Jagenjček s skorjico iz parmezana, pistacij in drobtin #RECEPT

Sočen jagenjček s skorjico iz drobtin, parmezana in pistacij, podmazan s pestom. Sliši se slastno! Bi recept?

Tokrat je na mizi sočen jagenjček s skorjico iz drobtin, parmezana in pistacij, podmazan s pestom. Imamo recept, ki sta ga zapisala krasna Hana in Tom, ki ustvarjata dišeč profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

– jagnječa zarebrnica
– groba sol, poper
– malo olja
– 2 žlici pesta za premaz

Za skorjico:
– pest naribanega parmezana
– pest popraženih pistacij
– 1/2 sveže žemlje, narezane na kocke
– lupinica 1 limone
– sol, poper
– strok česna

POSTOPEK

– Zarebrnico damo iz hladilnika nekje 20 minut pred peko.
– Pečico segrejemo na 190 °C.
– Meso posolimo in popopramo z vseh strani, najbolj pa na delu z maščobo.
– Na ponvi (ki je primerna tudi za v pečico) segrejemo olje ter zarebrnico popražimo z maščobo navzdol, da se lepo hrustljavo zapeče, nekje 4 minute. Nato na hitro popečemo še z ostalih strani ter prestavimo na desko, da se ohladi.
– V mikserju zmiksamo vse sestavine za skorjico.
– Meso premažemo s precej debelim slojem pesta ter nanj pritisnemo drobtine.
– Prestavimo na ponev (ali pekač) in odkrito pečemo s skorjico navzgor nekje 20-25 minut, če imate termometer do 58 °C.
– Vzamemo iz pečice, pustimo počivati 10 minut in razrežemo.
– Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Dišeč kruhek naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Marinade sveta za svetoven piknik

Poletni dnevi kar kličejo po druženju s prijatelji in kaj je boljšega kot celodnevni družabni piknik. Ker zna čevapčiče speči skoraj vsak, ti pa si želiš malce popestriti žar mojstrovino, smo za prihod sončnih dni pripravili recepte za ključno sestavino pravih piknikov – BBQ omako. Različne marinade, ki jih pripravljajo chefi po celem svetu, bodo navdušile tvoje goste, ti pa si boš zagotovo prislužil naslov top gostitelja.

Japonska Teryaki omaka

Ta omaka se najbolje poda h govejemu steaku. Za 0,5 kilograma mesa potrebuješ:

¼ skodelice ananasa
½ drobno sesekljane čebule
2 žlici sezamovega olja
2 žlici kisa
1 žlica medu
2 zdrobljena stroka česna
1 čajna žlica mletega ingverja
½ črnega popra

Vse sestavine gladko zmešaš v marinado, vanjo položiš meso ter postaviš v hladilniku dve uri. Nato steake spečeš na ognju ter pečene postrežeš s preostankom omake.

marinada_1_shutterstock_352227701

Mediteranska steak omaka

¼ skodelice olivnega olja
¼ skodelice rdečega vinskega kisa
3 žlice Worcestershire omake
1 žlica grobo mlete morske soli
1 čajna žlička črnega popra
4 vejice svežega rožmarina
3 vejice svežega timijana
1 strt strok česna

Sestavine zmešaj v stekleni skledi. Zrezke položi v vrečko za živila in prelij z omako. Vrečko neprodušno zapri ter pusti v hladilniku čez noč. Božansko mehke steake nato speci na ognju.

Iberska omaka za piščančje perutničke

Potrebuješ:

3 velike limone
5 vejic rožmarina
¼ skodelice olivnega olja
2 stroka mletega česna
2 čajni žlički soli
½ čajne žličke belega popra

Iztisni sok limon ter mu dodaj ostale sestavine. Meso mariniraj dve uri in ga nato speci v omaki. Okus je zelo osvežilen.

marinada_2_shutterstock_334618088

Azijska ananasova omaka

1 skodelica sesekljanega ananasa
1/3 skodelice sojine omake
3 žlice medu
2 žlici jabolčnega kisa
1 strok mletega česna
ščepec mletega ingverja

Vse sestavine vmešaš v gladko zmes. Omaka se najbolje poda k perutnini.

Mehiška marinada

1/3 skodelice belega kisa
1/3 rastlinskega olja
5 stebelc sesekljanega peteršilja
3 strti stroki česna
sok 1 limete
1 čajna žlička kumine
1 čajna žlička origana
2 čajni žlički čilija v prahu
2 čajni žlički črnega popra

Sestavine zmešaš v gladko zmes. Pekoča omaka je idealna za mariniranje govedine in jagnjetine. V Mehiki meso v marinadi pustijo od 6 do 12 ur, da postane neverjetno mehko.

marinada_3_shutterstock_346380401

Ameriška BBQ omaka

Seveda ne smemo pozabiti na klasično ameriško BBQ omako, ki bo obogatila steake, piščanca ali pa burgerje. Potrebuješ:

1 sesekljano čebulo
3 strte stroke česna
olivno olje
1 majhen sesekljan čili
1 čajno žličko mletega koromača
55 gramov rjavega sladkorja
50 mililitrov sojine omake
300 mililitrov paradižnikovega ketchupa
žlica gorčice

V ponvi na olivnem olju prepraži čebulo, česen, koromač, čili in sladkor, vendar pazi, da se omaka ne prismodi. Dodaj ketchup in sojino omako. Segrevaj, dokler omaka ne prične brbotati, nato jo odstavi in pusti stati nekaj minut. Z njo polij meso ali jo uporabi za pomakanje.

marinada_5_shutterstock_346892915

Dober tek!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.