Vožnja z vespo po Firencah in kozarec vina v Chiantiju

O Toskani smo že pisali, danes pa si jo bomo ogledali z druge perspektive. Nič ni namreč bolj zabavno kot raziskovanje pravljičnih Firenc in vinske okolice na kultni vintage vespi. Če si eden izmed ponosnih lastnikov ene izmed njih, si rojen pod srečno zvezdo, za tiste, ki pa v posesti nimajo italijanske lepotice, imamo rešitev, s katero bodo tudi oni postali pravi srečneži.

Firence namreč ponujajo kar nekaj možnosti izposoje Vesp ter vodenih ogledov z njimi. Če želiš odkriti skrite kotičke, ki jih pozna samo turistični vodič, se skupinicam lahko pridružiš v jutranjih urah ali po kosilu. Obe izmeni vključujeta tudi toskanski obrok, ki je po želji lahko celo veganski ali vegetarijanski.  Tura traja približno štiri ure, v katerih boš uspel videti marsikaj, med drugim tudi Firence z višinskega razgleda na Piazzale Michelangelo. Na ogled se lahko naročiš preko spleta, cene pa se gibljejo od 70€ naprej.

02_motor_shutterstock_380146306

Če pa se raje kot v skupini voziš sam, oziroma raziskuješ s svojo izbrano družbo, pa nekaj napotkov za izposojo motorja v Italiji (ki večinoma veljajo tudi za druge države). Za izposojo motorja boš s seboj nujno potreboval osebni dokument oziroma vozniško dovoljenje. Izposoja ne bo možna niti brez kreditne kartice, saj si bodo podjetja, ki posojajo svoje motorje, želela zagotoviti kavcijo v primeru kraje ali poškodb motorja. Priporočamo, da si ob najemu urediš tudi zavarovanje, ki ga ponujajo poleg izposoje, za vsak primer in brezskrbno vožnjo. V visoki sezoni se izposojevalnice hitro izpraznijo, zato je v vsakem primeru dobro rezervacijo opraviti že pred prihodom v mesto. Pa varno vožnjo!

Ko boš ravno v Toskani, pa res toplo priporočamo še en voden ogled, ki ne vključuje turističnega vodiča. Med toskanskimi griči namreč leži pokrajina Chianti, zibelka vrhunskega vina, katerega moraš poskusiti. In ne samo enega kozarca, zato torej voden ogled. Somelier te namreč vodi v več različnih vinskih kleti, kjer vino predstavljajo v družbi odličnih italijanskih jedi. Pričakuješ lahko odličen dan v dobri družbi, hrani in pijači. Italijani pač znajo uživati, zato se jim v tem primeru res moraš pridružiti, pa tudi razgled na okoliške oljke in trte je nadvse očarljiv. Kot Italija.

03_motor_shutterstock_366902579

Foto: Shutterstock

Dolce far niente v Toskani

Zjutraj vstaneš, odgrneš bele zavese, stopiš na balkon, waw, kakšen razgled. Privoščiš si zajtrk na svežem zraku in uživaš svoj mir. Nikamor se ti ne mudi, nihče te ne preganja. Oblečeš se in greš v mesto. Za prvi dan si izbereš Firenze, ki niso daleč stran od vile, kjer živiš. Odpraviš se proti trgu, kjer stoji galerija Ufizzi, pogledat greš Michelangelovega Davida. Potem pa je že čas za ene fetuccine. Ali bi raje gelato?

Dobrodošel v Toskani, tukaj lahko živiš po svojem tempu! Oziroma po italijanskem, ki je nadvse prijeten. Vse kar se tukaj pričakuje od tebe je, da se zares naučiš, kaj pomeni dolce far niente. In to v Toskani ne bo težko, tukaj so dnevi precej uživaški.

Torej, dolce far niente je…

Fotografiranje toskanskih gričev, ki se kopajo v jutranjem soncu. Toskana je namreč ena najbolj slikovitih pokrajin Evrope in sveta, saj se ves čas izmenjujejo vinogradi in romantična mesta.

02_shutterstock_150863765

Sprehod skozi Firenze. Čarobno mesto, polno umetnosti in kulture. Piazza della Signoria, katerdrala, Ponte Vecchio… Vzemi si čas.

03_shutterstock_173846513

Pokušanje vin v vinorodnem okolišu Chianti. Nešteto vasic, ki so raj za vse gurmane in ljubitelje vin. Paša za oči in brbončice.

04_shutterstock_355735475

Okus italijanskega doma izdelanega sladoleda. Preizkuse vse okuse!

09_shutterstock_265279016

Renesančna zbirka v galeriji Uffizi. Giotto, Botticelli, Paollo Uccello, Pierro della Francesca, Raphael, Michelangelo, Carvaggio… Moramo še kaj dodati?

05_shutterstock_270118139

Večerni kozarec vina v romantičnem San Gimignanu, ki mu pravijo tudi srednjeveški Manhattan. Če se povzpneš na Torre Grossa, boš lahko videl prav vsako uličico in stavbo v mestu. Razgled je čudovit.

06_shutterstock_62633977

Občudovanje opečnatih stavb v Sieni. Vzemi si vsaj en dan za to čudovito mesto. Ne pozabi se ustaviti na Piazzi del Campo, trgu, ki nosi značilno obliko školjke. Od tu lahko opazuješ 88 metrski stolp Torre del Mangija, nas pa je prevzela tudi črnobela zunanjost sienske katedrale.

010_shutter

Fotografiranje ob poševnem stolpu v Pisi. Smešno ali ne, pa posnemi še ti eno fotografijo, če to ravno vsi počnejo. Mi temu rečemo del izkušnje.

07_shutterstock_213169732

Italijanske testenine vseh vrst in oblik. Pravijo, da so Itaijani tako zadovoljni ravno zaradi pašte, gotovo boš tudi ti.

08_shutterstock_325757117

V dobesednem prevodu pa dolce far niente pomeni sladko brezdelje.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.