Poletni dnevi kar kličejo po druženju s prijatelji in kaj je boljšega kot celodnevni družabni piknik. Ker zna čevapčiče speči skoraj vsak, ti pa si želiš malce popestriti žar mojstrovino, smo za prihod sončnih dni pripravili recepte za ključno sestavino pravih piknikov – BBQ omako. Različne marinade, ki jih pripravljajo chefi po celem svetu, bodo navdušile tvoje goste, ti pa si boš zagotovo prislužil naslov top gostitelja.
Japonska Teryaki omaka
Ta omaka se najbolje poda h govejemu steaku. Za 0,5 kilograma mesa potrebuješ:
¼ skodelice ananasa
½ drobno sesekljane čebule
2 žlici sezamovega olja
2 žlici kisa
1 žlica medu
2 zdrobljena stroka česna
1 čajna žlica mletega ingverja
½ črnega popra
Vse sestavine gladko zmešaš v marinado, vanjo položiš meso ter postaviš v hladilniku dve uri. Nato steake spečeš na ognju ter pečene postrežeš s preostankom omake.

Mediteranska steak omaka
¼ skodelice olivnega olja
¼ skodelice rdečega vinskega kisa
3 žlice Worcestershire omake
1 žlica grobo mlete morske soli
1 čajna žlička črnega popra
4 vejice svežega rožmarina
3 vejice svežega timijana
1 strt strok česna
Sestavine zmešaj v stekleni skledi. Zrezke položi v vrečko za živila in prelij z omako. Vrečko neprodušno zapri ter pusti v hladilniku čez noč. Božansko mehke steake nato speci na ognju.
Iberska omaka za piščančje perutničke
Potrebuješ:
3 velike limone
5 vejic rožmarina
¼ skodelice olivnega olja
2 stroka mletega česna
2 čajni žlički soli
½ čajne žličke belega popra
Iztisni sok limon ter mu dodaj ostale sestavine. Meso mariniraj dve uri in ga nato speci v omaki. Okus je zelo osvežilen.

Azijska ananasova omaka
1 skodelica sesekljanega ananasa
1/3 skodelice sojine omake
3 žlice medu
2 žlici jabolčnega kisa
1 strok mletega česna
ščepec mletega ingverja
Vse sestavine vmešaš v gladko zmes. Omaka se najbolje poda k perutnini.
Mehiška marinada
1/3 skodelice belega kisa
1/3 rastlinskega olja
5 stebelc sesekljanega peteršilja
3 strti stroki česna
sok 1 limete
1 čajna žlička kumine
1 čajna žlička origana
2 čajni žlički čilija v prahu
2 čajni žlički črnega popra
Sestavine zmešaš v gladko zmes. Pekoča omaka je idealna za mariniranje govedine in jagnjetine. V Mehiki meso v marinadi pustijo od 6 do 12 ur, da postane neverjetno mehko.

Ameriška BBQ omaka
Seveda ne smemo pozabiti na klasično ameriško BBQ omako, ki bo obogatila steake, piščanca ali pa burgerje. Potrebuješ:
1 sesekljano čebulo
3 strte stroke česna
olivno olje
1 majhen sesekljan čili
1 čajno žličko mletega koromača
55 gramov rjavega sladkorja
50 mililitrov sojine omake
300 mililitrov paradižnikovega ketchupa
žlica gorčice
V ponvi na olivnem olju prepraži čebulo, česen, koromač, čili in sladkor, vendar pazi, da se omaka ne prismodi. Dodaj ketchup in sojino omako. Segrevaj, dokler omaka ne prične brbotati, nato jo odstavi in pusti stati nekaj minut. Z njo polij meso ali jo uporabi za pomakanje.

Dober tek!
Foto: Shutterstock