Sokotra: Spoznajte najbolj vesoljski otok na Zemlji

V teh dneh si je potrebno vzeti čas, da spočijemo svoje možgane. Sokotra je gotovo kraj, katerega fotografije vas bodo nemudoma odpeljale na lepše.

Polet v vesolje za navadne smrtnike trenutno še ni mogoč, vseeno pa si lahko privoščimo vesoljsko izkušnjo. Govorimo o otoku Sokotri, katerega obisk je najbolj podoben izletu na drug planet. Morda zanj slišite prvič, a prepričani smo, da se bo kmalu znašel na vašem bucket listu. Sokotra

Otok Sokotra je del otočja v Indijskem oceanu in del arabske države Jemen. Njegova površina meri približno toliko kot šestina Slovenije, vseeno pa boste potrebovali kar nekaj časa, da otok dodobra raziščete. Sokotra je skoraj popolnoma izolirana od ostalega sveta, zato ni presenetljivo, da je kar tretjina otoškega rastlinja endemitov. 

sokotradrevo

Zanimivo je dejstvo, da je o Sokotri pisal že svetovni popotnik Marco Polo, čeprav sam nikoli ni stopil na njena tla. Tudi v današnjem času obisk tega nenavadnega otoka ni ravno preprost. Sokotra ima namreč le eno letališče, katerega obratovanje je od marca 2015 omejeno zaradi vojne v Jemnu. Kljub temu je čarobni otok moč doseči z ladjo, ki pluje dva do tri dni. Logistika se morda zdi zapletena, a verjemite, Sokotra je vredna truda, seznam doživetij, katerih ne smete zamuditi, pa zelo dolg.

Treking po gorah Sokotre

Pohod skozi neokrnjene gozdove, ki so polni zmajevih dreves, je izjemna izkušnja. Rastlin te vrste ne najdete nikjer drugje na svetu, njihova posebnost pa je sok rdeče barve, ki se pretaka po žilah tega drevesa. Treking organizirajo turistične agencije, mi pa priporočamo, da se prepustite v roke domačim vodičem, ki vam bodo v družbi kamel prijazno razkazali otok. Vzpon na vrh gorovja Haggier je skoraj obvezen, če želite doživeti najlepši razgled svojega življenja. Prizor je namreč na las podoben kulisi Jurskega Parka.

Potapljanje z delfini

delfini

Pogled na turkizno modro vodo jemlje dih, splača pa se zajeti sapo in potopiti med jate delfinov ter opazovati njihovo živahno igro.  Ker je voda tropsko topla in kristalno čista, je mogoče dolgo plavanje in odkrivanje koralnih grebenov. Sprehod po belih peščenih plažah Quinsle, ki leži na zahodnem delu otoka, pa se z malo domišljije kosa z občutkom, ki ga je verjetno doživel Neil Armstrong na luni.

Spoznajte domačine

beduini

Otok šteje 44 tisoč prebivalcev, kar petina živi v glavnem mestu Hadibi. So neverjetno gostoljubni in prijazni ljudje, ki tako kot sama pokrajina na človeku pustijo močan pečat. Pričakujte topel sprejem, poln prijaznih nasmeškov in radovednih pogledov. Presenetilo vas bo, kako hitro boste sproščeno klepetali in srkali čaj z Beduini.

Varna in prijazna

Sokotra je varen kraj za prosto potepanje in raziskovanje. Zaradi svoje oddaljene lege sredi morja je izolirana od tegob razvitega arabskega sveta. Tukajšnji domačini živijo življenje v svojem ritmu ter se v večini ukvarjajo z ribolovom, v zadnjih letih pa tudi s turizmom.

Sokotra je skoraj edini kraj na Zemlji, ki ga zob časa in razvoja še ni načel. Pravijo, da na obiskovalce Sokotre prežita le dve nevarnosti. Sončne opekline ter nevarnost, da se zaljubijo v otok.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Shutterstock

Preberite še: Mojca Mavec: “Nimam lastniškega stanovanja, ne dragega avta. Vse gre za potovanja.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.