Norveška: Osupljiva polica Preikestolen, kjer instafotografi ob živce spravljajo reševalce

Norveška je neverjetno fotogenična dežela, ki vsako leto privablja več iskalcev osupljivih razgledov. Ena takšnih je polica Preikestolen (tudi Pulpit Rock), ki se dviga nad fjordom Lysefjord. A na poti do tja in med skakanjem po robu pečin marsikdo omaga.

Preikestolen ob lepem vremenu odpira čudovite razglede, vsako leto pa privabi več turistov. Velja celo za najbolj obiskano točko na Norveškem. Vsako poletje se tja vzpne več kot 200 tisoč obiskovalcev. Najboljši čas za obisk je med aprilom in oktobrom, med julijem in avgustom pa je največja gneča. Najbližje izhodiščno mesto za izlet na Preikestolen je Stavanger. Če prihajate iz Osla, je pred vami še 7 ur vožnje z avtomobilom.

Preikestolen: Osupljiv razgled za tiste, ki jih ni strah višine

Na treh straneh ravno odsekana skala se dviga 600 metrov visoko, do nje pa vas loči slabe štiri kilometre, torej od eno do štiri ure hoda – odvisno od gneče in vaše kondicije. Vzpon seveda zahteva nekaj fizične pripravljenosti, predvsem pa primerno pohodniško obutev. Kot je precej pogost pojav tudi v naših gorah, pa se “saj ni res, pa je” stvari dogajajo tudi na Norveškem.

Reševalce spravlja ob živce nepremišljenost obiskovalcev

Bingljanje s klifa, poletna obutev, joga poze ob robu in drugi nenavadni prizori v iskanju popolne fotke. Fizična nepripravljenost, slaba oprema in pa povsem nepremišljeno poziranje ali lovljenje najboljših fotoutrnikov za na Instagram, so najpogostejši razlogi za nesreče. Ljudje namreč precenijo lastne fizične zmogljivosti in skačejo po robovih klifov, kjer nesreča res ne počiva. Smrtnih žrtev ob samem robu skalne police je, glede na maso ljudi, ki ga obišče, sicer malo, nesreče na poti do tja, zvini in padci so pa pogosti.

In če je Instagram poln teh čudovitih fotk klifov, pa boste redkeje videli utrinke reševalnih akcij ponesrečenih kadrov. Norveški reševalci so letos na teh koncih opravili že 74 reševalnih akcij. Kar je 14 več kot v letu 2018, s tem da v 2019 nismo še niti blizu koncu leta, niti sezone. Porast nesreč gre sicer pripisati tudi slabšemu vremenu in dejstvu, da je na tem koncu vsako leto več obiskovalcev, večinoma pa do nesreče pride zaradi slabe pripravljenosti obiskovalcev. Reševalci zato obiskovalce še dodatno opozarjajo na previdnost, saj jim vsakdanji prizori slabo pripravljenih ljudi že pošteno načenjajo potrpljenje.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Prestižno razvajanje v Portorožu (tudi na turistične bone) v Hotelih LifeClass

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.