokacij, popolne svetlobe, momenta, zgodbe in še marsičesa. Vedno je vsebina v ospredju, saj sva zato tam, kjer sva. Priprave se začnejo že pred samim potovanjem. Potrebujeva okvirni plan, kaj bova posnela ter kako. Potem pa še na sami lokaciji ideje po večini same pridejo. Najtežje je, če hotel ali lokacija ni fotogenična in si totalno brez inspiracije. Potem se počutim ujeto in tesnobno. Moram pa poudariti še to, da vsi, ki smo v tem poklicu, smo na nek način vsak dan na testu – ali bo naša vsebina dobro sprejeta ali ne in če ti ni vseeno za rezultat, zna biti to kar izčrpujoče.

Kaj pa partnerski odnos? Kakšni so izzivi, ko z nekom živiš in delaš? Ostane sploh še kaj skrito?

Od nekdaj sem bila naučena, da v partnerstvu ni nekih skrivnosti. To sem gledala že doma in tako je tudi pri nama. Ne me narobe razumeti, kaj že zadržiš zase, kakšno “neumnost”, ampak nekaj velikega pa res ne. Vsekakor je pa vse še toliko bolj na pladnju, ko si 24 ur na dan skupaj. Pri nama se je vse odvilo tako hitro, da imam včasih občutek, da sva skupaj že 15 let. No, poznava se res že več kot toliko. Pa tudi sicer sva oba kar direktna. Pri nama ni “bomo prespali”, vse razčistiva takoj in zdaj.

Največji izziv je bil to, da je šlo vse skupaj iz hobija v delo. Še toliko bolj za Marka. Jaz sem začela s tem nekoliko prej, a ne v takem obsegu, kot to delava danes. Potem so se začela vprašanja, kako ovrednotiti delo enega in delo drugega. Kako razdeliti prihodke. Izziv je bil zame tudi ta, da sem jaz na 100 obratov in bi vse takoj in zdaj, če lahko pa že kar včeraj. Marko pa rabi čas, kavo, spanec, počutje, da lahko dela. Je bolj umetniški tip. Potrebovala sem kar nekaj časa, da to sprejmem in še danes se včasih učim vdihniti ter počakati. Vsak človek ima pač svoj tempo. Moram reči, da sva zdaj veliko bolj utečena ter lažje prideva do kompromisa, kot prvi dve leti. Uh, je bilo kar pestro.

Ravno sta se vrnila iz potovanja po Maldivih. To ni bil vajin prvi obisk Maldivov, sta pa se prvič podala na lokalni otok. Kako se lokalni otok razlikuje od resorta?

Res je, na Maldivih sva bila ravno v času korone, ko sva iskala luknje v sistemu ter države, kamor lahko odpotujeva. Sicer pa je bila želja že takrat obiskati lokalni otok, a ravno zaradi omenjene situacije ni bilo možno. Je razlika. Ta otok je za tujce odprt šele 8 let in se še vedno čuti ta tradicija ter na nek način surovost Maldivov. Ter islamska kultura. Na otoku ni zaželjeno, da hodiš prav preveč razgaljen. Tudi plaža je prav posebej označena, kjer se lahko kopaš v naših kopalkah. Temu predelu se reče “bikini beach”. Na plaži za domačine je zaželjeno, da si pokrit. V resortu je praktično nemogoče videti košček smeti, medtem ko na lokalnih vidiš kupe plastike ter drugih smeti ležati okoli. Mene je kar srce zabolelo. Tako lepa narava, pa umazana. A to so države tretjega sveta, nimajo še odnosa do zemlje in ekologije.

Vsekakor je doživetje na lokalnem otoku nekaj posebnega. Je bolj pristno. Dobiš res pravi vpogled v življenje Maldivčanov. Po drugi strani pa ne bom lagala, da ne paše po sedmih dneh “divjine” v resort. Voda in mivka sta že enaki, ampak hrana, postrežba, čistoča in še kaj bi se našlo, so pa na čisto drugem nivoju. Moram dodati, da so me šokirale cene resortov, saj so od časa korone praktično podvojile. Res si ne more vsak privoščiti spanja v hiškah nad vodo, zato sem po drugi strani vesela, da se lokalni otoki razvijajo in lahko skoraj vsak obišče ta raj na zemlji.

Kaj pa alkohol, zabava… se kaj dogaja na lokalnih otokih?

Alkohola na lokalnih otokih pač ni. To moraš vzeti v zakup. V tem ne vidim nič slabega, saj opažam, da je današnja družba preveč “obesedena” s tem, da za dobro počutje in zabavo rabi alkohol. Maldivi so meni osebno tako lepi in čarobni, da ne rabiš neke ekstra zabave v smislu ponočevanja. Tja se greš spočiti ter nagledati te neskončne modrine.

Kakšne so cene, hrana, pijača, namestitve?

Presenetilo me je, da lokalni otok sploh ni tako “poceni” kot bi si mislila. Naj povem, da sem slabo leto živela na Baliju, zato vem, kaj pomeni otoško življenje ter otoške cene. Bali je precej cenejši v tem pogledu, pa tudi hrana je 100x bolj okusna. Na lokalnem otoku se morajo res še malo kulinarično podučiti. Edina svetla točka tega otoka je restavracija Priani, ki jo vodi Slovenka. Mimogrede, ravno zdaj iščejo novo vodjo, če koga zanima življenje na Maldivih ter vodenje restavracije. Še dobro, da na plaži lahko kupiš domače pridelano sadje, saj je to reševalo moje “lačne momente”. Ne bom rekla, da sem bila na otoku lačna, ampak sem bila “lačna” res okusne hrane.

Po nekaj dneh na lokalnem otoku sta se za par noči odpravila še v luksuzen resort. Na obrazih je bilo videt, da je to čisto nekaj drugega. Kaj pomeni luksuzna hiška nad vodo na Maldivih? Kako se razlikuje od namestitve na lokalnem otoku?

predvsem je to, da se tu počutiš, kot bi bil na otoku sam. Na lokalnem otoku je bila plaža dokaj zasedena, predvsem v času sončnega zahoda, ko si morda želiš kakšen romantičen trenutek zase. V resortu imaš teh momentov, kolikor želiš. Mene osebno v resortu najbolj prepriča to, da ko odprem oči že slišim šelestenje morja in valove. Spiš pravzaprav sredi Indijskega oceana. Na lokalnem otoku ni čisto nobenih hišic oz. bungalov na plaži.

Bi priporočala kombinacijo lokalni otok in resort ali bi izbrala samo eno?

Kombinacija je top, sploh za tiste ljudi, ki radi vidijo resnico ter začutijo tisto pristnost. Potem, ko imaš malo dosti “divjine” greš pa še v resort na razvajanje.

To je bil v resnici vajin prvi babymoon. Čestitke! Planirate še kakšnega do prihoda dojenčka?

Haha pa res. Nekako res nisem obremenjena s tem “zadnje počitnice v dvoje”. Edina stalnica v življenju so spremembe. Bova pa zagotovo še kam šla, saj imava še kar nekaj časa, upam.

Katarina Benček trenutke iz svojega življenja deli na TEM Instagram profilu.
Sledite ji! (Klik)

 

Foto: Katarina Benček

PREBERITE TUDI: 15 top nasvetov slovenske popotnice o potovanjih in življenju

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini? Ali pa veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih? Bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na anja@vandraj.si!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.