Štirje najboljši kraji za opazovanje divjih tigrov

Kje so vsi divji tigri? Ker jih je v divjini ostalo le še 3890, je navdušenje nad opazovanjem teh redkih plenilcev vsak dan večje.

Po mnenju Lonely Planeta, je opazovanje tigrov v njihovem naravnem okolju veliko boljša izbira kot obiskovanje zavetišč. Glede na majhno število teh prosto živečih zveri, je dvom ali se jih sploh še da videti v naravnem habitatu, popolnoma na mestu. Za vas smo na kup zbrali 4 kraje, kjer boste imeli najboljše možnosti, da boste tigre opazovali, ne da bi jim s tem škodili.

#1 Madhya Pradesh, Indija

V Indiji lahko najdemo kar 70 odstotkov vseh divjih tigrov in tako, brez dvoma, ponuja najboljše možnosti za opazovanje teh velikih mačk. Med vsemi 50 rezervati je Madhya Pradesh znan tudi kot država tigrov, saj so prav tam na voljo najbolj dostopne in najboljše lokacije za opazovanje. Če se odločite za obisk, vam priporočamo mesec april ali maj in najem avtomobila s štirikolesnim pogonom.

#2 Bardia National Park, Nepal

Zahvaljujoč dolgoletnim prizadevanjem za ohranitev tigrov v zadnjem desetletju, se je število nepalskih bengalskih tigrov v tem časovnem obdobju skoraj podvojilo. Čeprav Chitwan velja za najbolj znanega, pa imate vseeno boljše možnosti za opazovanje na oddaljenem severozahodu v narodnem parku Bardia. Tam namreč domuje kar 80 bengalskih tigrov. Park vam omogoča oglede s terenskimi vozili ali peš, v spremljavi vodiča. Zanimivost teh ogledov je, da je edina zaščita, ki jo s seboj nosi vodič – bambusova palica. Napadi tigrov so sicer redki, a ne nemogoči, zato je vse skupaj še bolj pristno in vznemirljivo.

#3 The Sundarbans, Bangladeš

Med Indijo in Bangladešem leži Sundarbans, ki velja za največji gozd mangrov na svetu. Prav ta gozd pa je dom več kot 100 bengalskim tigrom in nudi veliko možnosti za opazovanje divjega življenja te redke živalske vrste. Ogled safarija traja več dni, začne pa se v čolnu na jugozahodu mesta Khulna. Par dni boste, kot pravi pustolovci, spali in jedli na ladji ter se v spremstvu izkušenih vodičev podali na raziskovanje te neokrnjene narave.

#Durminskoye Rezervat, Rusija

Sibirskega tigra najdemo predvsem v vzhodni Rusiji in severni Kitajski. Spada pa med najbolj ogrožene vrste na svetu. Do leta 1940, ko je Rusija postala prva država na svetu, ki je leta 1965 zagotovila popolno zaščito tigrov, je bila ta vrsta tigrov na robu izumrtja. Večina tur in izletov se nahaja v rezervatu Durminskoye, ki velja za svetišče prostoživečih živali in meri 50.000 hektarjev. To je hkrati glavni življenski prostor zadnjih živečih sibirskih tigrov.

Foto: Unsplash

Preberite še:

Tajska in 11 stvari, ki jih tam nikakor NE počnite

Kambodža: Kavarna, kjer vam družbo delajo kače, tarantele in kuščarji

Obožujete plazilce? Če vam diši Kambodža in si želite bližnjega srečanja z eksotičnimi plazilci, zdaj lahko obiščete kavarno, kjer vam družbo delajo prav ti!

“Eno kavo zame in nekaj za albino pitona, prosim,” bi se glasilo naročilo kave v Kambodži, ki je precej drugačna od tistih, ki ste jih vajeni. Če se boste v kratkem potepali po Aziji, lahko v Kambodži, natančneje v Phnom Penhu najdete prav posebno kavarno. Tu vam družbo delajo plazilci, nekaj papig ter kakšna prijazna žuželka.

Preberite še: 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

Kava v odlični družbi

Tako je videti vsakdan v Reptile Cafeju, kjer pijačo spijete v družbi prikupnih živali, ki jih nekateri ljubijo, drugim pa se ob pogledu nanje naježi koža. V kavarni najdete terarije 20 različnih živalskih vrst, večina je plazilcev. Od iguan, želv, kač, med njimi je tudi piton, pa pajkov in škorpijonov, mišk in insektov, tudi kakšen ščurek (v terariju!) se najde, družbo med srkanjem kave pa vam delajo tudi pisane papige.

Kavarno so odprli pred pol leta, večino živali pa so uvozili s Tajske. Živali so gostom na ogled v terarijih, nekatere pa smejo tudi pobližje spoznati in kakopak, posneti kakšen selfie.

Foto: Reptile Cafe

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

Kavarna v Seulu, kjer se lahko družite z rakuni

Kavarne z mačkami in kužki so po vsej Evropi že nekaj čisto običajnega, eno izmed njih najdeš tudi v Ljubljani, vsi ljubitelji rakunov pa boste morali potovati malce dlje, natančneje v Seul.

Pred kratkim se je tam namreč odprla kavarna, kjer se lahko družiš z malimi navihanimi rakuni, ki se med tem, ko ti zadovoljno srebaš svojo pijačo, sprehajajo mimo tebe in kadar so pri volji, se lahko z njimi tudi malce igraš.

Svojo ugodno letalsko vozovnico do Seoula najdeš tukaj! 

Preberi še: Plaža, kjer se okoli tebe sprehajajo plamenci

Kavarna s prijetnim ambientom streže smutije, mlečne napitke in korejske slaščice, vsak obiskovalec pa ob prihodu dobi tudi svetlečo zvezdico, ki dovoljuje, da se igramo z rakuni.

Preberi še: Restavracija za ljubitelje avokada v Amsterdamu

Kavarna je sicer postala domovanje rakunov po naključju. Han Song Hee, lastnica lokala je namreč posvojila rakune in ker jih je morala vsake štiri ure nahraniti z mlekom, normalno vodenje kavarne ni bilo mogoče. Zato jih je prinesla s seboj, skupaj s svojim kužkom pasme korgi, ki prav tako velikokrat obišče kavarno. Ker so ljudje seveda od navdušenja nad živalsko družbo še raje hodili v kavarno, se je lastnica odločila, da jo spremeni v Raccoon Cafe.


Ko se boš torej mudil po Seulu in se ti bo stožilo po hišnih ljubljenčkih torej lahko obiščeš kavarno z rakuni, ki je pred časom dobila tudi novega člana – zapuščeno kapibaro, ki je našla novi dom med navihanimi rakuni.

Foto: Facebook

Preberite še:

Na Japonskem lahko zaplavate v bazenu rdečega vina

Destinacije, kjer se lahko družiš z živalmi

Si tudi ti eden izmed tistih, ki ob prihodu v novo mesto najprej poišče živalski vrt? Na potovanjih se uresniči marsikatera želja in mednje zagotovo spada tudi stik z divjimi živalmi. Pripravili smo seznam destinacij, kjer se lahko srečaš in družiš z ljubkimi (pa tudi malce strašnimi) živalskimi prijatelji.

#1 Na Kitajskem se ustavi v Chengduju, kjer lahko pestuješ ljubke pande v Panda centru.

zivali_shutterstock_35481745

#2 Na Tajskem se lahko družiš s sloni v Elephant Nature Parku.

zivali_2_shutterstock_108225581

#3 South Africa’s Kruger National Park je destinacija za vse tiste, ki si želijo doživet divji safari med levi.

zivali_3_shutterstock_368839742

#4 V Avstraliji moraš obiskati Caversham Wildlife Park, kjer bodo okoli tebe skakljali kenguruji.

zivali_4_shutterstock_321961703

#5 V Južni Afriki se ustavi na ranču Cango Wildlife, kjer se lahko družiš z lemurji in tigri.

zivali_5_shutterstock_339123224

#6 Če sodiš med bolj pogumne, se v Avstraliji v kletki potopi med bele morske pse.

zivali_6_shutterstock_400447222

#7 V Maasai Mara nacionalnem rezervatu v Keniji so divji gepardi tako udomačeni, da se z njimi lahko celo slikaš.

zivali_7_shutterstock_365257373

#8 Na Kajmanskih otokih se odpravi v Stingray City, kjer se lahko potapljaš med skati.

zivali_8_shutterstock_78020143

#9 V zavetišču Lone Pine Sanctuary v Avstraliji se bodo v tvoje naročje prihulile srčkane koale.

zivali_9_shutterstock_172854029

#10 La Paz Waterfall Garden v Kostariki je pravi raj za tukane.

zivali_010_shutterstock_369818951

#11 V Čilu zavij na obalo Isla Magdalene, kjer kar mrgoli simpatičnih pingvinov.

zivali_011_shutterstock_172849460

Foto: Shutterstock

10 osupljivih krajev za opazovanje živali

Obožuješ potovanja in imaš rad živali? Zate smo pripravili top 10 dogodivščin, ki jih v svojem življenju moraš doživeti. Od ljubkih njork in prijaznih tigrov, do predatorskih aligatorjev na Floridi. Na celem planetu je mnogo krajev, kjer lahko od blizu opazuješ življenje živali. Katerega bi obiskal najraje?

#1 Jahanje kamel, Cable beach, Avstralija

Morda boš presenečen, da ti to priporočamo ravno v Avstraliji, a gre za posebno izkušnjo. Tradicija gojenja kamel tam traja že od leta 1980. Jahanje po peščeni plaži je organizirano v jutranjih in večernih urah, slednje je še posebej romantično.

#2 Aligatorji, Florida, ZDA

Florida je dom približno 1,25 milijonu aligatorjev. Skoraj vsak vodnat predel južne Floride je prebivališče teh reptilov. No, ne ogleduj si jih čisto na svojo roko, saj to ni ravno priporočljivo. Obstaja namreč ogromno farm in safarijev, kjer si jih lahko ogleduješ v varnem, a naravnem okolju.

#3 Tempelj tigrov, Saiyok, Tajska

Pred desetimi leti so vaščani tu našli tigrovega mladička. Odnesli so ga menihom v tempelj, da bi skrbeli zanj. Od takrat naprej je tempelj vedno poln tigrov, ki jih menihi varujejo, da odrastejo v varnem okolju, nato pa jih spustijo v divjino.

#4 Jigokudani park divjih opic, Nagano, Japonska

Ogled tega parka je najboljši način, da si ogledate skoraj človeško življenje teh opic. So navajene človeške bližine, zato vas bodo spustile zelo blizu. Slike, kako se tukaj namakajo v naravnih vročih izvirih so zaokrožile po svetu.

#5 Opazovanje njork, Islandija

Poleg izjemne pokrajine si lahko ogledaš tudi te ljubke ptičke, ki živijo v jatah. Njorke so islandski zaščitni znak, zato tam obstaja veliko agencij, ki organizirajo tudi vodene oglede teh prikupnih ptic. Njorke sicer živijo tudi na Otoku in v Skandinavskih državah.

#6 Koale, Avstralija

Ta ikonična avstralska žival ni tako pogosta kot kenguru, zato jo težko najdeš v divjini. Lahko pa si jih ogledaš v zaščitenih parkih v Queenslandu, Victorii in okolici Sidneya, kjer jih lahko celo pestuješ.

#7 Sinji kiti, Havaji, ZDA

Več kot dve tretjini teh redkih velikanov se v prvi polovici leta pari blizu Havajskih otokov. Verjetno nam ni treba posebej poudarjati, da je opazovanje največjih zemeljskih bitij neverjetna in impresivna izkušnja.

#8 Nacionalni park Serengeti, Tanzanija

Najbolj obiskan park na celotnem ozemlju Afrike navdušuje s pestrostjo živalskih vrst. Levom, slonom, žirafam in drugim živalim je v tem parku mogoče priti neverjetno blizu. Raznovrstnost in neokrnjena narava zagotovo uvrščata Serengeti med enega najboljših parkov na svetu.

#9 Cesarski pingvini, Antarktika

Izjemna, a ne nemogoča izkušnja. Obisk Antarktike verjetno lahko uvrstimo na seznam najbolj neverjetnih potovanj. Nekatere agencije omogočajo potovanje v majhnih skupinah, kjer lahko od blizu opazujete na tisoče cesarskih pingvinov. Nekateri izmed radovednih mladičkov včasih pridejo zelo blizu opazovalcem.

#10 Virunga National Park, Kongo

Gorile so v zadnjem času zelo ogrožene. Treking čez ta prelep nacionalni park je posebna izkušnja, saj se tu skrbniki noč in dan trudijo, da bi preskrbeli te veličastne živali, ter jih varujejo pred divjimi lovci na krzno. Z udeležbo vodenega ogleda parku pomagate s finančnimi sredstvi za oskrbo goril, sebi pa zagotovite nepozabno življenjsko izkušnjo.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.