Letalske družbe opozarjajo: Svojo vozovnico vedno raztrgajte, sicer se lahko zgodi to

Letalske družbe opozarjajo, da letalsko vozovnico vedno raztrgajte, ko prispete na destinacijo. To je razlog, zakaj.

V rokah imate letalsko karto in potni list. Trdno ju držite v rokah, da vas uslužbenci letalske družbe pregledajo, preden se vkrcate na letalo. Dokler se sedite na svojem sedežu in čakate na vzlet, ste na vozovnico zelo pozorni. Ko pa letalo poleti v zrak, nanjo pozabite. A to ni najboljša ideja, opozarjajo letalske družbe.

Letalska karta je dokument, ki ga večinoma smatramo kot vstopnico do novih krajev in doživetji. V resnici pa lahko o vas pove veliko več, kot bi o sebi želeli izdati popolnemu neznancu. Ravno ta pa vam jo lahko, če najde vašo letalsko karto, pošteno zagode. Pisali smo že, da fotografij svoje letalske vozovnice ni pametno objavljati na socialna omrežja. Če storite to, se namreč lahko zgodi, da s pomočjo vaše kode, ki je zapisana na karti, v nebo namesto vas lahko poleti nekdo drug. Več o tem, lahko preberete tukaj.

Bar koda izdaja vaše informacije letalske družbe

Kako pa si neznanec lahko pomaga z vašo na videz že “odsluženo” letalsko karto? Kot veste, je na vsaki natisnjena koda, ki uslužbencem letalske družbe razkrije podatke o vašem letu. Koda pa razkriva tudi vaše podatke. Poleg številke leta in destinacije, na katero potujete, je tako možen tudi dostop do vašega imena in priimka. Prav tako je bralcu kode znan vaš datum rojstva. Nekatere letalske družbe razkrijejo tudi vaš elektronski naslov in telefonsko številko.

“Najditelj vaše letalske vozovnice vam lahko brez težav ukrade osebne podatke,” za portal Huffpost razkriva Etay Maor, vodja varnostne službe IntSights. “Nekdo, ki bi vam želel ukrasti identiteto, lahko s skeniranjem bar kode z vaše vozovnice dostopa do dragocenih osebnih informacij,” razlaga.

Kako vam lahko škoduje? Letalske družbe

Vodja varnostne službe je naštel nekaj primerov. Heker bi vas na primer lahko poklical pod pretvezo, da je uslužbenec varnostne družbe. “Pozdravljeni, gospod/gospa, kličem z družbe Turkish Airlines, kjer smo opazili težavo pri vnosu podatkov za vaš povratni let. Številka vašega leta je … Bi mi lahko zaupali vaše geslo, ki ga uporabljate za vpis na našo spletno stran?” Vi verjetno niti pomislili ne bi, da gre za potegavščino in mu zaupali svoje geslo. Heker bi tako lahko vstopil v vaš račun na spletni strani letalske družbe in s podatki vaše kartice, ki ste jo v stran že vnesli, kupil novo letalsko karto.

S podatki pa bi si lahko pomagal tudi drugače. Vaša letalska karta na primer razkriva vaše srednje ime, ki ga morda nikoli ne uporabljate in je zapisano le na vašem potnem listu. Velikokrat se zgodi, da takšne podatke uporabljamo za skrita vprašanja, v primeru pozabljenih gesel. Če vaš Google račun na primer sprašuje po priimku vaše matere, bo heker iz vašega priimka, ki ste ga imeli pred poroko, spremenil geslo v vašem računu. “In še bi lahko naštevali,” nadaljuje Etay Maor.

Skratka, naslednjič, ko stopite z letala, svojo vozovnico raztrgajte ter vrzite v najbližji koš za smeti. Varnost je namreč na prvem mestu, kajne?

Foto: Unsplash

Preberite še: Če boste na svoja socialna omrežja objavili to, lahko ostanete brez letalske vozovnice

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.