10 najsrhljivejših destinacij v Evropi

Temačni turizem in srhljive destinacije so pred pandemijo neverjetno hitro pridobivale na priljubljenosti. Je bilo s pandemijo temačnosti dovolj ali bodo spet pritegnile množice? Zbrali smo 10 najsrhljivejših destinacij, ki jih lahko obiščete v Evropi.

Černobil, Ukrajina

Na prvo mesto med srhljive destinacije zagotovo spada Černobil. Prebivalci so mesto zapustili tako hitro, da so za njimi ostali vsi predmeti, igrače, nakupovalni centri, šole, restavracije,… Mesto, ki prazno stoji že 35 let, priča o tamkajšnih prebivalcih in o njihovemu vsakdanjemu življenju pred nepredstavljivo katastrofo. Zadnja leta je Černobil priljubljena turistična točka tudi med slovenskimi turisti. Svoje izkušnje je z nami delila Nina Plantan v intervjuju Černobil in njegove sence.

Transilvanija, Romunija

Srhljiva zgodba grofa Drakule popelje temačne turiste v Romunijo. Natančneje v Transilvanijo, rojstno mesto vampirja vseh vampirjev. Sprehod po starih ulicah mesteca, starih gradovih, cerkvah in razgibanemu podeželju, je polna legend in pripovedk, ki naženejo strah v kosti. Prijazni domačini in njihova gostoljubnost pa poskrbijo za ravnotežje.

Spreepark, Berlin

Nekoč edini zabaviščini park v vzhodni Nemčiji, v katerega se je na leto zgrinjalo do 1,5 milijona ljudi, je leta 2001 razglasil bankrot in od takrat zapuščen stoji na 30 hektarjih. Danes je Spreepark s svojo precej žalostno sliko zarjavelih in okrušenih naprav, ki jih prerašča plevel, med njimi pa se podijo rakuni, zaščiten z ograjo in vabi navdušence nad zapuščenimi zabaviščnimi parki. 40 metrov visoko kolo domačine še spominja na čase pred padcem Berlinskega zidu, ki je zaradi sodobnejših zabaviščnih parkov na zahodu, močno vplival na pot do bankrota.

Corinaldo, Italija srhljive destinacije

Corinaldo ima dve plati; ena je podoba idiličnega italijanskega mesteca obkroženega z neverjetno naravo, druga pa je bolj srhljiva. Prebivalci Corinalda so ponosni potomci čarovnic. Čarovnice častijo še danes in so absolutna italijanska prestolnica Noči čarovnic. Če lahko Corinaldo obiščete konec oktobra, bodite pripravljeni na strašno zabavo, ki to mestece uvršča visoko med srhljive destinacije Evrope. Opozorilo: Za začetek vas bo prestrašil že strm vzpon do mesteca.


Bruges, Belgija

Bruges v Belgiji je še eno tistih mest, ki navzven daje vtis idile, a Bruges je, če verjamemo zgodbam o duhovih, v resnici prava nočna mora. V Bruges se zgrinjajo tisti, ki raziskujejo duhove. Posebej zanimivi za raziskovanje dejavnosti duhov sta zapuščeni stavbi Chateau Miranda in IM Cooling Tower. Najbolj znana brugijska duhova, ki vsak dan do polnoči strašita po ulicah mesta, sta duhovnik in njegova nesojena ljubezen. Duhovnik je nuno, v katero je bil na smrt zaljubljen, umoril in zakopal v skrivnem tunelu. Če se navdušujete nad duhovi, mora to biti prvo mesto v Evropi, kamor se odpravite.

Katakombe v Parizu, Rimu in Palermu

Katakombe kapucinov, pogrebne katakombe, se nahajajo na več mestih po Italiji in Franciji. Največje so v Parizu in Palermu, najstrašnejše v Rimu, a vse so si med seboj podobne. Sestavljene so iz človeških kosti, ki polnijo stene, strop in tla. Gre za elitna pokopališča duhovnikov kapucinskega reda, ki posmrtne ostanke umrlih razstavijo v razne oblike in vzorce. Sprehod po podzemnih grobnicah polnih kosti je posebno temačno doživetje in nuja za vsakega navdušenca nad srhljivimi destinacijami.

Auschwitz, Poljska

Zagotovo med srhljive destinacije spada zloglasno taborišče Auschwitz, ki priča o kruti usodi nemških ujetnikov. Več kot milijon jih je na tem prostoru izgubilo svoje življenje, v nehumanih razmerah je preživela le peščica. Kljub temu, da je sprehod skozi taborišče težko prenesti, saj so zgodbe nepredstavljivo grozljive, je obisk pomemben, da ne pozabimo, kaj se v človeški zgodovini nikoli več ne sme ponoviti.

Edinburg, Škotska srhljive destinacije

Edinburg, glavno mesto Škotske, kar prekipeva od skrivnostnih in temačnih zgodb. Ko boste mesto obiskali, morate nujno na nočno turo, ki vas popeljala mimo krajev, kjer straši, krajev zločina in neraziskanih pojavov. Vse od starega veka do zelo sodobnega časa, Edinburgu srhljivih zgodbic ne zmanjka zlepa. Za najpogumnejše priporočamo eno do številnih tur, ki vas bodo popeljale v edinburško podzemlje. Novo mesto so namreč zgradili kar nad starim, ki je še vedno dostopno za sprehod po starih ulicah in celo hišah.

Postaja ZOO, Berlin

Če ste brali ali gledali “Mi, otroci s postaje ZOO”, vam je jasno, zakaj smo med srhljive destinacije umestili tudi to. Postaja, kjer so se družili mladoletni otroci, se predajali drogam ter prostituciji, je tudi mesto, kjer so prenekatera mlada življenja ugasnila veliko prekmalu. Destinacija je spet aktualna tudi zaradi obuditve te resnične zgodbe in novih intervjujev z glavno protagonistko Christiane V. Felscherinow. V novih intervjujih jo sprašujejo, kako se je izvila iz vrtinca drog in kako se je v teh štirih desetletjih odvilo njeno življenje.

Upamo, da vas srhljive destinacije niso preveč prestrašile. 

PREBERITE ŠE: 7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

Foto: Unsplash

 

Ideja za izlet: Magični gozd, kjer bo strašilo za noč čarovnic

Med 27. in 31. oktobrom, ko predvsem zahodni svet obeležuje noč čarovnic, se lahko na dveh koncih Slovenije odpravite v Magični gozd. Tam vas čaka strašna, a zabavna dogodivščina.

Imate radi malo strašljive, a sila zabavne družinske izlete? Na letošnjo noč čarovnic (in nekaj dni prej) lahko prav posebno dogodivščino najdete v Magičnem gozdu v Rogozi v bližini Maribora ali pa v Krtini blizu Ljubljane. Kaj pripravljajo?

Gozd, ki ga bodo naselili duhovi, čarovnice in gigantske pajkove mreže

Ekipa, ki stoji za priljubljenim labirintom v koruznem polju, bo tokrat na dveh koncih Slovenija postavila tematski park Magični gozd. V gozdu, ki se razteza na treh hektarih, te dni skrivajo čarovnice, gigantske pajkove mreže, duhove, buče in druga skrivnostna bitja.

Pred vstopom v park boste dobili zemljevid, ki vas bo popeljal na strašno zabavne točke. Na njih so skrite čarovniške igre in druge popestritve.

NE SPREGLEJTE: VANDRAJ PODARJA: 2x družinska vstopnica v Magični gozd, kjer straši za noč čarovnic

Izlet v gozd ponoči, za manj pogumne pa tudi podnevi

Gozd boste lahko obiskali ponoči, tisti bolj prestrašeni pa tudi podnevi. Za nočni obisk s seboj prinesite kakšno svetilko ali pa si pot osvetlite s svetilko na telefonu. Obisk Magičnega gozda je namenjen otrokom v spremstvu staršev, traja pa kakšno uro. Odprti bodo v petek, 27. oktobra med 16h in 21h, od sobote, 28. oktobra in vse do torka, 31. oktobra pa boste v park lahko vstopili med 10h in 21h. Zemljevid z natančno lokacijo in cenik najdete tukaj.

Mimogrede, ustvarjalci strašljivega gozda imajo v Krtini do 5. novembra odprt tudi koruzni labirint, kjer bo za noč čarovnic prav tako strašilo.

PREBERITE ŠE: To je slovensko mesto, kjer najdete prvo čarovniško šolo (in še kaj) in

VANDRAJ PODARJA: 2x družinska vstopnica v Magični gozd, kjer straši za noč čarovnic

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recepti za noč čarovnic: 3 preproste ideje za prigrizke

Za tokratni kuharski izziv smo pobrskali med recepti za noč čarovnic. Keltski praznik, ki postaja vse bolj priljubljen tudi pri nas, vas bo razveselil s strašnimi prigrizki, ki so tako zelo enostavni, da jih preprosto morate preizkusiti.

1. Hrenovke mumije

Ta recept je med recepti za noč čarovnic med najbolj priljubljenimi. Vsi ga imajo radi, dobro vas bo nasitil, hkrati pa nasmejal.

Potrebujete:

  • hrenovke
  • listnato testo ali testo za pico
  • 1 jajce
  • poper v zrnu ali sladkorne oči
  • ketchup

Priprava:

Testo narežite na dolge trakove, s katerimi ovijete še surove hrenovke. Premažete z razžvrkljanim jajcem in v ventilacijski pečici na 180 stopinj pečete okoli 15 minut. S pomočjo gorčice ali ketchup-a naredite še poprove oči oz. pritrdite sladkorne oči. Zraven postrezite ketchup za namakanje.

2. Olivnati pajkci na trdo kuhanem jajcu

Poleg mumij odlično paše tale recept!

Potrebujete:

  • jajca
  • majoneza
  • gorčica
  • kapre/kumarice
  • črne olive brez koščic

Priprava:

Jajca trdo skuhate, ohladite, olupite in prerežete na polovice. Izdolbete rumenjake in jih v skledi zmešajte z nekaj majoneze, gorčice, soli in zelo na majhno narezanimi kumaricami in/ali kaprami po okusu. Mešanico nadevajte v jajčne polovice. Iz razkoščičenih črnih oliv, ki ste jih prepolovili, izdelajte pajkce in jih položite na jajčne polovice.

3. Bananini duhci

Med vsemi recepti za noč čarovnic je tale najenostavnejši.

Potrebujete:

– banane
– jedilno čokolado

Priprava:

Olupite banane in jih razpolovite. Čokolado stopite in bananam narišite oči ter usta. Postavite v hladilnik, da se čokolada dobro strdi. Postrezite pokončno stoječe.

Dober tek!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: 10 najsrhljivejših destinacij v Evropi in Sloveniji

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.