Portugalska: Vse, kar morate vedeti, preden odpotujete na Zahod Evrope

Portugalska že nekaj let zaporedoma ostaja v samem vrhu lestvice najlepših turističnih destinacij.

O Portugalski ste verjetno slišali in prebrali že marsikaj. Vsekakor njen obisk priporočamo tudi mi, saj smo nad to simpatično državo na zahodnem delu Evrope naravnost navdušeni. A še preden kupite letalsko vozovnico proti Lizboni ali Portu, preberite spodnje nasvete. Ti vam bodo gotovo prišli prav, če si želite raziskati tako lepo državo kot je Portugalska.

Hodite čim več

Portugalska je čudovita in hkrati zelo raznolika. Od tlakovanih cest in hiš, oblečenih v keramiko v Lizboni, do prave džungle na Sintri. Na Portugalskem boste našli prav vse, največ pa boste doživeli, če jo boste raziskovali korak za korakom. Dobesedno. Peš. Poizkusite prehoditi, kolikor imate energije. Tako boste doživeli in videli veliko več, kot, če bi uporabili katero izmed prevoznih sredstev. Pozorni pa bodite na izbiro svoje obutve. Tlakovane ceste se bodo najbolje razumele s supergami.

Poizkusite te lokalne jedi

V vsaki državi radi preizkušamo lokalno hrano. Kulturo je namreč najbolje spoznati skozi želodec. Tudi na Portugalskem je kulinarika izjemna, predvsem pa priporočamo uživanje sveže morske hrane. Obvezno poizkusite lokalno zelo priljubljeno polenovko na vse načine. Priporočamo pa tudi francesinho, posebno dober sendvič v Portu in seveda pastels de nata – božanske smetanove slaščice.

Poizkusite tudi druge kuhinje

Portugalska kuhinja je odlična, v državi pa lahko okušate tudi druge svetovne okuse. Večja mesta so namreč polna odličnih tujih restavracij. Poizkusite vse, od japonskega sushija do vietnamske pho juhe.

Uporabljajte Porto ali Lisbon Card

Ker povsod seveda ne boste prišli peš, priporočamo uporabo javnega prevoza. Zato si še pred prihodom preko spleta priskrbite kartico, podobno naši Urbani, saj boste tako prihranili nekaj evrov. Z Lisbon oziroma Porto Cardom boste lahko obiskali tudi muzeje, galerije in druge mestne atrakcije.

Spremenite ure prehranjevanja

Če ste doma vajeni striktnega urnika prehranjevanja, se navadite, da na Portugalskem vse obroke jedo nekoliko kasneje. Kosila v tej državi tako ne pričakujte pred eno uro. Predvsem pa bodite pozorni na večerje. Večina restavracij je odprtih do tretje ure zjutraj, odprejo pa se šele po pol osmi uri zvečer. Optimalen čas večerje je na Portugalskem tako med deveto in deseto uro.

Privoščite si pivo in vino

Portugalska je znana po nizkih cenah alkohola. Seveda vas ne spodbujamo, da se vsak večer napijete s smešno ugodnimi žganimi pijačami. Priporočamo pa, da preizkusite čim več različnih lokalnih vin in piv lokalnih mikropivovarn. Zaradi nizkih cen boste lahko okusili toliko različnih kvalitetnih pijač, da boste postali pravi strokovnjaki!

Pazite na svoje stvari

Čeprav je Portugalska dobro razvita država, pa je znana tudi po mnogih žeparjih, ki na svojo priložnost čakajo v gnečah. Ker je povsod polno nepozornih turistov, je tu žeparjenje kar donosen “posel”. Opozarjamo, bodite pozorni na svoje telefone, kamere in denarnice.

Portugalske ne primerjajte s Španijo

Mnogim se državi sicer zdita podobni, a tega nikar ne omenjajte domačinom. Kot večina sosedov, sta namreč tudi ti dve državi nekoliko sprti. Nesoglasja med državama sežejo že v leto 1400, ko so se zaradi kolonizacije pričele razprtije. Poleg tega pa Portugalce moti tudi vsa turistična pozornost sveta, ki jo po večini namenja Španiji.

Naučite se surfanja

Portugalsko boste še najbolje doživeli skozi valove. Če še nikoli niste stali na deski, vam bodo na pomoč priskočile ugodne šole surfanja. Portugalsko morje je sicer nekoliko bolj hladno in razburkano, a adrenalin, ki ga boste doživeli na čudovitih portugalskih plažah, vam bo ostal v spominu za zmeraj.

Foto: Unsplash, Shuttertsock
Vir: Travel Insider

Preberite še: Ideja za izlet: V Celovec, kjer se lahko družite z opicami v opičjem parku

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.