Štirje najboljši kraji za opazovanje divjih tigrov

Kje so vsi divji tigri? Ker jih je v divjini ostalo le še 3890, je navdušenje nad opazovanjem teh redkih plenilcev vsak dan večje.

Po mnenju Lonely Planeta, je opazovanje tigrov v njihovem naravnem okolju veliko boljša izbira kot obiskovanje zavetišč. Glede na majhno število teh prosto živečih zveri, je dvom ali se jih sploh še da videti v naravnem habitatu, popolnoma na mestu. Za vas smo na kup zbrali 4 kraje, kjer boste imeli najboljše možnosti, da boste tigre opazovali, ne da bi jim s tem škodili.

#1 Madhya Pradesh, Indija

V Indiji lahko najdemo kar 70 odstotkov vseh divjih tigrov in tako, brez dvoma, ponuja najboljše možnosti za opazovanje teh velikih mačk. Med vsemi 50 rezervati je Madhya Pradesh znan tudi kot država tigrov, saj so prav tam na voljo najbolj dostopne in najboljše lokacije za opazovanje. Če se odločite za obisk, vam priporočamo mesec april ali maj in najem avtomobila s štirikolesnim pogonom.

#2 Bardia National Park, Nepal

Zahvaljujoč dolgoletnim prizadevanjem za ohranitev tigrov v zadnjem desetletju, se je število nepalskih bengalskih tigrov v tem časovnem obdobju skoraj podvojilo. Čeprav Chitwan velja za najbolj znanega, pa imate vseeno boljše možnosti za opazovanje na oddaljenem severozahodu v narodnem parku Bardia. Tam namreč domuje kar 80 bengalskih tigrov. Park vam omogoča oglede s terenskimi vozili ali peš, v spremljavi vodiča. Zanimivost teh ogledov je, da je edina zaščita, ki jo s seboj nosi vodič – bambusova palica. Napadi tigrov so sicer redki, a ne nemogoči, zato je vse skupaj še bolj pristno in vznemirljivo.

#3 The Sundarbans, Bangladeš

Med Indijo in Bangladešem leži Sundarbans, ki velja za največji gozd mangrov na svetu. Prav ta gozd pa je dom več kot 100 bengalskim tigrom in nudi veliko možnosti za opazovanje divjega življenja te redke živalske vrste. Ogled safarija traja več dni, začne pa se v čolnu na jugozahodu mesta Khulna. Par dni boste, kot pravi pustolovci, spali in jedli na ladji ter se v spremstvu izkušenih vodičev podali na raziskovanje te neokrnjene narave.

#Durminskoye Rezervat, Rusija

Sibirskega tigra najdemo predvsem v vzhodni Rusiji in severni Kitajski. Spada pa med najbolj ogrožene vrste na svetu. Do leta 1940, ko je Rusija postala prva država na svetu, ki je leta 1965 zagotovila popolno zaščito tigrov, je bila ta vrsta tigrov na robu izumrtja. Večina tur in izletov se nahaja v rezervatu Durminskoye, ki velja za svetišče prostoživečih živali in meri 50.000 hektarjev. To je hkrati glavni življenski prostor zadnjih živečih sibirskih tigrov.

Foto: Unsplash

Preberite še:

Tajska in 11 stvari, ki jih tam nikakor NE počnite

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.