Nova kultura pitja kave, ki počasi navdušuje tudi Slovenijo

Kar 70 odstotkov ljudi svojo prvo kavo spije v času zajtrka in predvidevamo, da ste se tudi vi danes že dodobra prebudili. Danes bomo govorili o kavi, ki je v svetovnem merilu poleg nafte ena izmed najbolj uporabljenih surovin, poznajo jo skoraj po vsem svetu, marsikdo pa svojo prvo skodelico spije še preden spleza iz postelje.

kava_shutterstock_261745823

Kavo naj bi odkril pastir, katerega koze so vsakič, ko so se pasle po grmičevju z rdečim, češnjam podobnim jagodičevjem, postale čudno živahne. Skozi zgodovino je kava nato zasedala različna mesta v prehrani pa tudi prepovedanih listinah, saj so jo nekateri vladarji proglasili za hudičevo pijačo.

Danes kavo poznamo predvsem po njenih zdravilnih učinkovinah, ki pozitivno vplivajo na naše telo ter preprečujejo celo alzheimerjevo bolezen. Zato jo brez slabe vesti lahko pijemo že navsezgodaj zjutraj, a kot vsako dobro stvar, v zmernih količinah.

kava_shutterstock_429510046

Degustiranje pijač, ki je včasih tradicionalno zadevalo le vino, je v zadnjem času postalo povezano tudi s pivom, kava pa se je dolgo časa uporabljala le kot rutinski požirek med polno zaposlenim delovnikom. A počasi novo vlogo dobiva tudi ta dragocena pijača. Trend “tretjega vala kave”, ki v zadnjih letih zajema cel svet, izvira iz obravnavanja kave kot ploda iz narave. Njegovega izvora, okolja iz katerega izhaja, vseh odtenkov in okusov, ki jih ponuja in temu pripadajoče pomembne pravilne priprave. Kot menijo strokovnjaki gojenja, praženja in priprave kave, gre za plod, ki variira glede na letino in okolje iz katerega izhaja, pri čemer moramo poznati določene zakonitosti in načine priprave kave. Tu pa se je potrebno zavedati, da najpomembnejšo vlogo igra prav njegova zgodnja obravnava s strani gojilcev, ki vsako zrno ročno in skrbno obdelajo.

V Italiji je tradicija okoli kave drugačna. Če smo pri nas vajeni turške kave ali pa kave z mlekom, Italijani raje naročijo cappuccino, caffe latte, latte macchiato ali espresso iz profesionalnega kavnega avtomata. Kava torej iz tujine počasi prihaja k nam v drugačni obliki, kot smo je vajeni – bolj opojna, dišeča, z več okusa; marsikdaj postrežena v vinskih kozarcih.

kava_shutterstock_278456510

Morda marsikdo ne ve, da je kava v resnici lahko slankastega okusa in če bi pri nas radi preizkusili specialno kavo, se morate oglasiti v kavarni Čokl ali pa zaviti v kavarno Moderna ali prav tako muzejski STOW, kjer vam bodo sveže zvarili kavno specialiteto. Kava kot dragocena surovina pa ni navdušila le izkušenih baristov. Njene lastnosti so prevzele tudi slovensko ekipo Goatstory, ki so letos na Kickstarterju lansirali svoj že drugi produkt, povezan s kavo. Tudi oni si želijo dvigniti nivo ter pitje kave spremeniti v spoštljiv obred in posebno izkušnjo. Njihovo posebno napravo za pripravo specialne kave z imenom Gina si lahko ogledate tukaj.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.