Na Norveškem bomo dobili prvo podvodno restavracijo v Evropi

Če imate kakšno od fobij, zaradi katere vas stiska pred zaprtimi in podvodnimi prostori, raje zavijte kam drugam. Za vse ostale pa bo tu kmalu Under, prva restavracija v Evropi pod morskim dnom.

Under bo locirana na južni obali Norveške, blizu vasi Båly, zasnovana pa je tako, da bo čim manj posegala v okolje in bo v poklon norveški obali, z njo pa bo tudi sobivala. Ne le, da bo služila kot prestižna restavracija, ampak bo v njej tudi raziskovalni center za edinstveno podvodno življenje ledenih nordijskih voda. Stavbo je oblikoval norveški arhitekturni biro Snøhetta, ki je zasnoval že norveško državno operno hišo ter aleksandrijsko knjižnico v Egiptu.

Polovica zgradbe bo potopljena do pet metrov pod vodno gladino, njeni zidovi pa bodo betonski in debeli kar en meter. Njena betonska lupina bo zaradi strukture postala del morskega okolja in se sšasoma preoblikovala v koralni greben.

Del restavracije bo predstavljalo veliko akrilno okno, ki bo kot potopljeni periskop gostom omogočalo izjemen razgled pod vodo. Notranjost zgradbe bo ločena na tri ravni, od prve garderobe se bodo spustili v bar, ki bo mejil med kopnim in vodo, pod gladino pa se bo skrivala restavracija. Sprejela bo do 100 gostov, projekt pa naj bi končali februarja 2019.

Foto: Snohetta.com

 

PREBERITE ŠE:

Kraji, kjer se severni sij najlepše vidi

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.